Søkeresultat

Nyheter av: Frøydis Falch Urbye

Svekket åpenhet i Karasjok

Svekket åpenhet i Karasjok

Publisert:

De tre kommunene Porsanger, Kautokeino og Karasjok har alle hatt tekniske problemer med hjemmesidene de siste månedene. I sistnevne kommune er postlistene fremdeles stengt for publikum.

Flyttet alene til Finnmark som 16-åring, nå syr hun koftene selv

Flyttet alene til Finnmark som 16-åring, nå syr hun koftene selv

Publisert:

Da Elise Embla Scheele var fem år gammel tok foreldrene henne med til Universitetet i Oslo. «Her skal du gå når du blir stor», sa de bestemt. – Det har nok vært litt vanskelig for dem å akseptere mine veivalg, erkjenner Scheele, tyve år senere.

Første møte mellom NIM og Sametinget

Første møte mellom NIM og Sametinget

Publisert:

Torsdag møtte Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM) Sametinget for første gang. Håpet er at møtene blir et årlig event.

Best på ventetid

Best på ventetid

Publisert: - Oppdatert: 14.09.2017 kl 19:16

Ifølge HLFs fagblad «Din Hørsel» sitt ventebarometer er det en finnmarkskommune som kommer aller best ut når det gjelder utredning eller behandling av hørselsskade.

Ett spørsmål – slik svarer 12 politikere

Ett spørsmål – slik svarer 12 politikere

Publisert: - Oppdatert: 31.08.2017 kl 19:36

De kjemper for samisk språk og kultur, og uttaler seg stadig om samiske rettigheter. Men hvor mye kan politikerne egentlig om sameloven? Vi stilte 12 av dem ett elementært spørsmål.

Det er ingen menneskerett å bli sametingspresident

Det er ingen menneskerett å bli sametingspresident

Publisert:

Men skal det stilles strengere språkkrav til topp-politikere enn til velgerne?

Sametinget vil bestå

Sametinget vil bestå

Publisert:

Han er fersk i politikken, FrPs førstekandidat i Ávjovárre, Jan Eirik Kiil. Men én ting er han allerede sikker på: Sametinget er kommet for å bli.

Mener Eira bekrefter fordommer

Mener Eira bekrefter fordommer

Publisert:

Tidligere sametings­president Aili Keskitalo mener John Henrik Eira er med på å bekrefte myter om at samiskspråklige ser ned på de som ikke kan språket. – Det vil jeg ikke ha på meg, fastslår hun.

Eira innrømmer: Svarte Ságat feil med vilje

Eira innrømmer: Svarte Ságat feil med vilje

Publisert: - Oppdatert: 22.08.2017 kl 08:41

John Henrik Eira mente aldri at noen skulle tvangsmeldes ut av Sametingets valgmanntall. Samtidig innrømmer han å svart Ságat feil med vilje, fordi han ikke synes spørsmålet var «særlig relevant».

Drømmer om samisk nyttårstale

Drømmer om samisk nyttårstale

Publisert: - Oppdatert: 21.08.2017 kl 15:24

I vinter støttet han Vibeke Larsens rett til å holde nyttårstalen på norsk. Nå har Ronny Wilhelmsen likevel meldt seg på samiskkurs. Drømmen er å holde sin egen nyttårstale på hjertespråket.

Vil frata to av tre samer stemmeretten

Vil frata to av tre samer stemmeretten

Publisert: - Oppdatert: 18.08.2017 kl 19:15

Han anerkjenner at samer uten morsmål er mennesker. Men samer – det er de ikke. Får John Henrik Eira det som han vil etter høstens valg, mister mange av dem stemmeretten sin.

Venter i ukevis på legetime

Venter i ukevis på legetime

Publisert:

– Helt normalt, mener fungerende kommune­overlege i Karasjok, Amund Peder Teigmo.

Serbosamen Dragan og den lange veien til Karasjok

Serbosamen Dragan og den lange veien til Karasjok

Publisert: - Oppdatert: 21.08.2017 kl 12:37

Dragan Cubrilo kom til Lakselv som flyktning på 90-tallet. Til slutt var det hans egen stolthet som gjorde at han valgte å bli værende.

