Ságat

Håper jegerne holder igjen på avtrekkeren

Rolf Rødven var vinteren 2016 med på å merke elg i Nesseby og Tana. I løpet av kommende vinter vil klavene ramle av, og Rødven håper jegerne sparer elg som har dette rundt halsen når jakta nå er igang
 Foto: Torbjørn Ittelin

Rolf Rødven var vinteren 2016 med på å merke elg i Nesseby og Tana. I løpet av kommende vinter vil klavene ramle av, og Rødven håper jegerne sparer elg som har dette rundt halsen når jakta nå er igang Foto: Torbjørn Ittelin

Elgjegere over store deler av Finnmark kan under jakta komme på dyr med klaver rundt halsen og merker i ørene. Forsker Rolf Rødven håper jegerne fortsatt kan spare disse.

Publisert:

Etter at elgjegerne i Karasjok og Kautokeino har jaktet siden 1. september, var det onsdag tid for å slippe til jegere i de øvrige elg-kommunene i fylket.

Det innebærer også at enkelte jegere vil oppdage elg med GPS-klaver rundt halsen i både øst- og vestfylket.

Mye nyttig informasjon

Disse dyrene håper forsker Rolf Rødven ved Universitetet i Tromsø at jegerne vil la gå forbi geværpipa.

– Vi setter veldig stor pris på om jegerne ikke skyter de som har klave rundt halsen. Disse elgene er med på vårt forskningsprosjekt der vi via disse klavene får inn blant annet informasjon om elgens vandringer og matvaner, sier han.

Omlag 40 dyr hovedsakelig i Porsanger, Tana og Nesseby går rundt med klaver.

Siste periode

Prosjektet med å merke elg startet i Tana- og Varanger-området i mars 2016. Dette fortsatte vinteren etter, og det var i alt opp mot 40 elg som ruslet rundt i Øst-Finnmark med disse klavene.

– Noen av klavene har ramlet av, men fortsatt er det omlag 30 dyr som vandrer rundt i Tana og Varanger som har klave, forteller Rødven.

Klavene som er rundt disse dyrene er programmert til å ramle av til vinteren.

– De vil ramle av en gang i februar-mars, og vi håper folk som ferdes ute i naturen kan se etter disse og ta de med til oss om de skulle komme over noen slike kommende vinter.

Rødven sier det blir en form for skattejakt.

– Vi ønsker å premiere de som finner disse med gavekort.

Klavene kan leveres inn til kommunen der man finner de.

Stor verdi

For forskerne er klavene av stor verdi, både med tanke på innhold på de og verdien i seg selv.

– Selv om vi får inn mye informasjon via GSM-sendere, vil det være mer informasjon igjen på databrikkene som er på klavene som vil være nyttig for oss. I tillegg er selve klavene også verdifull. Når vi får dem inn vil de bli overhalt og kan brukes igjen, sier Rødven.

På lange vandringer

I fjor vinteren ble det merket 12 elg i Porsanger, nærmere bestemt i Stabbursdalen. Mange av disse dyrene har lagt ut på lengre turer, som betyr at de er spredt over flere kommuner.

På nettstedet dyreposisjoner.no kan man følge de enkelte dyrenes posisjoner, riktignok med en forsinkelse i tid.

– Både dette nettstedet og Facebook-gruppa som heter Elg i Finnmark er svært populære. Det er kjempestor interesse for det vi holder på med, og det synes vi er veldig gledelig, sier Rolf Rødven.