Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leder:

«Berlinmur» mellom barna

Porsanger kommune utreder for tiden en nedlegging av den samiske barnehagen i Lakselv. Nedleggingen innebærer at tilbudet flyttes til en norskspråklig barnehage, og blir en avdeling der. Ájanas barnehage drives i dag med samisk som driftsspråk, og barnas aktiviteter og lek foregår utelukkende på samisk.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Hvordan man i detalj har tenkt å løse språkproblematikken er ennå ikke utredet. Slik vi ser det er erfaringene på feltet ikke lovende. Porsanger kommune har også selv tidligere forsøkt noe lignende, men måtte da innse at løsningen med samiskspråklig barnehagetilbud må foregå adskilt fra det norskspråklige.

Norsk er det dominerende språket, og det er liten tvil om at lek og aktiviter blant barna i mye større grad vil foregå på norsk i en sammenslått barnehage. Dermed vil mye av hensikten med en samisk barnehage forsvinne ved en samlokalisering.

Det man ser for seg er en form for fysisk hindring mellom språk­avdelingene. Det er mulig at en levegg mellom norsk, samisk (og muligens også kvensk) avdeling vil hindre at barn med forskjellig språk leker sammen.

Men barna vil neppe forstå hvorfor de skal skilles fra andre barn de kjenner med en form for «Berlinmur». Og vi tror neppe et slikt tiltak bidrar til å heve status og fremme bruken av samisk språk.

Vi har ingen tro på utsagnene fra kommunen om at man ønsker å lage et fyrtårn for det trespråklige Porsanger via en ny barnehage i Lakselv.

Sannheten er vel heller at Laks­elv barnehage per i dag er nedslitt, og at man må bygge en ny. Dette skal delfinansieres via en nedlegging av den samiske barnehagen.

Sannheten er også at Porsanger kommune over år har latt nedleggingsspøkelset herje i Ájanas barnehage. Dermed har man ikke fått faglig kompetente søkere i tilstrekkelig grad. Nå brukes rekrutteringsproblemet som argument for flytting. Det er å snu saken på hodet.

Porsanger kommune har per i dag et «fyrtårn» for samiske barn, og det fyrtårnet heter Ájanas barnehage. I stedet for jevnlige angrep må kommunen heller sørge for langsiktig gode rammebetingelser for denne barnehagen.

Leder Vis flere

En hård og heller uventa «Frexit»

Leder:

En hård og heller uventa «Frexit»

FrP har vært med på å fastslå samenes urfolksstatus og bevare Sametinget

Skremmende sløvskap fra UNN

Leder:

Skremmende sløvskap fra UNN

Penger kan ikke rette opp lidelser, men kan være et lite plaster på såret

En invasjon med fatale følger

Leder:

En invasjon med fatale følger

Å begrense sjølaksefisket vil være som å skjære av seg hodet under barbering

Soleklart at også Karasjok er med

Leder:

Soleklart at også Karasjok er med

Hver for seg er man kanskje for små, men sammen er man sterke

Et rimelig krav fra reindrifta

Leder:

Et rimelig krav fra reindrifta

Landbruksminister Olaug Bollestad må påse at KrF får et kraftig fotavtrykk

Beredskapen i Finnmark må løftes

Leder:

Beredskapen i Finnmark må løftes

Det vil nærmest være kriminelt å vende det døve øret til dette gode forslaget

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...