Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Leder:

Ferdsel på Hálkavárreveien

Forsvaret jobber med å stenge Garnisonen i Porsanger for sivil «gjennomkjøring» når aktiviteten på Porsangmoen øker.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Dette var budskapet som for­mann­skapet i Porsanger kommune fikk presentert sist torsdag. I dag kan alle norske borgere mot å registrere seg i vakta få kjøre gjennom militærleiren for å få tilgang til det populære tur- og hytteområdet nordøst for Porsangmoen.

Dagens ordning har i hovedsak fungert smidig og greit. Men med den forventa og allerede vedtatte økning av militær aktivitet ved garnisonen vil dette i fremtida kunne by på problemer med tanke på sikkerhet og HMS.

Problemet for forsvaret er sivil ferdsel inne i selve leirområdet på Porsangmoen. Forsvaret har altså ikke noe imot sivil ferdsel på Hál­ka­­várreveien og andre veier utenfor den inngjerda militærleiren.

Vi minner om at festeavtalen for Hálkavárre skytefelt tilsier at lokalbefolkninga skal ha tilgang til området når militære hensyn ikke er til hinder for dette. Altså når ferdsel ikke er tilrådelig av hensyn til egen sikkerhet. Dessuten er viktige deler av Hálkavárreveien anlagt ut­en­for skytefeltet.

Tidligere skjedde den sivile ferdselen utenom leirområdet på Porsangmoen. Avkjør­selen fra E6 var ved Andersbekk­en/­Iŋggášjohka. Også denne ord­ningen fungerte bra, sett med sivile øyne. Her var det forsvaret sjøl som fysisk stengte denne avkjørselen, og påla folk å kjøre gjennom leirområdet, nettopp fordi man ønsket bedre kontroll med ferdselen.

En mulighet kan således være å gjenåpne den gamle avkjørselen ved Andersbekken. Det finnes sikkert også andre gode løsninger. Lokalbefolkninga vil sikkert godta en løsning med bom, forutsatt at alle som ønsker det, kan få et adgangskort til bommen.

Vi merker oss med tilfredshet at forsvaret presiserer at man ikke har noe ønske om å ødelegge for lokalbefolkningas tilgang til natur­perler samt nærings- og hytteområder som Hál­ka­­várre og Rohči. Men at man ønsker å få til en mer hen­siktsmessig alternativ adkomstløsning i samråd med kommunen og veivesenet.

Det synes vi er en svært fornuftig og tillitsvekkende tilnærming. Forsvaret er og skal være en samfunnsetat, som skal spille på lag med det sivile lokalsamfunn.

Siste nytt i Leder Vis flere

Nådeløs eller barmhjertig?

Leder:

Nådeløs eller barmhjertig?

Valget burde være enkelt for en statsråd med KrFs verdigrunnlag og varme hjerte

Den politiske ringreven Balto

Leder:

Den politiske ringreven Balto

... har levert inn en ­kupong med hel­gardering

Uverdig rødgrønn salat­tråkking

Leder:

Uverdig rødgrønn salat­tråkking

AP og SP har plassert seg sjøl i skammekroken, mens Høyre fremstår rakrygget

Et tredje helikopter til Banak

Leder:

Et tredje helikopter til Banak

Et liv er like mye verdt i Finnmark som andre steder

Felles identitet og legitimitet mangler

Leder:

Felles identitet og legitimitet mangler

Fylkesinndelinga må tilpasses grunnloven, og ikke omvendt!

Regjeringas samferdselskart

Leder:

Regjeringas samferdselskart

Flytrafikken fra Hammerfest bør rutes om Banak for å forbedre flytilbudet

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...