Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Avinor snur - lover skilting på tre språk

Hilde Skanke er svært glad for at Avinor nå har landet på at de vil skilte Banak og flere andre lufthavner også på kvensk. Skanke er for øvrig både en engasjert lokalpolitiker og daglig leder ved Kvensk institutt i Børselv. Foto: Marius Thorsen

Banak er én av de fire flyplassene som snart vil få skilting på norsk, samisk og kvensk.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Sist oppdatert: 11.09.2018 kl 07:15

– Det er noe vi er veldig glade for, fastslår Hilde Skanke, når hun får høre at den statlige lufthavneieren har avgjort at Lakselv lufthavn Banak er blant de fire lufthavnene som skal skiltes på tre språk.

Skanke som både er en engasjert lokalpolitiker og daglig leder ved Kvensk institutt er blant dem som har krevd trespråklig skilting.

Det skjedde etter at Avinor tidligere i år gikk ut og sa at de kom til å skilte flere av sine lufthavner på samisk i tillegg til norsk.

Da Ságat først omtalte kravet i juni, svarte Avinor slik på spørsmålet om trespråklig skilting:

– Avinor skal skilte stedsnavnet/flyplassnavnet på samisk ved seks til åtte lufthavner der samisk brukes i stor grad av lokalbefolkningen. Kvensk derimot er det mye som tyder på at svært få faktisk snakker, så vi kommer mest sannsynlig ikke til å skilte på kvensk, men vi er i en vurderingsfase akkurat nå, skrev Gurli Høeg Ulverud, kommunikasjonssjef i Avinor, i en e-post til Ságat.

Etter at blant andre språkrådet gikk ut og fortalte at Lakselv lufthavn Banak var blant lufthavnene som «absolutt» burde skiltes også på kvensk, har pipa nå fått en annen lyd. Nå skal fire lufthavner få trespråklig skilting. Det bekrefter Avinor i en e-post til Ságat.

I tillegg til Lakselv vil også lufthavnene i Kirkenes, Sørkjosen og Vadsø få trespråklig skilting.

– Vi er i prosess med skiltleverandør, og er i en fase der befaring er unnagjort, og vi venter på endelige skisser og priser før montering. Vi vet ikke helt hvor lang tid dette tar, muligens startes og ferdigstilles arbeidet i løpet av høsten, skriver kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud.

De tre lufthavnene som skal få samiske skilt i tillegg til norske er Hammerfest, Tromsø og Evenes.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...