Ságat - Samisk avis AS

Søkeresultat

Nyheter av: Bjørn Hildonen

Skal selge fiskematkasser på nett

Skal selge fiskematkasser på nett

Publisert:

I fjor høst startet Stig Arnt Arvola (60) med produksjon av fiskekaker, fiskeburger og fiskeboller. Nå vil han satse på nettsalg av fiskeprodukter. – Går alt som planlagt, vil min nettside; Stigs fiskekasse, være klar i løpet av relativt kort tid, sier gründeren fra Vadsø.

Heder til forfatter Mari-Ann Nilssen

Heder til forfatter Mari-Ann Nilssen

Publisert:

I forbindelse med presentasjonen av Varanger årbok 2020 for publikum i Vadsø 1. desember, ble lokalhistorieforfatter og fotograf Mari-Ann Nilssen (75) fra Unjárga/Nesseby hedret for sine mange bidrag til årbøkene.

Markerte selvstendighetsdagen

Markerte selvstendighetsdagen

Publisert:

Helt siden Vadsø Norsk-finsk forening/Vesisaaren Norja-Suomi seura ble stiftet i 1963 har foreningen hvert år markert vårt nabolands selvstendighetsdag. Vadsø-foreningen, som er landets nest eldste norsk-finsk forening, ble stiftet på Finlands selvstendighetsdag 6. desember.

Vadsøkunstneren Ivar Sælø

Vadsøkunstneren Ivar Sælø

Publisert: - Oppdatert: 27.11.2020 kl 20:58

Ivar Sælø var en aktiv Vadsø-kunstner. I tillegg til at han malte, var han også en dyktig musiker, dirigent, illustratør, mentor, jurymedlem m.m. Han var, for å nevne noe, med i Vadsø ungdomskorps, musikkforeningen Fremad. I 1977 ble han tildelt Vadsø kommunes Kulturpris.

Ønsker ikke økt omsetningskrav

Øst-Finnmarkrådet:

Ønsker ikke økt omsetningskrav

Publisert: - Oppdatert: 25.11.2020 kl 06:59

Øst-Finnmarkrådet er sterkt imot at omsetningskravet for kongekrabbefisket økes utover dagens nivå. For åpen gruppe blant fjordfiskerne kan det bli svært utfordrende å øke dagens nivå, uten at dette går utover kysttorsk og andre sårbare arter. Det vil i enkelte år til og med være ...

Sælø-bilde innkjøpt av Nasjonalmuseet

Sælø-bilde innkjøpt av Nasjonalmuseet

Publisert: - Oppdatert: 27.11.2020 kl 21:00

Over store deler av Finnmark blir vegger prydet av bilder signert Ivar Sælø. Nå har også Nasjonalmuseet gått til innkjøp av Sælø-bildet «Klesvask ved lavvoen», malt i 1955. Bildet ble kjøp på auksjon tidligere i denne måneden.

Ministeren kom med en gladmelding til krabbefiskere

Ministeren kom med en gladmelding til krabbefiskere

Publisert: - Oppdatert: 18.11.2020 kl 18:43

Alt taler for at Fiskeridirektoratets forslag om å høyne aktivitetskravet fra 200.000 kroner til 300.000 kroner neste år legges til side. Og en annen gladmelding som kom frem på nettmøtet Sametinget og Bivdu arrangerte sist mandag; totalkvoten for kongekrabben økes neste år.

Vadsø havn investerer i båttrekk

Vadsø havn investerer i båttrekk

Publisert: - Oppdatert: 17.11.2020 kl 12:10

Vadsø havn har investert 2,3 millioner kroner i et båtopptrekk i indre havn. Arbeidene med trekket skal være avsluttet i slutten av inneværende måned.

Utbyggingen er i rute

Utbyggingen er i rute

Publisert: - Oppdatert: 16.11.2020 kl 12:16

Ombyggingen av det tidligere NRK-bygget i Vadsø til et museum for den nasjonale minoriteten kvæner/norskfinner er i skarp rute. Mange fryktet at coronapandemien skulle forsinke ombyggingen, men det har så langt ikke skjedd.

Inviterer til kirkekonsert

Inviterer til kirkekonsert

Publisert:

I disse coronatider har Vadsø mannssangforening funnet det riktig å invitere til kirkekonsert kommende lørdag, med Vardø mandssangforening som gjestekor.

Corona avlyser krabbemøte

Corona avlyser krabbemøte

Publisert: - Oppdatert: 28.10.2020 kl 11:54

Krabbeforvaltning skulle fredag vært tema for et møte i Vadsø i regi av Sametinget og Bivdu. Møtet er nå avlyst på grunn av nye coronaregler, men det vurderes et nettmøte på et senere tidspunkt.

Otto Strand bytter parti

Otto Strand bytter parti

Publisert:

Den profilerte politikeren Otto Strand (71) fra Vadsø har forlatt Kristelig Folkeparti til fordel for det nye partiet Sentrum. Strand meldte seg tidligere i år ut av partiet han har vært tro mot fra begynnelsen av 1970-tallet.

– Rydd opp i fiskejukset!

Klar beskjed fra kaikanten:

– Rydd opp i fiskejukset!

