Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leder:

Et høyst rimelig krav

Sekretariatet for Sannhets- og forsoningskommisjonen må utvides med kvænsk kunnskap.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Det krever leder Hilja Huru i Norske Kveners Forbund (NKF). Huru er glad for at Stortinget har ansatt tre dyktige medarbeidere ved kommisjonens sekretariat, som skal plasseres i Tromsø. Men hun og NKF er lite happy over at sek­re­tariatet vil stå helt uten kvænsk språk- og kulturkunnskap.

I utlysningsteksten til de ledige stillingene er kjennskap til kvænsk og samisk språk og kultur fremhevet som en fordel. Her bør bordet fange. Det er egentlig helt selvsagt at en kommisjon som skal utrede fornorsk­ninga av samer og kvæner må ha realkompetanse innen begge kulturene.

Selve kommisjonen har flere medlemmer med betydelig kjennskap til såvel samisk som kvænsk kultur. Men det er viktig at også kommisjonens sekretariat har kompetanse innen begge kultur­ene i nord som ble så hardt rammet av fornorskninga.

Vi ser derfor innen annen utvei enn at sekretariatet må utvides med en medarbeider med kvænsk kultur- og språkkunnskap. Dette er viktig symbolsk, for å markere at kommisjonen er for både samer og kvæner. Men det er også reelt viktig at sekretariatet, som skal forberede og følge opp kommisjonens arbeid, har kvænsk tilhørighet.

Vi registrerer med glede at leder Runar Myrnes Balto i Norske Samers Riksforbund (NSR) har gitt full støtte til kravet fra NKF.

– Det trengs utredningskompe­tanse på kvænske forhold om kommisjonens forhold skal bli vellykket. Og Stortinget må legge til rette for dette, sier NSR-lederen. Vi berømmer Myrnes Balto for denne solidaritetserklæringa til vårt kvænske broderfolk.

Stortinget får altså en sterk og felles appell fra nord om å øke kommisjonens rammer for å ivare­ta den kvænske dimensjonen. Det er godt å registrere at de to sam­iske og kvænske hovedorganisa­sjon­ene står samlet bak dette kravet. Dette bør veie tungt på Løve­bakken.

Sannhets- og forsoningskommisjonen er altfor viktig for Norge og for Sápmi og Ruija til at man kan utelukke det ene folket allerede i startfasen. Dette bør Stortinget kunne ordne på strak arm.

Siste nytt i Leder Vis flere

Nådeløs eller barmhjertig?

Leder:

Nådeløs eller barmhjertig?

Valget burde være enkelt for en statsråd med KrFs verdigrunnlag og varme hjerte

Den politiske ringreven Balto

Leder:

Den politiske ringreven Balto

... har levert inn en ­kupong med hel­gardering

Uverdig rødgrønn salat­tråkking

Leder:

Uverdig rødgrønn salat­tråkking

AP og SP har plassert seg sjøl i skammekroken, mens Høyre fremstår rakrygget

Et tredje helikopter til Banak

Leder:

Et tredje helikopter til Banak

Et liv er like mye verdt i Finnmark som andre steder

Felles identitet og legitimitet mangler

Leder:

Felles identitet og legitimitet mangler

Fylkesinndelinga må tilpasses grunnloven, og ikke omvendt!

Regjeringas samferdselskart

Leder:

Regjeringas samferdselskart

Flytrafikken fra Hammerfest bør rutes om Banak for å forbedre flytilbudet

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...