Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Språkrådet om Lakselv lufthavn Banak:

Bør skiltes på kvænsk

Språkrådet anmoder Avinor om trespråklig fasadeskilting ved Lakselv lufthavn Banak. Foto: (Arkivfoto) Linn Slåttedal Jakobsen

Språkrådet forventer at Avinor skilter fasaden på flyplassen i Lakselv også på kvænsk.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Sist oppdatert: 20.07.2018 kl 06:41

Det bekrefter Daniel Ims, seksjonssjef i Språkrådet, som har til­rådt Avinor om å skilte flyplass­ene på kvænsk. Dette etter at stedsnavntjenesten har sett på saken og gitt sin tilråding. Han viser til at det følger av stedsnavnloven at det offentlige har plikt til å bruke samiske og kvænske navn der dette er i bruk

– Lakselv er en av de flyplass­ene der de absolutt bør skilte på kvænsk, sier Ims, som har tatt en pause fra ferielivet for å svare på Ságats henvendelse.

Brukes i Porsanger

Ims er helt klar på at Lakselv lufthavn Banak kvalifiserer til skilting på kvænsk. For ifølge Ims kan paragrafen som regulerer dette, være litt uklar.

– Det som kan være litt uklart med paragrafen, eller det som kan gi litt rom for skjønn eller vurdering, er at språket skal vær­e i bruk på stedet, eller blant folk som har næringsmessig tilknytning til stedet. Men i tilfellet Lakselv kan en helt klart si at kvænsk er i bruk, fastslår han.

Forventer kvænsk skilt

Språkrådets seksjonssjef Daniel Ims er klokkeklar på at han forventer at Avinor følger tilrådingen og skilter fasaden på flyplassen i Lakselv også på kvænsk. Dette fordi det er hevet over enhver tvil at kvænsk er et språk som brukes i området til Lakselv lufthavn Banak.

– Vi forventer da at det vil skje, selv om vi ikke har ikke hatt noen videre kontakt med Avinor om eventuell fremdrift eller hva planene er i den saken, avslutter Daniel Ims.

«Lemmijoki lentohamina»?

I midten av juni hadde Kvensk språkting et åpent møte med flyplassterminologi som tema.

– Der ble det også vedtatt at det kvænske navnet på flyplass­en i Lakselv vil bli «Lemmijoki len­tohamina». Deretter sendte jeg vedtaket umiddelbart til Språk­råd­ets kvænske språktjeneste, for vi hadde fått beskjed om at dette hastet for Språkrådet, sier Hilde Skanke, daglig leder ved Kvensk Institutt i Børselv i Pors­ang­er.

Vilket navn og skrivemåte Språkrådet har gitt det kvænske navnet på lufthanva i Lakselv, kan ikke bekreftes før feriaavviklingen i Språkrådet er unnagjort.

De ansatte i Avinor som kjenner til denne saken er ikke tilgjengelig for kommentar før i august, grunnet ferieavvikling. Dette opplyses det fra Avinors sentralbord, som tross tapre forsøk ikke klarte å få kontakt med de ferierende.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...