Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leserinnlegg:

Innspill til rådmannens budsjettforslag for Nordkapp kommune

Gjesvær. Foto: Frøydis Falch Urbye

I rådmannen sitt budsjettforslag for 2019, foreslåes det å legge ned Gjesvær skole.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Rådmannens forslag er som følgende:

Økonomisk for 2019, vil det gi en besparelse på kr 0,876 mill. Års effekt (fra og med 2020) kr 2.104 mill i besparelse. Rådmannen sin beskrivelse av tiltak: Gjesvær skole legges ned og stenges fra og med skoleåret 2019/2020.

Gjesvær Bygde og Idrettslag har styrebehandlet rådmannens forslag og vil komme med følgende innspill:

Gjesvær Bygde og Idrettslag mener at rådmannen ser kun på de økonomiske utgiftene.

Nedleggelse av Gjesvær skole har vært oppe til behandling i flere runder tidligere. I møtet hvor budsjett for 2018 ble behandlet sa elever, foreldre og Gjesvær Bygde og Idrettslag nei til nedleggelse av skolen. Dette ble formidlet både i media og i oppmøte på kommunestyremøte.

Budskapet var: Ikke legg ned skolen vår.

På budsjett møtet for 2019, foreslår rådmannen på nytt å legge ned skolen i Gjesvær.

Nordkapp formannskap hadde møte i Gjesvær, den 11. september 2018. North Export v/Erling A. Walsøe, og Gjesvær Bygde- og Idrettslag ved Leonora T. Johansen, var invitert til møtet. Vi var bedt om å snakke om utfordringer/utvikling som skjer i Gjesvær. Det er mye positivt som skjer i Gjesvær, med: fiskerinæringen, Gjesvær Service og turistnæringen.

Det viktigste momentet som ble formidlet til formannskapet, på dette møtet var at skolen er det viktigste for bygda. Gjesvær Bygde og Idrettslag reagerer på at rådmann ikke har hatt med elever og foreldre i en prosess hvor nedleggelse av skolen har vært diskutert.

Etter vår mening tillater Nordkapp kommune seg å seigpine innbyggerne i et livskraftig fiskevær, med trussel om nedlegging av skolen, i budsjettmøtene sine år etter år.

Hva driver skolenedleggelse – penger eller pedagogikk?

Rådmannen sier i sin innstilling: «Elevgrunnlaget er så dårlig at en ikke kan forsvare grunnskoledrift, både av økonomiske og faglige grunner. Begge elevene ved Gjesvær skole vil ha godt av å delta i et større sosialt miljø og læringsmiljø ved Honningsvåg skole».

Rådmannen sin begrunnelse holder ikke mål. Vi viser til fjorårets aksjon fra elever og foreldre, og folkemøte, IKKE LEGG NED SKOLEN VÅR.

Rådmannen kommer med personlig synsing, i en så alvorlig sak, når han sier hva som er godt for elevene. Hva bygger rådmannen sine ord på, når det skrives at elevene vil ha godt av å delta i et større sosialt miljø og læringsmiljø ved Honningsvåg skole? Rådmannen oppleves her som det er han som vet best, på andre sine verdigrunnlag for å bo og leve, i et lite fiskevær. Dette er synsing, og ikke faglig forankret i lover og regler.

Hva er det som driver skolenedleggelsen igjen?

Det gjelder penger og økonomi, ikke pedagogikken. Forskningen har vist det motsatte. Kvalitetene ved små skoler er bred samhandling på tvers av alder og kjønn, mer voksenkontakt for elevene, større mulighet for å følge opp den enkelte elev, ingen store skoleskysser, nærhet til utearealer og lokalsamfunnet, tettere kontakt skole hjem. Elever ved Gjesvær skole deltar i aktiviteter for barn og ungdom i kommunen på eget ansvar, og treffer andre barn og ungdom på flere arenaer.

