Ságat - Samisk avis AS

Søkeresultat

Nyheter av:

- AP er ikke lenger troverdig

- AP er ikke lenger troverdig

Publisert:

– AP har ikke troverdighet lenger etter det som har skjedd i forbindels­e med tvangssammenslå­ing­en av Troms og Finn­mark. Denne klarmeldinga kom fra AP-politiker og styremedlem i ForFinnmark, Arne Peder­sen fra Vestre Jakobselv, under paneldebatten i Vadsø lørdag.

På kultur-tur til Rovaniemi

På kultur-tur til Rovaniemi

Publisert:

48 medlemmer fra finskforeningene i Porsanger, Tana, Sør-Varanger og Vadsø samt noen direktemedlemmer i forbundet dro på en kulturell felles helge­tur til Rovaniemi i midten av juni.

Slutt etter 42 år

Slutt etter 42 år

Publisert:

Etter 42 år som advokat, de siste 39 årene som privatpraktiserende, stenger Per Steinhaug Johannessen sitt advokatkontor i Vadsø og går over i pensjonistenes rekker. – Er nå 71 år og nå stenges kontoret og jeg forlater Finnmark, til fordel for Råde i Østfold, sier den opprinnelige mehamnværingen.

Her handler det kun om blomster

Her handler det kun om blomster

Publisert:

I Holmfjell, om lag 15 kilometer etter riksvei 98 fra Tana bru i retning Rustefjelbma, har Anne Brit Lindseth (51) sitt gartneri. Og fra april måned til august måned handler døgnet kun om én ting; sommerblomster, busker og stauder.

Historisk fylkesting i Karasjok

Historisk fylkesting i Karasjok

Publisert: - Oppdatert: 19.06.2019 kl 10:11

Når Finnmark fylkestings 35 representanter møtes i Karasjok senere i uka, blir plenumssamlingen på mange måter et historisk møte. For etter 43 år avvikles nå Finnmark fylkesting etter sammenslåingen med Troms.

Stor interesse for slektsforskning

Stor interesse for slektsforskning

Publisert:

I forbindelse med Kvenfestivalen inviterte arrangøren til et miniseminar om slektsforskning. Og interessen var overraskende stor, 12 fremmøtte fikk av kursleder Frøydis Betten en innføring i denne populære hvermannsforskning.

Reagerer på Fortidsminne- foreningens «Blå skilt»

Reagerer på Fortidsminne- foreningens «Blå skilt»

Publisert:

Finnmarks avdeling av Fortidsminneforeningen har tatt et prisverdig initiativ, oppsett av såkalte «Blå skilt» på blant annet verneverdig bygninger. Men i Vadsø reageres det på skiltet på Tuomainengården. Her heter det av dette er en «Kvensk bygård oppført i 1851…». – Dette er respektløst mot vi som ...

Verdens nordligste Yacht-klubb

Verdens nordligste Yacht-klubb

Publisert:

Nå har Vadsø fått verdens nordligste yacht-klubb. For sist lørdag, om bord i seilskuta S/Y «Det Gode Liv», midt på Varangerfjorden, ble klubben stiftet og det ble valgt et interimsstyre. Samme dag foretok 13 jenter en spesiell rotur, fordelt på to båter rodde de over Varangerfjorden, som en markerin...

- Dette gjentar vi gjerne

- Dette gjentar vi gjerne

Publisert:

Nord-Varanger Kvenforenings representant i den nylig avsluttede Kvenfestivalen i Vadsø, Trygg Jakola sier at lokalforeningen og samarbeidspartnerne gjerne gjentar et tilsvarende arrangement neste år.

Fikk «Marjata» på besøk

Fikk «Marjata» på besøk

Publisert: - Oppdatert: 24.05.2019 kl 01:17

Torsdag fikk Vadsø anløp av et uvanlig fartøy. Det var etterretningsfartøyet FS «Marjata» som kom på morgenkvisten og lå til rundt kl. 12.00 utenfor moloen.

Lærerik norsk-russisk øvelse

Lærerik norsk-russisk øvelse

Publisert:

For å teste oljevernberedskapen ble det onsdag avsluttet en stor øvelse i Vadsø havn.

APs toppkandidat begeistret

APs toppkandidat begeistret

Publisert:

Det ble en hektisk dag for Arbeiderpartiets fylkesrådslederkandidat for storfylket Troms og Finnmark, Bjørn Inge Mo, da han besøkte landets nordøstligste kommune, Vardø.

Vadsø får nasjonalt museum

Vadsø får nasjonalt museum

Publisert: - Oppdatert: 06.05.2019 kl 20:07

Går alt som planlagt, vil «nye» Vadsø museum – Ruija kvenmuseum kunne innvies i 2021. Mer presist, på kvenfolkets dag, tirsdag 16. mars 2021.

