Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Fyller Langfjord med liv

Langfjorddagan er ei sommeruke fylt med ulike arrangementer og underholdning for hele familien. Tema er Langfjord der kulturer møtes. Foto: Langfjorddagan

Idylliske Langfjord i Alta er stedet der kulturer møtes. Under «Langfjorddagan» er fjordbotnen igjen fylt med yrende liv.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Langfjordbotn var engang en betydningsfull bygd helt vest i Alta. Fraflytning har satt sitt preg på bygda, som mange andre steder. Men Langfjord er fremdeles viktig for identiteten til de mange som har sine røtter der. Festivalen «Langfjorddagan» føler på bygda og fjordens identitet.

- Hvor kommer vi fra og hvor vil vi, forteller sjef Randi Emaus om temaet for årets festival, «Langfjord, stedet der kulturer møtes».

Variert program

Denne uka er Langfjorden igjen fylt med gamle og nye langfjordinger.

- Utflyttede fjordinger vender tilbake, og har med sine barn. Og det kommer også mange besøkende fra grensekommunene Kvænangen og Loppa, sier Emaus, som selv er styreleder i Langfjord samfunnshus, som står bak Langfjorddagan.

Koordinator Gabriella Ottesen har sammen med resten av ildsjelene bak, komponert et variert program som sjefen er svært stolt av. Det består både av faglig påfyll og morsomme påfunn.

Det har vært foredrag ved Professor Arvid Viken, fra Institutt for reiseliv og nordlige studier ved Norges arktiske universitet i Tromsø, som fortalte om hva slags sted Langfjord er.

- Med tre reinbeitedistrikt er det mye reindriftsfolk på sommeren her, noe som fordobler aktiviteten, og fjordbotn har en betydelig kvensk opprinnelse, der deler av bygda var kvensk, forteller Emaus.

Det var sjøsamer utover i Langfjorden, i Tappeluft og Rivarbukt, der de levde av fiske, her i botnen var det mer reindriftssamer, og jordbruk, sier hun videre.

Toppet seg

Det er femte året nå med en ukes festival.

- Det har vokst år for år, og toppet seg i år, forteller Emaus.

Festivalen har mer kultur på programmet enn tidligere.

Der inngår samisk kveld med mat og joik, samt kvensk aften med tilhørende mattradisjoner.

- Vi har utstilling med Johs Røde herfra, Per Ivar Somby som fargelegger gamle foto, og maler Josef Halse.

Regissør Ellen Astrid Lundby får vist tre filmer. «Min mors hemmelighet», og «Joikefeber», som viser Oslo-jenta Ylva sin reise inn i det samiske gjennom joik. Og Ylva holder også joikekurs.

«Brennende minner» som er om evakueringen, er ifølge Emaus en gripende sterk film, der Johs Røde er medvirkende, og der deler av filmen er spilt inn i Langfjorden. Nesten hundre mennesker så filmen.

Festivalen skilter blant annet med med familieforestillingen «Juffa» med Ante Mihkkal Gaup. norsk-samisk gudstjeneste, lassokasting, kurs i slektsgransking, sykkelritt, fiskekonkurranse, aktiviteter for barn, tur, leirdueskyting, brevandring, helikoptertur, paintball, fotballturnering, og pub.

For dem som holder ut, avsluttes uken med bygdefest og dans, der Norwegian Creedence spiller.

- Med god hjelp fra Finnmarkskollektivet som kommer med sterke gutter, da får vi det til, sier Emaus om en svært så vellykket uke så langt.

De har også vært rimelig heldig med været, som gjør seg når de legger opp til et yrende markedsliv med hjemmelagde og kortreiste produkt. Og finere vær skal det visstnok bli til helga.

Tar tak

- Vi mistet alle møteplassene våre, vi i bygda møtes nå på butikken i Burfjord, sier Emaus om nabobygda i Troms.

Nå er langfjordingene nødt til å dra ut for å møtes.

- Vi måtte finne på noe. Vi ønsker å holde liv i bygda, sier hun om målet framover.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...