Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leder:

Å legge alle egg i samme kurv

– Man løper en risiko ved å legge alle eggene i samme kurv.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Denne advarselen fikk Sametinget fra Karin Andersen (SV), som er leder i Stortingets kommunalkomité, under fellesseminaret i Oslo for sametingsrepresentanter og kommunalkomiteens medlemmer. Bakgrunnen for uttalelsen er at sametingsrådet har blitt enig med regjeringa om at alle statlige bevilgning­er til Sametinget skal samles på én budsjettpost på Kom­munaldepartementets budsjett fra og med 2019.

Tilsynelatende har Sametinget vunnet en viktig seier med den nye budsjettordningen. Men kommunalkomiteens leder heller altså kaldt vann i blodet på det samiske parlamentet, og oppfordrer Sametinget til å tenke seg om.

– De samiske sakene står ikke øverst på dagsorden når komiteen behandler budsjettene, påpekte Karin Andersen. Og hun fortsatte:

– Når man legger overføringene inn i én ramme fører det gjerne til at satsingen avtar med årene. Sametinget må ha en trygghet på at påleggene, om det er skole, kultur eller helse, er mulig å realisere på en god måte. Det kan bli lett for staten å løpe fra ansvaret, advarte komiteleder Karin Andersen.

Det kom også frem på seminaret at det er mulig å finne mellomløsninger. Det ble også vist til at det finnes mange varianter av en blanda modell som gjør at man sikrer finansiering for det Sametinget skal ha ansvar for.

Vi synes Sametinget gjør klokt i å lytte til advarselene fra kommunalkomiteens leder. Vi har tidligere gitt uttrykk for lignende tanker. Når det kommer til stykket, har verken Same­tinget eller det samiske folk en overflod av virkelig gode venner i nasjonalforsamlinga. Slik vi ser det, er det reell fare for at endringene i budsjettopplegget vil kunne medføre at Sametinget til syv­ende og sist blir sittende igjen med Svarte-Per i budsjettkabalen.

Sametinget bør her ta en kritisk runde med seg sjøl om hva man reelt sett oppnår og hva man risikerer å tape med bud­sjett­end­ring­en. Det bør ringe en bjelle når staten ivrer så sterkt for å samle Sametinget på én budsjettpost.

Her øyner regjeringa åpenbart mulighet for å spare penger for statskassa på en temmelig uangripelig måte. Sametinget får et hundre­talls millioner kroner på én post på stats­budsjettet. Dermed blir det lett synlig for alle og enhver hva Sametinget får, og staten kan ha god samvittighet.

Problemet er bare at denne bud­sjettrammen er altfor lav for å dekke alle reelle behov i det samiske samfunnet. Sametinget tvinges dermed til å prioritere ned mange viktige tiltak. Dermed blir Sametinget skyteskive for all budsjettmisnøye i Sápmi, mens staten går fri og kan toe sine hender med henvisning til Sametinget.

Leder Vis flere

En hård og heller uventa «Frexit»

Leder:

En hård og heller uventa «Frexit»

FrP har vært med på å fastslå samenes urfolksstatus og bevare Sametinget

Skremmende sløvskap fra UNN

Leder:

Skremmende sløvskap fra UNN

Penger kan ikke rette opp lidelser, men kan være et lite plaster på såret

En invasjon med fatale følger

Leder:

En invasjon med fatale følger

Å begrense sjølaksefisket vil være som å skjære av seg hodet under barbering

Soleklart at også Karasjok er med

Leder:

Soleklart at også Karasjok er med

Hver for seg er man kanskje for små, men sammen er man sterke

Et rimelig krav fra reindrifta

Leder:

Et rimelig krav fra reindrifta

Landbruksminister Olaug Bollestad må påse at KrF får et kraftig fotavtrykk

Beredskapen i Finnmark må løftes

Leder:

Beredskapen i Finnmark må løftes

Det vil nærmest være kriminelt å vende det døve øret til dette gode forslaget

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...