Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leder:

«Et håpløst prosjekt»

Fylkesmannen i Finnmark har fått utarbeidet en rapport som viser ståa etter den såkalte kommunereformen. Som kjent har dette prosjektet resultert i en tvangssammenslåing av fylkene Troms og Finnmark, samt en frivillig kommunesammenslåing. Undersøkelsen omfatter ikke de store kommunene i fylket.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Kvalsund og Hammerfest blir en kommune fra nyttår av. Det vil bli svært interessant å se virkningene av sammenslåingen, spesielt for det som i dag fortsatt er Kvalsund kommune.

For undersøkelsen fylkesmannen (som nå også er sammenslått med Troms) forteller om sentralisering. Den forteller om en negativ demografisk utvikling, tap av ungdom og et forholdsmessig høyt antall eldre innbyggere. Næringslivet er ensidig og sårbart, det mangler kompetansearbeidsplasser og tilrettelegging for næringsutvikling.

Sentralisering av offentlig virksomhet nevnes som en av de viktige årsakene til problemene i Finnmark.

22 ordførere og rådmenn har bidratt til rapporten med sine synspunkter. Deres innspill tilsier at kommunereformen har vært en fiasko i Finnmark. Kommunetoppene konstaterer at reformen mangler forankring, og at den rett og slett er mislykket. Man konkluderer rett og slett med at det har vært «et håpløst prosjekt».

Rapporten forteller også om store utfordringer for kommunene. Det er ikke slik at alt er fryd og gammen, en reform er nødvendig.

Men ordet «reform» betyr forbedring. De forandringene til det bedre som trengs må komme som resultat av frivillighet. Kommunene må få mulighet til å håndtere de oppgavene de er satt til å løse. Sannsynligvis kan lov- og regelverket forenkles og tilpasses, slik at man kan dreie personalbruken fra unødig byråkrati til drift og utvikling. Norge trenger en kommunestruktur som fremmer desentralisering, ikke sentralisering.

Leder Vis flere

En hård og heller uventa «Frexit»

Leder:

En hård og heller uventa «Frexit»

FrP har vært med på å fastslå samenes urfolksstatus og bevare Sametinget

Skremmende sløvskap fra UNN

Leder:

Skremmende sløvskap fra UNN

Penger kan ikke rette opp lidelser, men kan være et lite plaster på såret

En invasjon med fatale følger

Leder:

En invasjon med fatale følger

Å begrense sjølaksefisket vil være som å skjære av seg hodet under barbering

Soleklart at også Karasjok er med

Leder:

Soleklart at også Karasjok er med

Hver for seg er man kanskje for små, men sammen er man sterke

Et rimelig krav fra reindrifta

Leder:

Et rimelig krav fra reindrifta

Landbruksminister Olaug Bollestad må påse at KrF får et kraftig fotavtrykk

Beredskapen i Finnmark må løftes

Leder:

Beredskapen i Finnmark må løftes

Det vil nærmest være kriminelt å vende det døve øret til dette gode forslaget

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...