logo
Ságats eAvis Laatasveien, PB 53, 9711 LAKSELV  -  Tlf: 78 46 59 00  -  Fax: 78 46 59 01  -  E-post: avisa@sagat.no

Siste nyheter

Hestnes: Gammeldags slått for skoleelever

Julie og Sofie Emilie

FORNØYD:

Julie Slåttedal og Sofie Emilie Skogen var enige om at det var morsomt å gjøre noe annet enn å sitte i klasserommet.

(Foto: Oddgeir Johansen)

Det var slått på den gamle måten i Hestnes i Porsanger nylig. Skoleelever fra Lakselv fikk innblikk i hvordan slåttearbeidet foregikk for ikke så altfor lenge siden, før traktorene inntok slåttemarkene. Der hvor det for ikke så mange tiår siden bodde to enslige søstre, krydde det nå av unger som skulle lære litt om hvordan slåtta foregikk i gamle dager. Siden de rundt 25 ungene fra Lakselv skole har finsk som 2. språk i skolen, hvori inkludert kvænsk språk, så fikk de også med seg mange nye kvænske ord om nettopp slåtta. Det var grunneier Jan Daleng (66) som hadde ordnet med denne spesielle slåtta.

Jan Daleng bor i Røyken i Buskerud, men kommer opprinnelig fra Hestnes. Jan Daleng står foran skoleungene sammen med pensjonist Terje Aronsen. Han kan mange gamle kvænske ord, også om slåtta, og henter dem frem når de trengs. Jan Daleng forteller om Hestnes sin historie. Daleng fikk for noen år siden en idé om at denne eiendommen kunne brukes til å knytte kvænsk språk og kultur til tradisjonell slått. Slik tenkte han seg å bidra til revitalisering av det kvænske språket, og samtidig dokumentere terminologien innen jordbruk, med tilhørende håndverkstradisjon.

Jan Daleng viser frem gamle redskaper og forklarer hva de ble brukt til. Spørsmålene fra elevene er mange, og det er tydelig at de lærer mye nytt. Elevene synes det går smått når man slår høy med ljå, og mener at det må ha vært voldsomt mye arbeid. Daleng er ellers full av planer om nye prosjekter for å ta vare på det kvænske, og tenker seg det lokale fjordfisket som tema for et nytt prosjekt. Det er snakk om å bygge kopier av de gamle sjøbuene som lå der før krigen.  Jan Daleng har også planer om et prosjekt som innbefatter å bygge opp en gammeldags smie. Smedene i Børselv var i sin tid kjent for å være svært dyktige, og laget blant annet geværer, visstnok endatil rifler.

(Les hele saken på papir eller i eAvisa)

| 30.08.2014 |

Samekonvensjonen: Hemmelig konsultasjonsmandat avslørt

Hemmelig dokument

dette vil ikke myndighetene at du skal se:

Dette dokumentet regulerer forholdet mellom Kommunal- og Moderniseringdepartementet i forhandlingene om Nordisk Samekonvensjon og er stemplet unntatt offentlighet.

(Foto: Steinar Solaas)

Sametinget har fått større innflytelse i forhandlingsløpet om Nordisk samekonvensjon. Det viser det hemmeligstemplede mandatet som Ságat sitter med. Forhandlingene om en nordisk samekonvensjon startet i mars 2011. Hva som har skjedd de tre årene som har gått siden da er uklart. Våren 2014 skulle det vært et nytt forhandlingsmøte mellom Norge, Sverige og Finland. Møtet ble utsatt fordi Sametinget ikke var enig i mandatet. Etter konsultasjoner mellom Sametingsrådet og Kommunal- og Moderniseringsdepartementet ble det oppnådd enighet om et endret mandat.

