Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Kommunal eller privat vei?

Høyres Knut Roger Hanssen måtte se seg slått på målstreken da han prøvde å få gjennomslag i kommunestyret på at veien i det nye boligområdet skal være kommunal. Foto: Sonja E. Andersen

Ferdigstilt vil Kirkegårdsveien boligområde sentralt i Lakselv gi 26 nye hjem. Men først må utbygger og kommunen bli enige om veien skal være kommunal eller privat.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Sist oppdatert: 28.06.2018 kl 19:43

Slik sto saken da kommunestyret i forrige uke fikk forslaget til reguleringsplan på bordet til førstegangs behandling. Porsanger kommune hadde kun én innsigelse til planforslaget, og det var den foreslått veiløsningen i boligområdet. Etter avtale med utbygger utarbeidet derfor kommunen en alternativ løsning for østre del av området, der en privat fellesavkjørsel etableres i stedet for en kommunal internvei.

Formannskapet hadde uka før sluttet seg til rådmannens innstilling. Denne går ut på sende både utbyggers planforslag og Porsanger kommunes alternative forslag - ut på høring og til offentlig ettersyn.

Utbyggingen ved kirkegårdsveien vil gi 26 nye hjem, fordelt på 5 firemannboliger og 3 tomannsboliger. Av disse vil 18 boenheter tilknyttes den private atkomsveien i kommunens planforslag. Utbyggingen vil være en kjærkommen tilvekst til det stadig mer pressede boligmarkedet i porsangerhovedstaden.

Kommunal eller privat vei?

Dersom alt går som planlagt vil det bli bygget 26 nye boenheter i dette sentrumsnære området i Lakselv, fordelt på fem firemannsboliger og tre tomannsboliger. Foto: illustrasjon hentet fra saksdokumenter.

Arctic Entreprenør fikk i november i fjor kommunestyrets aksept til å igangsette planarbeidet for Kirkegårdsveien boligområde. I mars ble så et foreløpig planforslag levert kommunen. I planutkastet fremgår det at utbygger vil ha en ny kommunal vei med tilknytning til kirkegårdsveien og gartneriveien. Noe som innebærer et nytt kryss mot kirkegårdsveien.

Kommunen poengterer at et nytt kryss vil redusere trafikksikkerheten på kirkegårdsveien, og gi økte kostnader for en allerede slunken kommunekasse. Kommunen foreslå derfor at det i stedet etableres en privat felles avkjørsel med tilknytning til gartneriveien.

Utbygger er negativ til privat vei fordi de mener det vil redusere salgbarheten av boligene og gi dårligere botilbud. Mens kommunen på sin side argumenterer med at privat vei vil gi lavere utbyggingskostnader og dermed lavere boligpriser. Noe rådmannen mener vil veie opp de negative sidene med privat vei.

Gartneriet får bli

Av saksfremlegget fremgår det at rådmannen er opptatt av at kommunen tilrettelegger for høy boligutnyttelse i egnede områder, som dette. Hun vurderer derfor at det eksisterende gartneriet ikke passer inn mer. Fordi gartneriet medfører fare for forurensing og vil kunne virke sjenerende for omgivelsene.

Da deler av gartnerivirksomheten ligger på kommunal eiendom, mener hun kommunen bør vurderer å benytte dette også til boligformål. Det vil i så fall bety at man må fjerne eller flytte hele gartneriet eller den delen som er på kommunal eiendom.

Samtidig mener rådmannen at gartneriet bør videreføres, og ønsker ikke eventuell ekspropriasjon. Når utbygger i tillegg ikke ønsker å bygge på gartneriets areal, ender rådmannen opp med at kommunen heller kan la gartneriet fortsette der de er. Hun konkluderer med at kommunen regulerer sin del til gartneriformål, og selger det som næringsareal. Og mener kommunen i tillegg bør fremme krav til forskjønning i området, av hensyn til nabolaget.

Gartneriet var ikke tema i kommunestyret. Debatten der dreide seg kun om den nye veien skal være kommunal eller privat.

Opposisjon i aksjon

Den påfølgende debatt i kommunestyret bekreftet at opposisjonen i Porsanger fungerer. Knut Roger Hanssen (H) kunngjorde innledningsvis at Høyre ville fremme forslag om å stryke avsnittet med kommunens alternative veiløsning.

Han argumenterte mot forslaget om privat vei, og til slutt faktisk bønnfalte kommunestyret om ikke å vedta innstillingen. Dette fordi det ville være å opptre «unfair», altså urettferdig, overfor utbyggere som kommer på banen, mente Hanssen. Og at en privat vei vil gjøre det vanskeligere for utbygger å få solgt leilighetene, og derfor være uredelig overfor næringslivet som gjør arbeidet kommunen skulle gjort. Hanssen var heller ikke enig i at planforslaget skulle sendes ut på høringsrunde nå.

– At vi skal brøyte de få skarve meterne er ubetydelig i forhold til gevinsten. Så jeg ber innstendig om å legge den ballen død. Så får vi seinere komme tilbake til hvilke veier som skal være private, sa han til kommunestyret.

Uventet støtte

Ikke uventet fikk innstillingen støtte fra både Jon Nikolaisen (Sp) og Mona Skanke (Ap). Da var det absolutt mer uventet at Torkjell Johnsen (Ap) faktisk sa seg litt enig med Høyres Knut Roger Hanssen.

– Jeg foreslår derfor at vi lar saken gå som den er nå. Jeg er litt enig med Knut Roger. Det er ikke lange veistubben man trenger å krangle så mye om, men jeg skjønner også rådmannen sitt standpunkt at akkurat nå er det ikke lurt å påføre Porsanger kommune mer kostnader, sa han.

Johnsen viste også til at sektorstyret holder på med en gjennomgang av de veiene kommunen skal vedlikeholde. Så kan man heller i en mer langsiktig plan vurdere å ta denne veien ut av kommunens ansvarsområde. Han avrundet med at man derfor kanskje ikke trengte å lage en svær diskusjon om saken nå.

Delt kommunestyre

Avstemmingen viste et delt kommunestyre, da innstillingen ble vedtatt med 9 stemmer mot 8 stemmer for Høyres forslag. Det var med et knappest mulig flertall kommunestyret vedtok formannskapets innstilling. Dermed blir både utbyggerens forslag og kommunens alternative forslag sendt ut på høring og lagt ut til offentlig ettersyn.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...