Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leder:

Aksept for det bysamiske

Ann Finbog fra Samefolkets parti er kommet inn på Sametinget.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Det er første gang SfP kommer inn på Sametinget i valgkrets Sør-Norge, og Finbog sier blant annet at hun vil jobbe for bysamisk aksept på tinget. Det vil si at bysamer skal aksepteres på lik linje med samer i mer tradisjonelle samiske områder. Og for å få en bysamisk aksept, mener Finbog at statusen til bysamene må heves, og de må også få de samme tilbudene som i dag gis i større eller mindre grad i de mer tradisjonelle samiske områdene.

Finbog er selvfølgelg inne på noe vesentlig. Også samer trekkes inn mot byene og større tettsteder, hvor det er vanskeligere å ta vare på det samiske språket og kulturen enn på små steder. Å ta vare på samisk kultur handler om å ta vare på det tradisjonelle og det særpregede med det å være same, samtidig som man skal leve og fungere i en moderne verden.

Dette gjelder selvsagt for all kulturbevaring, men for en liten minoritetskultur som den samiske er det også viktig å markere forskjell fra majoritetskulturen. Og dermed kan det lett bli litt for mye nostalgi i kulturbevaringen. Når man da bor i en by utenfor de samiske områdene, så blir det ofte vanskelig å bevare kulturen, rett og slett fordi man ikke kan leve slik man tradisjonelt gjorde.

Når Finbog krever aksept for det bysamiske, så ber hun også om aksept for at samer som bor i byer også er samer, selv om de kanskje uvilkårlig er i ferd med å utvikle sin egen bysamiske kultur - en kultur som nødvendigvis må skille seg fra den tradisjonelle samiske kulturen. Samene som gruppe har ingen tradisjoner med å klumpe seg sammen i byer, slik nordmenn ellers har. Og det skaper helt spesielle utfordringer.

Vi tror at Sametinget i den kommende valgperioden må bli mer aktive når det gjelder bysamenes status. Det er en internasjonal trend at ungdommen forlater landsbygda, og samene er intet unntak her. Dette betyr at en stadig større del av den samiske kulturen vil bli å finne i byene. Det vil si at den samiske kulturen som helhet er i ferd med å endre seg raskere enn man hadde trodd. Og her må Sametinget helst være i forkant av utviklingen.

Leder Vis flere

En hård og heller uventa «Frexit»

Leder:

En hård og heller uventa «Frexit»

FrP har vært med på å fastslå samenes urfolksstatus og bevare Sametinget

Skremmende sløvskap fra UNN

Leder:

Skremmende sløvskap fra UNN

Penger kan ikke rette opp lidelser, men kan være et lite plaster på såret

En invasjon med fatale følger

Leder:

En invasjon med fatale følger

Å begrense sjølaksefisket vil være som å skjære av seg hodet under barbering

Soleklart at også Karasjok er med

Leder:

Soleklart at også Karasjok er med

Hver for seg er man kanskje for små, men sammen er man sterke

Et rimelig krav fra reindrifta

Leder:

Et rimelig krav fra reindrifta

Landbruksminister Olaug Bollestad må påse at KrF får et kraftig fotavtrykk

Beredskapen i Finnmark må løftes

Leder:

Beredskapen i Finnmark må løftes

Det vil nærmest være kriminelt å vende det døve øret til dette gode forslaget

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...