Publisert:

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) fikk klar beskjed fra fiskerne da han tirsdag gjestet kongekrabbehovedstaden Bugøynes. Og han lovet å sette inn ressurser nettopp for å få bukt med fiskerikriminaliteten.

Bastant nei til oppdrett

Bastant nei til oppdrett

Publisert:

Fiskerne sier et bastant nei til lakseoppdrett på nordsiden av Varangerfjorden. De oppfordrer nå politikerne i Vardø, Sør-Varanger, Nesseby og Vadsø – som neste år skal vedta den interkommunale kystsoneplanen – om å lytte til fiskernes argumenter.

Ønsker økte lærlinglønner

Ønsker økte lærlinglønner

Publisert:

I to dager har Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum gjestet Øst-Finnmark. Denne gang avla han Båtsfjord, Berlevåg og Vadsø et besøk. Og i Vadsø fikk han presentert et forslag han mente var interessant: Gi lærlinger i Finnmark høyere lønn!

Reverseringsgarantistene i Vadsø

Reverseringsgarantistene i Vadsø

Publisert: - Oppdatert: 30.09.2020 kl 21:03

Tirsdag var toppolitikere som ønsker å reversere fylkessammenslåingen, i Vadsø. Både Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, Aps fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo og SVs nestleder Kirsti Bergstø er krystallklar: Vinner de rødgrønne partiene neste års stortingsvalg, skal Troms og Finnmark fra 2022 ...

Ja og nei til oppdrett

Ja og nei til oppdrett

Publisert:

Skal det tillates oppdrett i Vadsø kommunes kystsone? Det var et sentralt spørsmål da styringsgruppas leder for den nye kystsoneplanen, Sigurd Richardsen, inviterte til folkemøte mandag. Fiskerne sier et klart nei, mens ordføreren i Vadsø er tilhenger av oppdrettsetablering.

Suksessfulle kvænske dager

Suksessfulle kvænske dager

Publisert:

Årets kvænske dager i Vadsø blir av prosjektleder Tomi Vaara betegnet som en suksess. – Vi har allerede bestemt at det i juni måned neste år – om alt har normalisert seg – skal det arrangeres en fire dagers kvænsk festival her i Vadsø, sier Vaara til Ságat.

Kvænsk «bibel» endelig på norsk

Kvænsk «bibel» endelig på norsk

Publisert:

Nå foreligger den på norsk, boka om kvænene som utvandret til Ruija ved Ishavet, skrevet av Samuli Paulaharju og utgitt i 1928. Den norske oversettelsen med tittelen «Kvenene -et folk ved Ishavet (Ruijan suomalaisia)» ble lansert i Vadsø lørdag av Elisabeth Johansen fra Orkan forlag.

Tankevekkende brev fra Elmine

Tankevekkende brev fra Elmine

Publisert:

Det ble en spesiell og tankevekkende åpning av kvænske dager i Vadsø, gjennom urframføringen av forestillingen «Brev fra Elmine». Inger Birkelund (56) fra Nord-Troms har i sin oppsetting tatt utgangspunkt i fiktive brev fra Elmine Harila til hennes familie i Pello i Finland.

Varangerminner i bokform

Varangerminner i bokform

Publisert:

I to år har den opprinnelige jakobselvværingen Reidar Bakke (66) stått i spissen for innsamling av kulturelle «glemte» skatter fra det kvænske/norskfinske miljøet i Varanger. Nå foreligger det innsamlede stoffet i bokform.

Kvænsk ordfører åpnet kvænske dager

Kvænsk ordfører åpnet kvænske dager

Publisert:

Da ordfører Wenche Pedersen åpnet kvænske dager i Vadsø torsdag ettermiddag, i forkant av fortellerteaterets oppsetting av «Brev fra Elmina», benyttet også anledningen til å si at hun alltid har beskrevet seg som kvæn.

Ukentlige kvænsendinger
– nå også fra Vadsø

Ukentlige kvænsendinger
– nå også fra Vadsø

Publisert:

Hver fredag ettermiddag kan publikum som er opptatt av kvænsk språk, kultur og historie lytte til radioprogrammet Kväänin Tiima. Det timelange programmet sendes på Radio Nord-Norge sin FM-frekvens og sendingene legges ut som podkast på hjemmesiden til Vadsø museum – Ruija kvenmuseum. ...

Varangertreff for bilveteraner

Varangertreff for bilveteraner

Publisert: - Oppdatert: 14.09.2020 kl 14:40

De siste årene har veteranbilentusiaster fra deler av Varanger hatt en dagssamling i Klubbvik ca. 25 kilometer vest for Vadsø. Nå er veteranbiltreffet flyttet til Kariel, noe få kilometer øst for bygda Vestre Jakobselv. Sist lørdag var om lag 15 veteranbiler utstilt på den store ...

Inviterer til kvenfestival

Inviterer til kvenfestival

Publisert:

Selv om vi er midt opp i en coranapandemi blir det også i år arrangert Kvenske dager i Vadsø. Opprinnelig skulle arrangementet vært avviklet i begynnelsen av juni måned, men måtte utsettes.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...