Sametingsrådet ser ut til å ha fått gjennomslag for mye. I det nye mandatet er det enighet om at Sametingets representanter i delegasjonen kan fremme sine synspunkter både i de forberedende møtene i delegasjonen og i forhandlingsmøtene med de andre landene. Det har de ikke kunnet gjøre før.  Mandatet slår fast at Sametinget skal ha to representanter i forhandlingsdelegasjonen. Sametingsrådet har i tillegg fått inn en sekretær. De to som representerer Sametinget kommer fra admininstrasjonen. De to er Audhild Schanche og Carl Erik Moksness. Sekretæren er Torvald Falch. Regjeringen har tre representanter, to fra Kommunal- og moderniseringdepartementet og en fra Utenriksdepartementet, samt sekretær.

Mandatet slår også fast at Sametinget skal konsulteres underveis i forhandlingene. Konsultasjonene om Norges posisjoner i forhandlingene gjennomføres i delegasjonsmøter i forkant av det enkelte forhandlingsmøtet. Protokollene fra delegasjonsmøtene er unntatt offentlighet. Når Kommunal og moderniseringsdepartementet har unntatt forhandlingsmandatet offenlighet er det med henvisning til paragraf 20 i offentlighetsloven, som handler om hensyn til utenrikspolitiske interesser.

(Les hele saken på papir eller i eAvisa)

| 30.08.2014 |

Motocross: Jan Ole tar utfordringen

Jan Ole

Hansken er kastet:

Med et lurt smil er Jan Ole klar for å møte Ken Ivan i søndagens duell på Lakselv Motorsportsenter.

(Foto: Roger Albrigtsen)

– Det skal smelle i metall. Jan Ole Benjaminsen er ikke i tvil om at Ken Ivan Aslaksen vil slite med å holde følge førstkommende søndag. Han har muligens et par ess i ermet. – Å kjøre motocross er fysisk krevende, derfor har jeg trent mye i vinter, forteller Jan Ole Benjaminsen. De kalde vintermånedene har han tilbragt i bassenget, 150.000 meter ble resultatet, i tillegg har han gått mye på ski. – Jeg begynte å kjører motocross da jeg var 17 år gammel og var aktiv i 1989-1991, men så hadde jeg ikke råd til å fortsette.

– Jeg var innom Lakselv Motorsportsenter i fjor og prøvekjørte sykkelen for å se om jeg fikk lyst til å kjøre igjen. Etter noen runder føltes det helt riktig. Jeg hørte at Aslaksen sto og snakket med noen av gutta, da gikk jeg bort til han og sa: Neste år stiller jeg på banen, det skal smelle i metall når jeg kjører forbi deg. Benjaminsen ler og forteller at Aslaksen dukket opp neste dag og spurte om han virkelig mente det han hadde sagt. Søndag stiller han med lånt maskin. – Jeg har fått låne en Yamaha YZ450F. Det er en kraftig sykkel som byr på utfordringer da den har mer vekt enn Aslaksens.

Nå han blir spurt om han har noen ess i ermet, smiler Benjaminsen lurt og forteller at det alltid er noe man har trent på som ingen andre vet om. – Jeg har lagt inn egne spor, men om jeg kommer til å kjøre disse vet jeg ikke ennå. Men jeg regner med å komme i mål. Ken Ivan vil nok slite, ler han. Det skal være artig, understreker Benjaminsen. Motocross er et fint sted å koble ut i en ellers hektisk hverdag, avslutter han og oppfordrer folk til å komme å heie på dem.

(Les hele saken på papir eller i eAvisa)

| 30.08.2014 |

Ságat forsinket til Alta/Kautokeino

Fredagsavisa blir dessverre ett døgn forsinket til Alta, Máze og Kautokeino. Årsaken er at posttraileren i går glemte å hente avispostsekken ved Lakselv postomdeling.

Både Posten og Ságat beklager feilen. Som et plaster på såret legges fredagsavisa gratis ut på www.sagat.no

http://www.sagat.no/assets/files/Sagat_nr_163.jpg
Last ned pdf-filen her.

(Les hele saken på papir eller i eAvisa)

| 29.08.2014 |

Stabbursdalen: Masse død fisk i elva

Fisk

død fisk i Stabburselva:

Dette er én av flere større fisk som i det siste er registrert i Stabburselva, liggende på bunnen med buken opp. Noen mener dette er laks, mens grunneierforeningens leder også er åpen for at det kan være sei.

