Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leder:

Akuttberedskapen i Sápmi

To ganger i løpet av forholdsvis kort tid har legevakta i Porsanger nektet å sende ambulanse til syke mennesker i sjøsamebygda Brenna, som ligger rundt 78 kilometer fra Lakselv.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Den første gangen endte det med et dødsfall fordi man ikke ville sende en ambulanse til Brenna. Og nylig ble en pasient med flere blodpropper nektet ambulanse, etter å ha fått hjelp av en kjenning til å prøve å få tak i hjelp.

Vedkommende kom ikke frem til nødnummeret 113, og måtte derfor kontakte legevakta i Lakselv. Der fikk han beskjed om at det ikke ville komme noen ambulanse, og han ble spurt om pasienten kunne vente til dagen etter! Deretter ble han spurt om han ikke selv kunne stå for pasienttransporten, før det omsider ble klarert for drosje til Lakselv.

Porsanger kommune skal foreta en «intern gjennomgang» av sak­en, som det heter derfra. Ifølge iFinnmark er hendelsen klagd inn til pasient- og brukerombudet. Vi vet ikke hva den «interne gjennomgangen» i Porsanger kommune vil være i praksis, men det kommer sjelden noe matnyttig ut av at noen gransker seg selv for å finne feil. Dette må undersøkes grundig av Helsetilsynet. Saken er altfor alvorlig til at man skal overlate den til kommunen alene.

Det er rett og slett uhørt at alvorlig syke mennesker i Brenna to ganger er nektet ambulanse. Systemet ser ut til å være slik at vakthavende lege i Lakselv avgjør om det skal sendes ambulanse. Som kjent er legedekningen i Porsanger svært dårlig, og som resultat av det, bruker kommunen vikarleger som kommer og går hele tiden. Disse har liten eller ingen kjennskap til de lokale forholdene, og kan komme til å gjøre fatale feilvurderinger. Det synes å være tilfelle i begge sakene fra Brenna.

Vi har forstått det slik at man i Porsanger kommune anstrenger seg for å få flere fast ansatte leger til kommunen. Men kommunen må for det første skynde seg med dette, før flere liv går tapt. For det andre må kommunens folk, både politikere og byråkrater, spørre seg selv om hvorfor leger ikke vil jobbe i Porsanger. Er det spesielle forhold i kommunen som gjør at leger ikke søker seg til Lakselv?

Etter vår mening kan en kommune ikke la en eneste stein være urørt i sitt arbeid for å sikre befolkningen den best mulige helsetjenesten når livet deres er i fare på grunn av sykdom eller skade.

Leder Vis flere

En hård og heller uventa «Frexit»

Leder:

En hård og heller uventa «Frexit»

FrP har vært med på å fastslå samenes urfolksstatus og bevare Sametinget

Skremmende sløvskap fra UNN

Leder:

Skremmende sløvskap fra UNN

Penger kan ikke rette opp lidelser, men kan være et lite plaster på såret

En invasjon med fatale følger

Leder:

En invasjon med fatale følger

Å begrense sjølaksefisket vil være som å skjære av seg hodet under barbering

Soleklart at også Karasjok er med

Leder:

Soleklart at også Karasjok er med

Hver for seg er man kanskje for små, men sammen er man sterke

Et rimelig krav fra reindrifta

Leder:

Et rimelig krav fra reindrifta

Landbruksminister Olaug Bollestad må påse at KrF får et kraftig fotavtrykk

Beredskapen i Finnmark må løftes

Leder:

Beredskapen i Finnmark må løftes

Det vil nærmest være kriminelt å vende det døve øret til dette gode forslaget

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...