Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Fikk møte veivisere til fremtiden

Gunnar Aas vil gjerne reklamere for å ta lærlingeplass i Forsvaret. Foto: Birgitte Wisur Olsen

Her er et mylder av muligheter og veivalg, og på en og samme plass er det samlet folk som kan svare på – nesten - alt mellom himmel og jord.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Velge uniform? Hva med havets muligheter? Hovslager? Gravemaskin? En kan forestille seg å gå i alle verdens utdanningsretninger når en går rundt på utdannings- og næringslivsseminaret til Kirkenes videregående skole.

Forsvaret og politiet har veldig lett for å trekke til seg spørrelystne ungdom.

Bettina Johansen og Ida Eugenie Skårvik fra Kirkenes får svar fra Gunnar Aas, og får høre at en lærlingeplass i Forsvaret gir flere muligheter, en får gjort unna førstegangstjenesten, får fagbrev og har også mulighet til å få støtte til å ta tilleggsfagene for å få studiekompetanse.

Bettina Johansen og Ida Eugenie Skårvik orienterer seg i de mange muligheter for fremtiden, og synes det er superfint med utdannings- og næringslivsseminar. Foto: Birgitte Wisur Olsen

Bettina går på restaurant- og matfag på Kirkenes videregeående skole, og er interessert i mulighet for lærlingeplass.

– Jeg har hatt utplassering der, og hørt forskjellige historier fra folk som har vært i Forsvaret. Jeg syns det virker spennende, forklarer Bettina.

Elsker skolen nå

Skoleeleven forteller at hun selv endte på restaurant- og matfag fordi hun ikke kom inn på helsefag.

– Jeg var ikke motivert for skole tidligere, så jeg hadde ikke så gode karakterer. Men nå elsker jeg skolen, forteller hun og legger til at karakterene nettopp er lagt frem.

– Og jeg fikk 4,4 snitt!


– For en flott historie! Hvordan i all verden har det seg da, at du har gått fra skolelei til å elske skolen!?

– Jeg går i en flink klasse og det er alltid noe nytt som skjer. Det er ikke som en vanlig skole. Vi kommer veldig nær hverandre i klassen, vi drar på turer til Russland og vi blir utplassert. Jeg tror ikke jeg hadde klart tre år til med vanlig skole, da hadde jeg nok droppet ut. Men det her er bare så utrolig bra, skryter Bettina Johansen.

Ida Eugenie Skårvik går i 10. klasse på Bjørnevatn skole og forteller at hun har en tante som er kokk i Forsvaret.

- Vi har snakket om det og jeg syns det høres ut som en interessant og artig jobb. Jeg er usikker fremdeles, men det er i hvert fall kjempefint at vi kan gå rundt her og spørre om alt mulig. Jeg tenker på mat- og restaurant, helse eller bygg. Veldig ulikt da! Men en får jo bare orientere seg og tenke da, smiler tiendeklassingen.

Lærlingeplasser

Gunnar Aas fra Forsvaret vil gjerne reklamere for lærlingeplassene de tilbyr.

– Vi har nesten 30 forskjellige fagbrev, forteller han og serverer også nyheten at all ungdom fra Finnmark, som er norske statsborgere, skal kalles inn på sesjon. Med ny rekruttskole i Lakselv blir det mulighet for seks måneders førstegangstjeneste, og så overføring til Heimevernet.

– Ungdom i Finnmark er en viktig reserve, påpeker han.

– Det er jo langt mellom husene her, så de blir for å si det sånn viktigere enn ungdom på Grünerløkka.

Vegard Lødøen Flo fra Stryn og Roald Helgesen fra Tromsø er begge lærlinger hos Forsvaret i Porsanger.

– Det gir mange goder og muligheter, og jeg hadde lyst til å utfordre meg selv, jeg hadde lyst å komme til nord, forteller Flo og svarer «absolutt» på om det har innfridd forventningene.

Vegard Lødøen Flo fra Stryn og Roald Helgesen fra Tromsø er begge allerede lærlinger i uniform, og kjempefornøyde med mulighetene det gir ved at de blant annet kan få tatt støttefag for å få studiekompetanse samtidig. Foto: Birgitte Wisur Olsen


Roald Helgesen valgte lærlingeplass i Forsvaret etter at de hadde vært på skolen og holdt foredrag om mulighetene.

– Og jeg valgte ut fra alle mulighetene og alle godene, for eksempel at en får støtte til å ta støttefag og få studiekompetanse, og er kjempefornøyd med valget.

Interaktivitet trekker oppmerksomhet når det holdes utdanningsmesse. Foto: Birgitte Wisur Olsen

Tiendeklassinger fra hele østfylket busses inn til Kirkenes videregående skole. slik at de får med seg seminarer og utstillinger. Foto: Birgitte Wisur Olsen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...