Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Bokbuss-saken:

Flertallet gir etter, men bare litt

Cecilie Hansen (Sp), Márjá-Liisa Partapuoli (NSR/Sáb) og Anders J. Somby jr (JSL). Foto: Pressebilde

Sametinget vil gå i forhandlinger med bokbuss-eierne.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Sist oppdatert: 24.09.2018 kl 18:34

Idag er sametingsrepresentantene samlet i Karasjok for gruppemøter foran plenumssamlinga som starter tirsdag.

Saken som har skapt største bølgene er forslaget fra sametingsrådet om å kutte ut alle økonomisk støtte til de samiske bokbussene fra 2020, et forslag flertallet har stilt seg bak.

Etter dagens møte har NSR, Senterpartiet og Flyttsamelista bestemt seg for at Sametinget vil gå i dialog med bokbusseierne. Det er fylker og kommuner som eier bokbussene.

Det melder flertallsgruppa i ei pressemelding i ettermiddag.

Den nye vendinga i saken betyr at forslaget om støttekutt fra 2020 blir vedtatt saken behandles i plenum torsdag. Men i en merknad fra flertallsgruppa bes sametingsrådet gå i forhandlinger med bokbusseierne.

Målet er at eierne skal ta hovedansvaret for finansieringa av bokbussene, samtidig som Sametingt kan gå inn med et mindre tilskudd enn idag.

I merknaden setter flertallet et tak på 500.000 kroner i tilskudd til hver buss.

Sametinget gir i år tilskudd til ni busser for til sammen 9,6 millioner kroner. Med et tak på en halv million, kan Sametinget spare fem millioner kroner.

Tabellen viser hvor mye hver av de ni bokbussene får i direkte støtte fra Sametinget i år, samt endring fra i fjor.

(Saken fortsetter under tabellen.)

Beløp i hele 1.000 kr. Foto: Sametingets budsjett 2018

Større ansvar

Flertallsgruppa viser til at kommunene og fylkeskommunenes har vist et engasjement for samisk litteratur og formidling av denne.

– Erkjennelsen av kommunene og fylkenes formidlingsansvar og bibliotektjenester er klar, men signalene vi har fått er at støtten fra Sametinget har vært svært viktig for at formidling av samisk litteratur skal fungere. Derfor ønsker vi å inviterer til samtaler om nye finansieringsmodeller hvor formidlingen av samisk litteratur er i fokus sier Senterpartiets gruppeleder Cecilie Hansen.

Hun får støtte av saksordfører Márjá-Liissá Partapuoli fra Norske Samers Riksforbund (NSR-SáB) og Anders Somby jr fra Flyttsamelista.

– Flertallsforslaget ligger fortsatt til grunn, der formålet er å fremme og produsere samisk litteratur til hele befolkningen via nye virkemidler. Men hvis bokbusseierne nå vil ta større ansvar for sine egne busser, og ønsker å utforske om det er mulig å finne en bedre finansieringsmodell så er vi åpne for se på en mulig støtteordning. Derfor ber vi nå sametingsrådet om å gå inn i møter med de aktuelle fylkene og kommunene for å utforske hvor stor viljen deres er, sier Márjá-Liissá Partapuoli

Mandatet som sametingsrådet nå får av plenum, er at de kan lage avtaler der kommunene selv tar ansvar for finansieringen og drift av bussene med støtte fra sametinget inntil en viss ramme.

Ingen investeringer

Selv om flertallet nå åpner for å gi en lavere driftsstøtte, er døra lukket for å bidra til investering i nye busser etter hvert som de må skiftes ut.

– Finansieringen av ny busspark er anslått til å være på rundt 70 millioner kroner og det sier seg selv at Sametinget ikke kan bidra til dette og samtidig fokusere på ny litteraturpolitikk, sier Somby jr.

Han mener videre at bokbussene også må tilpasse seg den nye litteraturpolitikken og se på formidling innenfor dagens bokbussordning.

– Bokbusseierne bør også se på hvordan de selv kan formidle både litteratur og kultur på en mer aktiv måte. Gjerne kombinert slik som blant annet joik, samisk barneteater og samisk poesi. fortsetter Somby jr.

Merknaden i sin helhet:

Sametinget viser til at bokbusseiere har vist vilje, blant annet gjennom høringsinnspill, til å videreføre tilbudet med en annen finansieringsmodell. Sametinget ber Sametingsrådet gjennomføre en dialog med bokbusseierne for å avklare muligheten for regionale eller lokale avtaler om videreføring. Sametinget setter som forutsetning at Sametinget ikke kan ta ansvar for fremtidige investeringer i bussparken, og Sametingets eventuelle driftstilskudd kan ikke overstige kr 500.000 pr buss.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...