Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leder:

Å få passet påskrevet

Nærmest ukentlig kommer stadig nye meldinger om at velfunger­ende service- og tjenestetilbud til befolkninga skal legges ned i distriktene.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Heller ikke Sápmi med sine store geografiske avstander blir spart i det pågående nedleggingshysteriet. Siste nytt er at antallet passkontorer blir halvert, samtidig som flere trafikkstasjoner også står lagelig til for hugg.

I Finnmark blir det kun seks gjenværende passkontorer. Det er Alta, Hammerfest, Kirkenes, Lakselv, Tana og Vadsø. De seks som forsvinner er Båtsfjord, Karasjok, Kautokeino, Kjøllefjord, Havøysund og Honningsvåg.

Vi er selvsagt glade for at Lakselv og Tana skal videreføres som passkontorer. Men det er en fattig trøst for alle dem som sogner til ett av de seks kontorene som forsvinner.

Vi synes politietaten her misbruker den teknologiske utviklinga til å sentralisere fremfor å gjøre det motsatte. Sjøl om det stilles nye og strengere krav til fremtidas pass, kunne dette vært løst på en god måte uten å nedlegge lokale tilbud.

For eksempel kunne det lokale lensmannskontoret ha fotografert, tatt fingeravtrykk og ellers fremskaffet de opplysninger som skal fremgå av passet. Samt foretatt nødvendig ID-kontroll med vid­ere. Så kunne disse opplysningene vært sendt digitalt til nærmeste passkontor, som kunne produsere passet, og sende det tilbake fiks ferdig i posten.

Det burde ikke være noe hokus pokus å få til gode lokale løsninger slik at folk slipper å dra på jordomseiling bare for å fornye passet. At folk fra for eksempel Kjøllefjord skal måtte reise over 400 kilometer frem og tilbake for å skaffe seg et pass er ganske enkelt ikke brukbart.

Her burde Finnmark politidistrikt også tenke på at for hver tjene­ste som sentraliseres, bidrar man egentlig til å grave sin egen grav. Ved forrige korsvei var det bare så vidt båten bar for Finnmark som eget politidistrikt. Dess mer man sentraliserer internt i Finnmark, dess større blir sjansen for at politidistriktet ved neste korsvei vil lide samme skjebne som fylkesmannen, fylkeskommunen, fylkesskattekontoret, NAVs fylkeskontor og så vid­ere.

Vi kan heller ikke se at det er noen reell proveny for Statens vegvesen å legge ned trafikkstasjon­ene i Lakselv og i Storslett. Begge stasjonene fungerer godt og betjener befolkninga på en god måte. I Porsanger skal forsvaret etablere en rekruttskole som vil utvilsomt øke behovet for en trafikkstasjon i Lakselv. Her virker det som om den ene statsetaten ikke vet hva den andre gjør.

Leder Vis flere

En hård og heller uventa «Frexit»

Leder:

En hård og heller uventa «Frexit»

FrP har vært med på å fastslå samenes urfolksstatus og bevare Sametinget

Skremmende sløvskap fra UNN

Leder:

Skremmende sløvskap fra UNN

Penger kan ikke rette opp lidelser, men kan være et lite plaster på såret

En invasjon med fatale følger

Leder:

En invasjon med fatale følger

Å begrense sjølaksefisket vil være som å skjære av seg hodet under barbering

Soleklart at også Karasjok er med

Leder:

Soleklart at også Karasjok er med

Hver for seg er man kanskje for små, men sammen er man sterke

Et rimelig krav fra reindrifta

Leder:

Et rimelig krav fra reindrifta

Landbruksminister Olaug Bollestad må påse at KrF får et kraftig fotavtrykk

Beredskapen i Finnmark må løftes

Leder:

Beredskapen i Finnmark må løftes

Det vil nærmest være kriminelt å vende det døve øret til dette gode forslaget

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...