Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Aldri for sent for fart og spenning

Hans Eriksen setter seg gjerne i sleden til hundekjører Tom Hardy. – Vi vet ikke hvor heldige vi er, som får oppleve dette, mener Eriksen. Foto: Birgitte Wisur Olsen

– Vi vet ikke hvor godt vi har det! Hvem er det som får oppleve slikt som det her!?

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

– Ja, vi er bra heldige vi som bor i nord. Her blir vi fraktet opp til Finnmarksvidda for slike opplevelser som det her. Det er jo helt utrolig bra, er de skjønt enige om, gjengen med godt voksne folk som tirsdag var på tur med hjemmetjenesten i Tana kommunes dagaktiviteter for hjemmeboende.

Rammen for dagen er Ifjord-fjellet. Hvite vidder. Blåblå himmel. Sol som varmer kinnene. Firbeinte som er hoppende ivrige etter å gjøre jobben sin. Kjøtt som godgjør seg over bålet og kaffekjelen som stadig står på kok. Ikke rart adjektivene står i kø for å beskrive dagen.

Ikke tvil om at Kåre Larsen er fornøyd med turen. Foto: Birgitte Wisur Olsen

– Han Tom Hardy sendte melding i går, for det er han som har passa været, og i dag er vi på tur. Vi samer er jo veldig fleksible og impulsive folk. Vi ser ut av vinduet: «Oi det er finvær». Da må vi finne på uteaktiviteter, sier Sofie Guttorm.

Sofie Guttorm forteller at hjemmetjenesten gjerne finner på aktiviteter ute i det fri, og veldig gjerne slike som er knyttet til kulturen, til livet folk har levd. De har vært på isfiske. De har satt garn, en har gått på ski og de har reist med båt.

– Bedre stell enn det her er vel ikke å få. Ordentlig bra er det, mener Hans Eriksen. Han kommer seg ut av sleden og takker hundefører Tom Hardy og de ti hundene for kjøreturen.

Komme seg ut

Ragnhild Pedersen er neste person i sleden.

– Helt fantastisk. Det er første gang jeg får være med og kjøre med hund, og jada - det var artig. Jeg trives i det hele tatt med å gå ute og liker godt å gå på ski. Dagen i dag er jo litt av en opplevelse. Se det været vi fikk!

Gjengen koser seg på en helt perfekt dag. Per Eirik Guttorm, Simon Saraksen, Ellen Henriksen, Kåre Larsen, Hans Eriksen, Ragnhild Pedersen, Jorunn Irene Trosten, Harald Krogh og Sari Tittanen.

Simon Saraksen fra Smalfjord er også fornøyd med å få litt fart og spenning.

– Det er første gang jeg er på kjøretur med hund, men det gikk jo det også, smiler han og legger til at han for det meste har tilbrakt tiden på havet, med arbeidsplass fra Nordkapp til Grense Jakobselv.

Saraksen forteller skjelmskt at han ikke har tenkt å feire de små dagene som kommer. Men om elleve år, da blir det skikkelig feiring, for det må en ha lov til å unne seg på en 100-årsdag!

– Jeg har jo vært mye her oppe i min tid. Vi sykla fra Smalfjord til vestvidda. Der var det ordentlige bær, lett å plukke og lett å gå. Vi syklet inn og plukket i treliters spann. Bærene ble tømt ned i en svartsekk som lå oppe i ryggsekken, og så trillet vi avgårde med 80 kilo bær. Da måtte vi jo gå ved siden av å leie sykkelen, forklarer han og kan også tipse om særdeles gode fiskevann i nærheten.

Sofie Guttorm og Sari Tittanen bestyrer betraktningen og får utmerkede skussmål. – Så god mat klarer de ikke å lage på restaurant! Foto: Birgitte Wisur Olsen

– De sier at finlenderne tømmer vannene her oppe, men de har jeg ikke sett mange av på denne turen. Jeg ser bare en finlender her, jeg, ler han og sikter til Sari Tittanen fra hjemmetjenesten som sørger for at kjøttet stekes fint over bålet.

Tipp-topp

Etter tur får de sette seg opp i sleden for en opplevelsesrik runde med de ivrige firbeinte. Og noen nøyer seg ikke med det og slenger seg opp i sleden flere ganger. Kåre Larsen tar seg mer enn gjerne en tur til. Selv er han hundevant fra livet etter å ha hatt tre elghunder.

– Men det ble ikke noen kjøring med dem, jeg hadde jo bare én og én i slengen, ler han og svarer «tipp-topp» og tomlene opp for hva han syns om kjøreturen.

Sofie Guttorm fra hjemmetjenesten, hundekjører Tom Hardy og Kåre Larsen som ikke har noe imot å ta flere turer med hundene. Foto: Birgitte Wisur Olsen

Noe av det fine med uteaktivitetene er at folk kommer seg ut på tur i naturen, slik de er vant til. Det dukker opp minner og historier som kan deles. Samtidig skapes det nye historier og rundt bålet fabuleres det selvsagt om nye eventyrlige turer de kan legge ut på.

Brukerne av hjemmetjenesten roser de som stelte i stand turen, Sofie Guttorm, Sari Tittanen, Per Eirik Guttorm og hundekjører Tom Hardy, opp i skyene.

Og på denne runden får hundene også følge av en joik til arbeidet. Foto: Birgitte Wisur Olsen

– De er jo helt fantastiske. Det er de vi kan takke for det her, og for en god mat vi har fått servert. Nei, så godt klarer de ikke å lage det på restaurant, er de enige om.

Ságat vender nesen hjemover igjen.

– Men vi blir her. Vi sitter så lenge vi har lyst. Vi har jo tid nok til det og bedre sted enn det her fins vel ikke på en dag som det her.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...