Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Dommen falt i drapssaken

Dommen var i tråd med aktor påstand. Her ser vi bistandsadvokat Edel Hennie Olsen, etterforskningsleder Steffen Andreassen og aktor i saken, Lars Fause. Foto: Torbjørn Ittelin

Mannen som drepte vadsøgutten Håvard Pedersen har nå fått sin dom.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Retten har ikke uventet kommet til at drapsmannen dømmes til tvungen psykisk helsevern etter drapet som skjedde på Coop-butikken i Vadsø i juli i fjor. Dommen er i tråd med aktors påstand.

Han må i tillegg betale oppreisning til hver av den dreptes foreldre med 20.000 kroner.

Mannen, som etter påtalemyndighetenes mening er afghaner, må også betale 5.000 kroner i oppreisning til en ansatt ved Dikemark sykehus.

Psykotisk

I dommen heter det blant annet at de to rettsoppnevnte sakkyndige i saken, psykologspesialist Knut Waterloo som er professor i psykologi/klinisk nevropsykologi ved UiT, og psykiater Helge Haugerud, som er overlege og spesialist i psykiatri, har vurdert spørsmålet om tiltalte var psykotisk på gjerningstiden.

De konkluderer i sin rettspsykiatriske erklæring, med at tiltalte «var psykotisk på handlingstiden». De sakkyndige utdypet sine vurderinger, og fastholdt sine konklusjoner, under hovedforhandlingen.

Schizofren

Retten finner at det ikke hefter tvil rundt de sakkyndiges konklusjon, og konkluderer med at tiltalte ikke var tilregnelig på tiden for de straffbare handlingene under begge tiltalepostene, og at han derfor ikke kan idømmes straff.

De sakkyndige har konkludert med at domfelte mest sannsynlig har hatt lidelsen paranoid schizofreni siden vinteren 2018, og at han har sykdomsfølelse, men ikke sykdomsinnsikt.

I rettens vurdering heter det blant annet:

«Tiltalte har vist seg å være svært farlig og uberegnelig. Helt uten noen foranledning eller kjennskap til Håvard Pedersen drepte han Pedersen brutalt med en målrettet effektiv drapshandling.»

Angående oppreisningserstatning til foreldrene skriver retten:

«Tiltaltes midler er, og vil for overskuelig fremtid, være sterkt begrenset. Disse hensyn taler for en ikke ubetydelig lemping av erstatningsansvaret. På den annen side er drapet svært grovt utført, og de etterlatte har et behov for oppreisning for den alvorlige krenkelse, smerte og sorg de har blitt påført.»

Dommen i Øst-Finnmark tingrett var enstemmig.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...