Ságat

Debatt:

Arealbeslag, reinsdyr og samfunnsutvikling i Porsanger

Nina Eriksson fra Porsanger Høyre

Nina Eriksson fra Porsanger Høyre

Porsanger er Norges tredje største kommune i areal. Med under 4.000 innbyggere skulle en tro at dette ga oss gode muligheter til både fritidsaktiviteter og næringsutvikling. Det er likevel langt fra sannheten.

Publisert:

Sist oppdatert: 30.05.2023 kl 08:43

Virkeligheten er at vi som bor her til stadighet opplever å få et nei når vi vil bygge en sjå eller ta skuteren på fjellet, og nesten alltid et nei om vi vil utvikle næringslivet i kommunen.

En ting er at Forsvaret og verneområder binder store arealer i kommunen uten at dette kompenseres for. Den største utfordringen ligger i at Porsanger er Norges største sommerbeitekommune, og nå også en kommune for vinterbeite. Dette legger sterke føringer på hvordan vi kan utvikle og bruke våre arealer.

I Porsanger Høyre ønsker vi nå å få en oversikt over arealbruken i kommunen. Vi har programfestet å få utarbeidet et arealregnskap for kommunen, som viser bruken av arealet fra år 1945 til i dag. På den måten vil vi kunne få tall som stadfester hvor mye areal som er båndlagt til både forsvar, nasjonalparker, naturreservater og reindrift. Kunnskapsgrunnlaget vil gi en oversikt over historisk bruk som er fortrengt, og ny næringsutvikling som er blitt stanset på grunn av båndleggingen.

Vi ser stadig flere områder bli utfordret. Nå sist har reindriften tatt til ordet for å få bruke Bringnes-halvøya og området mellom fylkesveien og Oldereidet, som begge har vært fredet for rein. I tillegg opplever man stadig innsigelser fra både Sametinget og Statsforvalter, som gjør at det er viktig for kommunen å ha et tydelig tallgrunnlag som vi kan bruke i diskusjoner med disse instansene.

I Porsanger Høyre har vi notert oss at sametingspresidenten flere ganger har sagt at reindriften ikke har en kvadratmeter å gi, og at det stadig snakkes om hvordan samisk kultur presses fra «utsiden». Så hvem er denne «utsiden»? Er det vi i Porsanger, fastboende av norsk, kvænsk og samiske ætt som er «utsiden»?

Nå ser vi at den demografiske utviklingen i kommunen går feil vei. I Porsanger blir vi stadig færre og eldre, og slik kan det ikke fortsette. Porsanger trenger nye arbeidsplasser som gjør oss attraktive for ungdom som tar utdanning. Vår jobb er å sørge for at unge mennesker ønsker å bo i Porsanger. Klarer vi ikke det har vi mislyktes. Det er tross alt dagens ungdom som legger grunnlaget for at vi kan bli et godt samfunn for neste generasjon. Vi må utvikle kommunen, hvis ikke blir det avvikling.

Debattklimaet rundt Porsangers arealbruk er et vepsebol som man nesten ikke våger begi seg inn i, men vi kan ikke ha «berøringsangst». Vi mener at nå må dette opp på dagsordenen, da dette er en reell problemstilling i vår kommune. Et godt kunnskapsgrunnlag vil legge til rette for en saklig diskusjon om arealbruken i Porsanger. Kanskje er det plass til alle oss på «innsiden»?

For Porsanger Høyre er det kun en vei som er akseptabel, og det er at vi får nødvendige arealer til nødvendig næringsutvikling.

Nøkkelord