Ságat - Samisk avis AS

Ságat

– Glad for god støtte

Her er noen av de som stilte opp for å protestere mot lakseoppdrett i Vedbotn i helga. Fra venstre Marianne Hansen fra Smørfjord, Andreas Bruaset fra Måndalen i Møre og Romsdal, Trond Akselsen fra Børselv, Erling Moe fra Smørfjord, Elisa Embla Scheele; med barna Aili Kirste Scheele Somby og Máhtte Scheele Somby fra Repvåg, Turid Wilhelmsen fra Børselv, Ingunn Utsi fra Repvåg, Ida Lindkvist med sønnen Amund Kårtveit fra Bergen, Bård Kårtveit fra Bergen, Heidi A. Persen fra Repvåg, Knut Bjørn Lindkvist fra Honningsvåg og Jon Arne Jørstad fra Tromsø. Foto: Geir Johansen

– Som fisker er jeg glad for at stadig fler­e støtter opp om oss som skal ha havet som levebrød - og som protesterer mot en oppdrettsaktivitet som truer vårt livs­grunn­lag.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Dette sier sjarkfisker Trond Aksel­sen fra Børselv. Han var en av de som deltok under protestmar­keringen mot lakseoppdrett i Ved­botn i Nordkapp kommune i helga. Denne gang ble protesten fremmet over to dager; fredag og lørdag - og flere folk også utenfor Finnmark kom for å vise sin støtte til de som protesterer.

– God fiskefjord

Trond Akselsen har selv i fler­e år fisket i fjorden ved Repvåg, hvor oppdrettsanlegget til Grieg Sea­food nå ligger.

– Det var godt med fisk her, og mange som bedrev fjordfiske. I vår kom det torskeinnsig, men fisken stanset utenfor der hvor oppdrettsanlegget ligger. Det kan skyldes andre årsaker enn anlegget. Men jeg er ikke i tvil om at torsk og annen fisk vi sky området når oppdrett får foregå her over flere år - med all forurensning som det innebærer. Derfor vil vi ha anlegget fjernet, sier Trond Akselsen.

Kulturelle innslag

Under helgas markering kom det betydelig flere enn under den siste protestmarkering­en i begynnelsen av november i fjor. Denne gang la man også opp til kulturelle innslag; gjennom både visesang, diktopplesning og joik. Ande Somby, Jan Tore Larsjord, Irene Persen, Piera Jovnna Somby, Anders Somby og Ingunn Utsi deltok med kulturelle innslag.

Per Inge Østmoen og Jon Arne Jørstad holdt politiske appeller. Heidi Persen og Per Inge Øst­moen hadde satt opp en fiske­hjell som var malt blodrød - og som alle som protesterer mot oppdrett i Porsangerfjorden kunne sette sette sin signatur på.

– Overgep

– Jeg håper at vi i tiden som kommer skal få informert stadig flere om det overgrepet som skjer mot fiskere og den sjøsamiske befolkningen i området.

– Ordfører og flere politikere i Porsanger har inntatt en prisverdig kritisk holdning til oppdrett i Porsangerfjorden. Mens ordfører og politikere i Nordkapp til nå har vist at de bøyer av for storkapitalen sørfra som tjener grovt på oppdrett, mens de velger å lukke øyne og ører for det som fiskere og lokalbefolkning sier og mener.

Det er ganske så oppsiktsvekkende; i en kommune som ved alle festlige anledninger lanserer seg som en - fiskerikommune, sier Trond Akselsen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...