Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leder:

APs grunnfjell i nord slår sprekker

Til helga møtes Finnmark AP til såkalt årskonferanse i Hammerfest.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Naturlig nok blir regionreform­en og tvangsekteskapet mellom Finnmark og Troms fylker den store sak­en på møtet. Spørsmålet er ekstra betent, etter at Finnmark APs styre før jul med én stemmes overvekt regelrett tvang partiets fylkestingsgruppe til å vrake folkeavstemninga hvor 87 % sa et rung­ende nei til sammenslåinga.

Bakgrunnen for kuvendinga var at fylkespartiets leder Kristina Hansen i ytterste hemmelighet hadde møtt sin Troms-kollega Cecilie Myr­seth i nattens mulm og mørke i Tromsø, og blitt enige om en avtale for å gjennomføre sammenslåinga som folket har forkasta. Dette var et regelrett kupp av APs demokratiske partiapparat i nord.

I et demokratisk parti ville hele prosessen ha skjedd i full åpenhet, og et avtaleutkast ville vært sendt på en bred organisasjonsmessig behandling. I stedet har AP-medlemmene fått oppleve et partidiktatur med klare likhetstrekk til gamle Kreml. Når partitoppene har snakket sammen, skal grasrota pent holde kjeft og stilltiende godta alt hva ledelsen har bestemt.

Tromsø-avtalen er på vesentlige punkter dårligere for Finnmark enn Gardermoen-avtalen som Finn­­mark AP og fylkestinget forkasta i fjor. Særlig gjelder dette spørsmålet om politisk styringsmodell, hvor Tromsø-avtalen innfører parlamentarisme, mens Gardermoen-avtalen var basert på for­mannskapsmodellen.

Anført av Helga Pedersen fra Tana har åtte av APs 19 kommune­partier i Øst-Finnmark krevd at avtalen reforhandles på en del punkter. Blant annet at formannskapsmodellen skal benyttes som styringsform, at dag­ens struktur for videregående opplæring (inkludert LOSA) skal bestå, samt at fylkeshovedstaden skal være Vadsø, eller i det minste delt mellom Vadsø og Tromsø. Dessuten at man skal arbeide for at tvangssammenslåinga blir opphevet etter stortingsvalget 2019, noe forsåvidt også Tromsø-avtalen forutsetter.

Etter vår mening reiser Øst-Finnmark høyst rimelige krav som ikke kan avvises, men absolutt bør behandles seriøst. Verken fylkesstyret eller representantskapet kan overprøve årsmøtevedtak i egen organisasjon. Årsmøtet i Finnmark AP krevde i fjor at dagens valgkretser skal beholdes, både til fylkestingsvalg og stortingsvalg. Denne soleklare forholdsordren er blitt direkte ignorert av partiledelsen.

Situasjonen er blitt enda mer spent etter at den nye regjeringa vedtok å slå sammen Finnmarkssykehuset med UNN i Tromsø. Dette ville neppe ha skjedd om ikke Finnmark AP hadde logret med halen før jul. Slik sett har de i Hammerfest som bifalt og applauderte partiledelsens kupp, nå fått en passelig lønn for strevet.

AP i nord har satt seg sjøl i en umulig situasjon. Problemet synes å være at toneangivende AP-ledere i begge fylker er mer ivrig med å gjennomføre Høyre/FrP-politikk enn å arbeide for eget partis politiske verdier. Denne politiske hum­bug­­en vil velgerne ventelig gjennomskue i valget til høsten. AP kan neppe regne med å slippe ustraffet fra sitt markante svik mot folk­ets røst. Nå er det APs grunnfjell i nord som slår sprekker.

Med mindre et politisk under skulle skje, spår vi at AP kan vente seg historiens dårligste valg i nord. Men­ingsmålingene bærer allerede klare bud om en massiv velgerflukt fra AP til særlig SP.

Siste nytt i Leder Vis flere

Nådeløs eller barmhjertig?

Leder:

Nådeløs eller barmhjertig?

Valget burde være enkelt for en statsråd med KrFs verdigrunnlag og varme hjerte

Den politiske ringreven Balto

Leder:

Den politiske ringreven Balto

... har levert inn en ­kupong med hel­gardering

Uverdig rødgrønn salat­tråkking

Leder:

Uverdig rødgrønn salat­tråkking

AP og SP har plassert seg sjøl i skammekroken, mens Høyre fremstår rakrygget

Et tredje helikopter til Banak

Leder:

Et tredje helikopter til Banak

Et liv er like mye verdt i Finnmark som andre steder

Felles identitet og legitimitet mangler

Leder:

Felles identitet og legitimitet mangler

Fylkesinndelinga må tilpasses grunnloven, og ikke omvendt!

Regjeringas samferdselskart

Leder:

Regjeringas samferdselskart

Flytrafikken fra Hammerfest bør rutes om Banak for å forbedre flytilbudet

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...