Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leder:

– En bremsekloss for utviklinga

– FeFo er et hinder, en bremsekloss, for samfunnsutvikling, sier rådmann Gunnar Lillebo i Kvalsund kommune til Ságat.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Bakgrunnen for utsagnet er at Finnmarkseiendommen (FeFo) nekter å selge et grunnareal på 30 dekar i Kvalsundlia til Kvalsund kommune. Området er regulert av kommunen til et nytt boligfelt med 37 nye boligtomter. Det areal­et FeFo forvalter, ligger mellom private matrikulerte eiendommer som kommunen forlengst har ervervet uten problemer.

Sverre Pavel, som er leder for grunn og rettigheter i FeFo, avviser kritikken fra Kvalsund-rådmannen. Pavel viser til at FeFo gjerne bortfester det aktuelle arealet til kommunen, men at salg vil være i strid med FeFos oppfatning av finnmarkslovens intensjoner. Dessuten viser Pavel til at FeFos strategi om ikke å selge grunn er forankret i gjentatte styrevedtak i FeFo.

Og det er her kjernen ligger. Skal FeFo være en pengemaskin og en grisk jordherre som bare leier ut arealer og skummer fløten av grunn­lagsinvesteringer som kommunene gjør? Eller skal FeFo være en positiv samfunnsaktør og konstruktiv medspiller for Kvalsund og de andre 18 kommunene i Finnmark?

Vi støtter fullt ut at FeFo er restriktive med å avhende større ube­bygde grunn­arealer til spekulanter som vil profittere på rimelige grunnerverv. Derimot er det totalt umulig å forstå begrunnelsen for at FeFo ikke vil selge fremtidige boligområder til kommunene.

Enhver kommune vil ha som interesse å sørge for rimeligst mulig tilgang på ledige boligtomter til sine innbyggere. Det er ofte slik at kommunene subsidierer utbygg­ing av boligfelt, og i alle fall ikke kan ta høyere pris enn selvkost. For FeFo vil det derfor være «trygt» å selge til kommuner.

Et boligfelt vil foruten de regulerte boligtomtene også bestå av fellesarealer for adkomstveier, fortau, gangveier og friarealer med videre. Dette er arealer som det vil være ønskelig og mest hensiktsmessig at kommunen eier.

Da Finnmark jordsalgskontor forvaltet den umatrikulerte grunn­en i fylket var det en gjensidig god dialog mellom grunnforvalteren og kommunene. Jordsalgskontor­ets samfunnsoppdrag var å klarere arealer til nytteformål til lavest mulig pris. Det er ingen ting i finnmarksloven eller lovens intensjon­er som tilsier at FeFo skal eller bør ha en annen holdning på dette punkt enn sin forgjenger.

Vi synes derfor rådmann Lillebo har mange gode poeng som styret i FeFo bør ta ad notam. Ett av problemene er at administrative beslutninger i FeFo er allmektige i den forstand at de ikke kan påklages til styret. Slik kan man uansett ikke ha det i fortsettelsen.

Forøvrig viser utspillet fra Kvalsund-rådmannen at det nok var en lovgivertabbe å fristille FeFo fra kommunalt «eierskap». På dette punkt er finnmarksloven overmoden for revisjon. Her er det mer enn påfallende at verken FrP, Høyre eller Venstre synes å ville stille noen krav til sin egen justisminister og regjering.

Leder Vis flere

En hård og heller uventa «Frexit»

Leder:

En hård og heller uventa «Frexit»

FrP har vært med på å fastslå samenes urfolksstatus og bevare Sametinget

Skremmende sløvskap fra UNN

Leder:

Skremmende sløvskap fra UNN

Penger kan ikke rette opp lidelser, men kan være et lite plaster på såret

En invasjon med fatale følger

Leder:

En invasjon med fatale følger

Å begrense sjølaksefisket vil være som å skjære av seg hodet under barbering

Soleklart at også Karasjok er med

Leder:

Soleklart at også Karasjok er med

Hver for seg er man kanskje for små, men sammen er man sterke

Et rimelig krav fra reindrifta

Leder:

Et rimelig krav fra reindrifta

Landbruksminister Olaug Bollestad må påse at KrF får et kraftig fotavtrykk

Beredskapen i Finnmark må løftes

Leder:

Beredskapen i Finnmark må løftes

Det vil nærmest være kriminelt å vende det døve øret til dette gode forslaget

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...