Det er ikke konstruktivt og framtidsrettet å legge ned Gjesvær skole. Legger politikerne i Nordkapp kommune ned skolen, så er det ingen som vil satse på ei bygd/fiskevær, uten skole. Nordkapp kommune er en kommune som har økning i antall fiskere og fiskebåter. Dersom politikerne følger opp rådmannen sitt forslag, så er fraflytning det neste steget for familier. En far sier til avisa Finnmarksposten, det blir ikke flytting til Honningsvåg, men ut av kommunen.

Hvilke rettigheter har foreldre når skolen trues, eller blir lagt ned?

Sivilombudsmannen sier: «Sivilombudsmannen har tidligere vurdert saker om skolenedleggelse, og har presisert at de som blir direkte berørt av vedtaket, blant annet foreldre, må få anledning til å uttale seg gjennom FAU»

Barneombudet har: «Presisert at i henhold til Barnevernkonvensjonen artikkel 3, skal kommunen i saker som berører barn, blant annet skolenedleggelser, ta hensyn til hva som er barnets beste. Dersom barnets beste ikke er tilstrekkelig utredet i saksframlegget, vil det være en saksbehandlingsfeil som kan føre til at vedtaket er ugyldig.»

Dersom Nordkapp kommune vedtar rådmannen sitt forslag på nedleggelse av skolen, er det ikke et enkeltvedtak. Det betyr at kommunestyret skal ha rimelig kjennskap til synspunktene til de som blir berørt av nedleggelsen, før at vedtaket treffes.

Vi sier nei til skolenedlegging, skolen er en av livsnervene, og et midtpunkt i bygda Gjesvær.

Gjesvær Bygde og Idrettslag oppfordrer til å støtte opp om Gjesvær skole. Fiskerinæringen er hovednæringen i kommunen. Gjesvær har fiskeri ressursene rett utfor havna, hele året. Gjesvær havn er en av de beste for fiskeflåten, og den er naturskapt. Dette er et stort potensiale for utvikling av bygda Gjesvær.

Gjesvær Bygde- og Idrettslag vil henvise til andre kommuner som har løst saker om skolenedleggelse, med bare en elev. Det finnes teknologi og bred erfaring med undervisning via internett og kommunikasjonsmuligheter, driften av Gjesvær skole kan legges under Honningsvåg skole.

En rask gjennomgang på proff.no viser at næringslivet i Gjesvær hadde en omsetning på minimum 100 millioner i 2017. Dette beviser at Gjesvær er en livssterk bygd med et særdeles sterkt næringsliv som bidrar med store skattepenger til kommunekassa. Vil kommunen si at de ikke har råd til å investere i ungene ved Gjesvær skole? Kravet fra Gjesvær er at vi skal beholde skolen i bygda så lenge det er elever som går på skolen.

Siste nytt i Mening Vis flere

Valg, makt og posisjoner –  Karasjok behøver handlekraft og endring!

Leserinnlegg:

Valg, makt og posisjoner – Karasjok behøver handlekraft og endring!

Det er mye jeg kunne ha skrevet om mine erfaringer som folkevalgt, både på godt og vondt, men jeg tenker å bruke mest tid på å fokusere fremover, og finne løsninger for fremtiden.

Svar til AP-medlem og Scandic-direktør Hans Paul Hansen

Leserinnlegg:

Svar til AP-medlem og Scandic-direktør Hans Paul Hansen

Vi vil ha en næringspolitikk for fremtida!

Leserinnlegg:

Vi vil ha en næringspolitikk for fremtida!

Jeg mener Sametinget brenner for flere bærekraftige og varige arbeidsplasser for å styrke bosetningen slik at fremtiden for samisk kultur og språk styrkes.

Leserinnlegg:

Rett rekkefølge i Nordkapp-saken

Dette er oppskriften på ny optimisme og Tana som magnet!

Leserinnlegg:

Dette er oppskriften på ny optimisme og Tana som magnet!

Navlebeskuende av Per Willy Amundsen

Leserinnlegg:

Navlebeskuende av Per Willy Amundsen

Jernbane til Tromsø, som alternativ, vil ikke ha noen praktisk betydning for min by. Mens oppgradering av veier, som ble bygd ut sist for 50 år siden, vil ha stor betydning.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...