Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leder:

Flott avklaring av Bakke-Jensen

Russlands president Vladimir Putin og andre fremtredende russiske ledere må være selvskrevne på gjestelista når 75-års jubileet for frigjøringa av Øst-Finnmark skal markeres neste høst.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Omkring 18. oktober 1944 startet den røde armé sin offensiv inn i Norge langs den såkalte Ishavsveien mellom Petsamo/Petchenga og Tårnet i Jarfjord i Sør-Var­anger. Etter noen dager med blodige kamper holdt de nazityske okkupant­ene fortsatt en linje mellom Jarfjord og Pasvikelva. Men den brøt sammen etter en taktisk knipetangsmanøver.

Med liv­et som innsats, og under sterk tysk beskytning, hjalp sivile jarfjordinger til med å frakte russ­iske soldater med båt over til vestsida av Jarfjorden. Dermed kunne russerne falle tyskerne i ryggen i Jarfjordbotn.

Tyskerne trakk seg tilbake til Elvenes, hvor brua over Pasvikelva ble sprengt for å forsinke russisk frem­rykk­ing. 25. oktober ble Kirke­nes frigjort. Kamphandlingene fort­­satte videre vestover til Neiden, hvor det sto hårde slag.

De siste trefningene mellom tyske og russiske styrker i Norge fant sted i Varangerbotn 6. november 1944. Dagen etter trakk tyskerne seg tilbake til vestsida av Tanaelva, og sprengte Tana bru.

Frigjøringa av Øst-Finnmark kostet den røde arme dyrt. I alt 611 russiske soldater falt på norsk jord, og tilsammen 1.501 ble såret ifølge offisielle tall. Altfor mange av våre russiske venner måtte altså yte det ultimate offer for at nazistene skulle jages ut av Øst-Finnmark, og for at vi skulle få vår frihet tilbake.

Det sier seg sjøl at man ikke kan feire en frigjøring uten at frigjørernes fremste representanter er til stede. Derfor er vi veldig glad over at forsvarsminster Frank Bakke-Jensen (Høyre) nå så klart presiserer at regjeringa legger opp til en verdig markering, hvor våre russ­iske naboer er representert. Dette slik at vi kan takke dem skikkelig for deres innsats for oss.

Et stund så det ut til at haukene i Oslo skulle forhindre at Putin og andre russiske ledere skulle inviteres til jubileet i Finnmark. Desto mer hyggelig og flott er det at statsråden, som sjøl er ekte finnmarking med sterke samiske røtter i dette grenselandet, nå har satt tingene ettertrykkelig på plass. Med Bakke-Jensens klare utspill er enhver spekulasjon om at Putin skal boikottes blitt gjort kraftig til skamme, og bra er det.

Vi skal bygge fremtida på gjensidig dialog og samarbeid. Samtidig skal vi som en god venn på høflig måte si klart fra når vår gode nabo i øst havner på ville veier. For eksempel når folke­retten eller andre fundamentale menneskerettighet­er krenkes. De gode vennene sier fra når noe er galt, de dårlige slutter å snakke sam­men.

Frigjøringsjubileet i Sør-Varang­er vil bli en viktig arena for å styrke samkvemet mellom våre to land. At Russlands president og Norges statsminister kan møtes som gode naboer i Kirkenes vil være viktig, ikke bare for våre to land, men for avspenningen mellom øst og vest.

Siste nytt i Leder Vis flere

Nådeløs eller barmhjertig?

Leder:

Nådeløs eller barmhjertig?

Valget burde være enkelt for en statsråd med KrFs verdigrunnlag og varme hjerte

Den politiske ringreven Balto

Leder:

Den politiske ringreven Balto

... har levert inn en ­kupong med hel­gardering

Uverdig rødgrønn salat­tråkking

Leder:

Uverdig rødgrønn salat­tråkking

AP og SP har plassert seg sjøl i skammekroken, mens Høyre fremstår rakrygget

Et tredje helikopter til Banak

Leder:

Et tredje helikopter til Banak

Et liv er like mye verdt i Finnmark som andre steder

Felles identitet og legitimitet mangler

Leder:

Felles identitet og legitimitet mangler

Fylkesinndelinga må tilpasses grunnloven, og ikke omvendt!

Regjeringas samferdselskart

Leder:

Regjeringas samferdselskart

Flytrafikken fra Hammerfest bør rutes om Banak for å forbedre flytilbudet

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...