Vel blåst – Sånn sirka sirkus

Vel blåst – Sånn sirka sirkus

Publisert:

Den 39. Jakobselvrevyen er vel i havn, og igjen fikk de om lag 400 tilskuerne, fordelt på to forestillinger, en fornøyelig inngang til påskefeiringen.

En annerledes lørdag

En annerledes lørdag

Publisert:

Ni av beboerne ved Finnstjerna bofellesskap i Vadsø fikk en annerledes dag sist lørdag. Utflukten - og aktivitetsdagen ble nemlig tilbragt i fint vårvær på Varanger fjellstue i Jakobselvdalen.

Hydrogenproduksjon i 2019

Hydrogenproduksjon i 2019

Publisert:

Går alt som planlagt - og intet tilsier noe annet - vil det i løpet av inneværende år bli startet hydrogenproduksjon i Berlevåg. Varanger KraftHydrogen, etablert i fjor høst, skal nå oppføre en fabrikkhall på 325 kvadratmeter, kostnadsberegnet - inkludert teknisk utstyr for produksjon - til vel 10 m...

Fiskerihavnstatus

Fiskerihavnstatus

Publisert:

Fylkeskommunen overtar an­svaret for de statlige fisk­erihavnene fra 2020. Stor­ting­et har lagt til grunn at de nye regionene er bedre egnet til å avklare fremtidig satsing på fiskerinæringa. Det er dermed en forventning til at de nye region­ene blir mer aktiv med å ­avklare næringssatsing enn Kyst...

Sjømatstrategien skal  bidra til lokal bosetting

Sjømatstrategien skal bidra til lokal bosetting

Publisert:

Et enstemmig fylkesting vedtok hovedmålene da Sjømatstrategi for Finnmark 2019 – 2023 ble behandlet. I strategien heter det blant annet at kvotesystemet som bidrar til lokal bosetting, verdiskaping og bearbeiding. Fortsette jobben med at intensjonene i kystfiskeutvalgets innstilling følges opp i sin...

Kvenfolkets dag i Vadsø

Kvenfolkets dag i Vadsø

Publisert:

Dagen etter at Kvensk språksenter ble åpner i lokalene til Vadsø Museum – Ruija kvenmuseum, ble kvenfolkets dag markert i de sammen lokalene.

Fylkesmannen åpnet språksenteret

Fylkesmannen åpnet språksenteret

Publisert:

Det var fylkesmann Elisabeth Vik Aspaker som fikk gleden av å åpne senteret. I sin tale sa hun at språk og kultur er det som definerer vår identitet som samfunn og som mennesker. Språk er identitetsbærende og en viktig del av det å kjenne en kultur.

Vadsø har fått kvensk språksenter

Vadsø har fått kvensk språksenter

Publisert: - Oppdatert: 18.03.2019 kl 15:18

Sist fredag ble fylkets andre kvenske språksenter åpnet i Vadsø. Det nye språksenteret er lokalisert til Vadsø museum – Ruija kvenmuseum. Åpningen av språksenteret ble foretatt av fylkesmann Elisabeth Vik Aspaker, etterfulgt av hilsningstaler av Finnmarks fylkesordfører Ragnhild Vassvik og Vadsøs or...

Reindriftsloven skal endres

Reindriftsloven skal endres

Publisert:

Landbruks- og matdepartementet (LMD) ønsker endringer i reindriftsloven. LMD vurderer blant annet å endre reindriftslovens § 71 med bestemmelser om oppnevning av reindriftsstyret. Det førte til en lang debatt da fylkestinget behandlet høringsnotat.

Fremtidens kvotesystem

Fremtidens kvotesystem

Publisert: - Oppdatert: 18.03.2019 kl 11:43

7. januar 2019 arrangerte Vest-Finnmark regionråd, i samarbeid med Øst-Finnmark regionråd, Tromsø-områdets regionråd, Lofotrådet og Finnmark fylkeskommune, et seminar om hvordan fremtidens kvotesystem bør utformes. Medlemskommunene i de samarbeidende regionrådene har 180.000 innbyggere, noe som ut...

Ja til hydrogendrevet  hurtigbåt

Ja til hydrogendrevet hurtigbåt

Publisert:

– Finnmark kan bli et pionerfylket med hensyn til utnyttelse av hydrogen. Saken vi nå skal behandle, bygging av hydrogendrevet hurtigbåt som skal settes inn i rute på Varangerfjorden, er et spennende prosjekt. Dette sa APs Maung San Lwin da fylkestinget enstemmig sluttet seg til forslaget fra hovedu...

Undervisningsfond skal styrke sjømatnæringen

Undervisningsfond skal styrke sjømatnæringen

Publisert:

Fiskeridirektoratet har i 2018 tildelt Finnmark fylkeskommune en vederlagsfri akvakulturtillatelse til undervisningsformål, samt innvilget dispensasjon fra forbudet om utleie av tillatelsen. Undervisningstillatelsen er klarert for drift og knyttet til Nordkapp videregående skole.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...