Anmeldte seg sjøl

Anmeldte seg sjøl

Publisert: - Oppdatert: 11.08.2017 kl 13:27

Tirsdag satte Esko Aikio ut garn på ­familiens tradisjon­elle fiskeplass i Ohce­johka. Deretter anmeldte han fisket til politiet i Utsjok.

Oppdaget ikke at flyktningene var borte før det hadde gått 17 dager

Oppdaget ikke at flyktningene var borte før det hadde gått 17 dager

Publisert:

Det var ikke før Ságat ringte Karasjok kommune 3. august, at kommunen ble klar over at syvbarnsfamilien var borte. Da hadde det gått to og en halv uke siden de forlot landet og bosatt seg i Tyrkia

Hemmelig flukt fra Sápmi

Syvbarnsfamiliens hemmelige flukt

Publisert: - Oppdatert: 04.08.2017 kl 17:19

Den syriske storfamilien som ble bosatt i Karasjok i september i fjor, har forlatt landet i all hemmelighet. Nå sitter familie, venner, naboer og lærere igjen og lurer på hva som gikk så forferdelig galt.

Blant gull og glimrende gråstein

Blant gull og glimrende gråstein

Publisert:

Det ble dobbelt seier til en heldig gullgrave­entusiast i Hellig­skog­en. Men ikke alle deltagerne fikk blod på tann etter sitt første møte med småsteinvasking.

Samehovedstadens første afrikanere

Samehovedstadens første afrikanere

Publisert: - Oppdatert: 11.08.2017 kl 14:28

Da Teresia Waithira Njuguna (34) landet i Norge for aller første gang, ble hun ­skuffet. Hun trodde alle hvit­e mennesker hadde eng­elsk som morsmål, men folkene på flyplassen snakket et helt fremmed språk.

Hundrevis støttet samisk fiskerett

Publisert: - Oppdatert: 26.07.2017 kl 14:20

Tirsdag kveld fyltes plassen ved samelandsbrua opp med flere hundre samer, finner, nordmenn og andre til støtte for de tålmodige demonstrantene noen hundre meter lenger opp i Tanaelva.

Fra sør til nord med gudstro og eventyrlyst

Fra sør til nord med gudstro og eventyrlyst

Publisert: - Oppdatert: 21.08.2017 kl 12:36

«Én gang Finnmark, alltid Finnmark», sa faren til Kari Balto. Selv hadde hun aldri vært så langt nord som da hun satt alene på hurtigruta med flyttelasset i en hundre år gammel brudekiste.

Venteliste i Lakselv, god plass i Karasjok

Venteliste i Lakselv, god plass i Karasjok

Publisert:

Ambulanselinja i Laks­elv er fylt til randen med hele 19 elever på venteliste. I nabo­bygda Karasjok står derimot flere pulter i fare for å ikke bli brukt til høsten.

På nybegynnerkurs i strupesang

Publisert: - Oppdatert: 14.07.2017 kl 23:01

Det føles usedvanlig merkelig å sitte i et telt og stønne høylytt sammen med 15 fremmede ­mennesker. Ságat ble med på totimerskurs i sibirsk strupesang på Riddu Riđđu.

Kvinne (30) råkjørte, slipper fengsel

Kvinne (30) råkjørte, slipper fengsel

Publisert:

På vei fra Lakselv hjem til Karasjok hørte hun på musikk, og innrømmer at det nok gikk «vel fort» forbi Gairasmoen der hun ble stoppet i 129,81 kilometer i timen.

«Duodjesnihkkár Andersen» og de to elevene

«Duodjesnihkkár Andersen» og de to elevene

Publisert:

Per Andersen har både fag- og mesterbrev i duodji. Like­vel har ikke Karasjoks inn­bygg­ere rent ned dør­ene for å lære å spikke knivskaftene sine selv.

En lærebok fra drifta

Bokomtale:

En lærebok fra drifta

Publisert:

Aage Solbakk slo ikke akkurat på stortromma hverken da han valgte tittel eller forsidebilde til sin nye utgivelse «Buolbmát boazosuohkan / Polmak reinsogn – Utviklingen av reindriften i Polmak reinsogn. Hovedtrekk». Til gjengjeld er boken rikt illustrert med gode og informative tegninger, ...

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...