Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Gransker ­konsultasjonsordninga

Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter har ei avdeling i Kautokeino, tidligere Gáldu, under ledelse av fagdirektør Laila Susanne Vars. Det er hun som er kontaktperson for konsultasjonsgjennomgangen. Vars er tidligere sametingsrepresentant for Árja, og kjenner konsultasjonsprosedyrene godt som tidligere visepresident på Sametinget. Foto: Steinar Solaas

Norges ­nasjonale ­institusjon for ­menneskerettigheter ser nærmere på hvordan statlige myndigheter gjennomfører konsultasjoner med Sametinget og andre samiske representanter.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Sist oppdatert: 10.07.2018 kl 08:55

I 2017 gjennomførte Norges ­nasjonale ­institusjon for ­menneskerettigheter (NIM) en undersøkelse blant alle departementer og deres underliggende organer, samt alle direktorater, og kartla hvordan og i hvilke typer saker de gjennomfører konsultasjoner med Sametinget og andre samiske representanter.

Og NIM gikk grundig til verks. Undersøkelsen omfatter samtlige konsultasjoner med Sametinget, fordelt på år, fra konsultasjonsavtalen trådte i kraft i 2005 til 2017, antall, tema og utfall.

Store forskjeller

I et brev til Sametinget forteller NIM at svarene viser at det er store forskjeller mellom departementenes konsultasjonshyppighet.

I det ene ytterpunktet er ­direktorater som ikke har konsultert Sametinget, og i det andre er departementer og direktorater som har så mange konsultasjoner årlig at de ikke har noe sikkert antall.

Det virker også å være ei utfordring å klart definere antallet konsultasjoner etter langvarige prosesser og kombinasjoner av politiske møter og politiske konsultasjoner.

Dette svarmaterialet vil bli brukt i NIMs arbeid med å rådgi statlige myndigheter og Sametinget i gjennomføringen av samenes menneskerettigheter i Norge.

Sametinget for tur

Nå ønsker NIM å vite mer om Sametingets erfaringer med konsultasjoner i ulike typer saker og med ulike statlige myndigheter.

Opplever Sametinget at konsultasjonene skjer basert på fritt, informert grunnlag, med det formål å oppnå enighet? Erfarer Sametinget at et slikt partnerskapsperspektiv ligger til grunn for forholdet mellom statlige myndigheter og Sametinget? Og har konsultasjonsprosedyrene bidratt til at statlige myndigheter og Sametinget har en felles forståelse av utviklingsbehovene i samiske samfunn?

NIM spør også om Sametinget rådfører seg med direkte berørte samiske interesser før Sametinget selv fatter vedtak/beslutning i en sak som politisk organ eller som forvaltningsmyndighet?

NIM ønsker også å vite mer om Sametingets erfaringer med konsultasjoner med private aktører og næringslivet.

Dette er NIM

Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter («NIM») er opprettet av Stortinget og har som hovedoppgave å fremme og beskytte menneskerettighetene i tråd med Grunnloven, menneskerettsloven og den øvrige lovgivning, internasjonale traktater og folkeretten for øvrig.

NIM skal blant annet gi råd til regjeringen, Stortinget og Sametinget om gjennomføringen av menneskerettighetene.

Lovfesting

Regjeringa kommer til å legge fram en lovforslag hvor konsultasjonsretten blir lovfestet i et eget kapittel i sameloven. Konsultasjonene skal i dette utvides til også å gjelde fylkeskommuner og kommuner.

Sametingets plenum sluttet seg til proposisjonen i mars.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...