Ságat - Samisk avis AS

Ságat

– Forsøk på knebling

SV-politiker Jan Olsen mener at en mail som rådmann Raymond Robertsen sendte til ansatte i Nordkapp kommune 3. juli, er et forsøk på å kneble deres ytringsfrihet. Foto: Arkiv

– Rådmannen Raymond Robertsen gjør med dette et forsøk på å kneble kommunalt ansattes rett til å uttrykke seg. Han skaper også utrygghet for de ansatte med sitt utspill.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Dette sier Jan Olsen i Nordkapp SV; i en kommentar til en e-post som rådmann Raymond Robertsen i Nordkapp sendte ut til samtlige kommuneansatte 3. juli.

E-post til ansatte

I e-posten skriver rådmannen dette: «Hei, for å sikre en god arbeidshverdag for våre ansatte, og kvalitetssikre informasjon vi gir til våre folkevalgte, er det viktig at dere henviser de folkevalgte til rådmannen dersom de har behov for informasjon og opplysninger som angår din jobb. Det hender at de folkvalgte i sitt arbeid behøver opplysinger fra administrasjonen for å kunne skjøtte sine oppgaver som politikere. Det er derfor fristende for noen å oppsøke saksbehandler eller en enkeltansatt i organisasjonen for å få opplysninger direkte. De ansatte i kommunen skal i slike situasjoner henvise politikerne til rådmann, og så vil svar bli gitt. Dette er en viktig prosedyre for å sikre at de folkevalgte får fullstendige opplysninger som de behøver for å kunne utøve sine oppgaver. I noen tilfeller behøver man også å innhente opplysninger fra flere instanser, og dette arbeidet koordineres av rådmannen.

Forsøk på knebling

– Det er vanskelig å oppfatte rådmannens e-post som noe annet enn et forsøk på å kneble kommunalt ansattes rett til å uttrykke seg både generelt og om sine faktiske oppgaver. I en situasjon hvor arbeidsmiljø fremstilles som dårlig, samt at det er uttalt at det fins en fryktkultur, så er e-posten fra rådmannen en advarsel til alle som måtte ha noe på hjertet. En slik e-post bærer bud om gjengjeldelse og konsekvenser, noe som skaper utrygghet for den enkelte. Alle vil tenke på hva de kan og ikke kan si noe om, og i mellomtiden holder de alt for seg selv, mener Jan Olsen.

Kan uttrykke uenighet

Han viser til at det eneste kommunalt ansatte ikke kan fortelle om er taushetsbelagte opplysninger.

– Alt annet kan de snakke fritt om. Det er også fullt tillatt for folk som jobber i kommunen å uttrykke uenighet med kommunestyrets vedtak, og bidra til debatten med meninger og konkrete saksopplysninger. Rådmannen kan ikke avskjære ytringsfriheten slik, sier SV-politikeren – som selv ikke kommer til å ta noe hensyn til rådmannens e-post.

Tillit

– Jeg forbeholder meg retten til å snakke med folk som jobber i kommunen om hva de jobber med, hvordan ting gjøres, samt å diskutere framtidige løsninger med de personer som faktisk gjør jobben. Om noen har behov for å kommentere en sak som skal behandles, så oppfordres disse om å ta kontakt. Tillit har langt på vei blitt en floskel som uttrykkes av styrende politikere når de blir utsatt for kritikk. Jeg vil gjenopprette begrepet tillit, og si at jeg har tillit til at folkene som jobber i kommunen skjøtter sin plikt til å ikke dele taushetsbelagte opplysninger, og at de kjenner sin rett til å dele andre opplysninger, sier Olsen.

Styrke for demokratiet

Han mener det er en styrke for demokratiet at de ansatte får ytre seg.

– De ansatte gjør en jobb for hele befolkningen, og det er i befolkningens interesse å kunne få kunnskap om hva arbeidet og tjenestene består i. Hvis innbyggerne ikke skal få kunnskap om tekniske og faktiske forhold som angår de som gjør jobben for oss, hvilket samfunn får vi da? Og hvordan vil det bli hvis vi som folkevalgte ikke skal snakke med folk om det de gjør og opplever? Hvordan kan vi da styre kommunen til befolkningens beste? undrer Olsen.

Hersketeknikk

– Å kontrollere informasjon er en av de klassiske hersketeknikkene. Det er også en av de viktigste maktbasene i samfunnet. Hvis det er slik at informasjon om Nordkapp kommunes tjenester skal gå gjennom rådmann før de kommer til politikerne, og at eneste informasjon vi skal forholde oss til er rådmannens utredninger, da har vi overlatt styringa fullstendig til rådmannsfunksjonen, uttaler Olsen.

Vanlig praksis

Rådmann Raymond Robertsen mener at han kun har foreslått noe som er vanlig praksis i norske kommuner. Foto: Arkiv


– Det er helt vanlig praksis i norske kommuner at de folkevalgte får saksopplysninger og informasjon som er nødvendig av rådmannen. På den måten sikrer man at politikerne får komplett og relevant informasjon om saker som skal til politisk behandling. Jeg tror at Olsen lager et problem av ting som for de fleste er helt naturlig, og helt nødvendig, for at en organisasjon skal kunne være operativ og løse sine oppgaver på en god måte, sier Raymond Robertsen i en kommentar til Olsens utspill.

Korrekt og kvalitetssikret

Robertsen viser til at alle som arbeider i en kommune rapporterer til sin nærmeste overordnet, og at dette er vanlig praksis de fleste steder. Han mener at organisasjonen ut fra dette blir istand til å vurdere ulike forslag og innspill, og gjøre de nødvendige avveininger før man treffer beslutninger.

– E-posten som er sendt må ikke forstås slik Olsen gjør, ved at ansatte i kommunen ikke kan snakke om hvordan de har det på jobb, og delta i diskusjoner i samfunnet. Jeg tror også Olsen er opptatt av at den informasjonen han får som politiker er korrekt og kvalitetssikret, og det er et ansvar jeg har som rådmann i Nordkapp kommune, uttaler Robertsen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...