Ságat - Samisk avis AS

Ságat

– AP med løftebrudd i Veidnes-saken

– Arbeiderpartiet har begått løftebrudd i saken som omhandler oljeterminal på Veidnes, og fremstiller nå hele saken galt gjennom media, sier leder for Nordkapp SV, Jan Olsen. Foto: Geir Johansen (Arkiv)

– Arbeiderpartiet har begått løftebrudd i Veidnes-saken og fremstiller nå hele saken galt gjennom media, sier leder for Nordkapp SV, Jan Olsen. – SV har fremmet et overbudsforslag som de kan drive markeringspolitikk på. Dette er useriøst, svarer Nordkapp-ordfører Kristina Hansen.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

– På Stortinget stemte Arbeiderpartiet mot et forslag fra SV om at oljen fra Johan Castberg-feltet skal ilandføres til Veidnes. Nå skryter man av å ha fått gjennomslag for ilandføring - ut fra et stortingsvedtak som er helt uforpliktende. Dette sier leder for Nordkapp SV, Jan Olsen.

Gal fremstilling

Olsen har sett seg lei på at Nordkapp-ordfører Kristina Hansen, og andre AP-politikere, gjentatte ganger står frem i mediene og hevder at Arbeiderpartiet har fått gjennomslag for at olje fra Barentshavet skal ilandføres til Veidnes.

– Jeg håper og tror at folk gjennomskuer denne gale fremstillingen av hele saken, sier Jan Olsen.

Meningsløst

Olsen karakteriserer det aktuelle stortingsvedtaket som meningsløst.

– I vedtaket heter det at Stortinget forventer at det skal bygges en terminal, senest når neste oljefelt settes i produksjon i Barentshavet. Foreløpig er det jo bare Johan Castberg-feltet som er funnet drivverdig. Det er helt i det blå når eventuelt neste drivverdige felt vil bli funnet, og vi vet at det går mange år fra et funn til utbygging skjer, påpeker Olsen.

Lønnsomt

Han viser videre til at stortingsvedtaket forutsetter at operatør finner en løsning med ilandføring lønnsom.

– Selvsagt gjør en operatør det som er mest lønnsomt for sin drift, så igjen står det opp til operatøren å vurdere lønnsomheten - og dermed om en terminal på Veidnes er «lønnsom». I Nordkapp kommune har vi til fulle fått erfare hvilket hold det er i løfter som Equinor har kommet med, sier Olsen.

Løftebrudd

Jan Olsen mener at saken i et større perspektiv handler om rent løftebrudd fra Arbeiderpartiets side.

– Både Nordkapp Arbeiderparti og Finnmark AP vedtok tidligere at det må være et krav at oljen fra Johan Castberg-feltet skal ilandføres til Veidnes; ellers ville man gå imot at feltet ble åpnet for utvinning. Når saken så kommer til realitetsbehandling i Stortinget, så stemmer altså Arbeiderpartiet imot ilandføring. Dette er et bortimot uforståelig knefall for storkapitalen, mener Olsen.

Uakseptabelt

– Folk og næringsliv i Nordkapp kommune har etter mitt syn blitt ført nok bak lyset i Veidnes-saken; da det i praksis viste seg å overhodet ikke være hold i løftene fra 2013 om ilandføring av oljen til Veidnes. At Arbeiderpartiet nå bruker lokale medier til å spre enda flere usannheter i saken synes jeg er både nedslående og helt uakseptabelt. Det vitner vel bare aller mest om at partiet; både lokalt og nasjonalt, febrilsk forsøker å presentere «vinnersaker» - i ei tid hvor partiet sliter i kraftig motvind, sier Jan Olsen.

Skal ilandføres

– Politikk som skal gjennomføres må ha et flertall bak seg. På Stortinget hadde Arbeiderpartiet saksordføreren i denne saken. Arbeiderpartiet, med saksordfører Hege Haukeland Liadal i spissen, har samlet flertall bak et vedtak om at oljen i Barentshavet skal ilandføres. Med frist; senest ved neste feltutbygging, så skal det bygges terminal på Veidnes. Et stortingsvedtak er ikke sammenlignbart med et vedtak i Equinors konsernledelse eller styrerom. Det skjønner folk, sier Nordkapp-ordfører Kristina Hansen.

Useriøst

– Jan Olsen unnlater helt å nevne at SV er imot å utvikle oljefelt i Barentshavet, og at partiet stemte imot plan for drift og utvikling av Johan Castberg. Når dette falt fremmer partiet - ikke overraskende - et overbudsforslag som de kan drive markeringspolitikk på, men som de vet ikke vil få flertall. Dette er useriøst. Arbeiderpartiet er et realpolitisk orientert parti, med evne til å søke og finne flertall for politikk som skal gjennomføres. Arbeiderpartiet driver politikk som skal gjennomføres, sier Nordkapp-ordføreren.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...