(Foto: Privat)

Døde fisk ligger i elva ved Stabbursnes bru i Porsanger, men det er ennå uklart om det dreier seg om laks eller sei. I nærheten er det nemlig dumpet mye avfall etter filetering av sei. – Det er vanskelig å se fra land hvilken fiskeart det er som ligger i elva, men personlig syntes jeg det lignet på sei, sier Arnfinn Aslaksen, leder i Stabbursdalen grunneierforening. Han befarte området etter at han fikk melding om saken sist søndag. Og grunnen til at han er usikker på hvilken fiskeart som ligger død i elva, har sin bakgrunn i en mer sjelden observasjon.

Under sin befaring oppdaget nemlig Aslaksen at i samme område, i avkjørselen ved brua på motsatt side av avkjørselen til Naturhuset, ligger en større dunge seiavfall ute i elva. – Det ligger en svær dunge med seirester i elva. Noen har filetert sei og dumpet avfallet i Stabburselva. En merkelig plass å filetere sei på, sier Aslaksen til Ságat torsdag, som mener den døde fisken må tas opp for å sjekke hvilken art den tilhører.  

Grunneierforeningens leder medgir at den døde fisken kan være laks. Og hvis det viser seg å være riktig, mener Aslaksen det kan være laks som ikke har overlevd sportsfiskemetoden «catch and release», på norsk fang og slipp. – Det hender enkelte ganger at laksen ikke overlever fang og slipp. Det så vi i 2008, eller 2009, da alle laks over tre kilo som ble tatt i Stabburselva i august måned, måtte slippes ut igjen. Alle behersket ikke kunsten. Men vi har ikke registrert noe lignende siden, sier Aslaksen.

(Les hele saken på papir eller i eAvisa)

| 29.08.2014 |

Sara Duodji kler opp Karasjok

Duodji

videreutvikler bedriften:

Innehaver av Sara Duodji, Karen Berit Sara Nedrejord og produksjonssjef Heidi Kamilla Eira utvider sitt sortiment i butikken i Karasjok. Det begynte med kun tovede kartanker. Nå skreddersyr de også kjoler.

(Foto: Kristin Marie Ericsson)

Sara Duodji i Karasjok tilbyr alt fra tovede kartanker til samisk­inspirerte kjoler. Sara Duodjis hovedvare er tovede kartanker. Forsvaret er Karasjok-bedriftens største kunde, og er de som holder bedriften oppe, ifølge innehaver Karen Berit Sara Nedrejord. Sara Duodji har tidligere laget klær, men det har i hovedsak vært av tovet ull.

Nå går Karen Berit Sara Nedrejord og hennes tre ansatte et skritt videre, og kan i tillegg til tovede produkter også tilby skreddersydde samiskinspirerte kjoler, sydd av klede. – Folk har vist litt interesse etter at vi la ut bilder på Facebook, forteller Sara Nedrejord, og legger til at de kan ta i mot bestillinger. – Selv om vi egentlig har en travel arbeidsdag, ler hun.

– Vi skulle gjerne hatt en egen designer her. Det hadde vært noe, drømmer Sara Nedrejord. – Hver enkelt kjole blir sydd til kroppen den skal brukes på, så den passer helt perfekt. Vi skreddersyr dem, sier produksjonssjef Heidi Kamilla Eira. Ideen til kjolene fikk Sara Nedrejord da hennes døtre hadde et ønske om nye kjoler. Eldstedatteren Máret Láila har laget designet til søljene som er brodert på kjolene.

(Les hele saken på papir eller i eAvisa)

| 29.08.2014 |

Børselv skole til salgs

Skole

nå skal skolen selges:

Onsdag ble salgsannonsen for Børselv skole offentliggjort. Bygget ble vedtatt solgt av kommunestyret i Porsanger i juni 2012. Samtidig ble Olderfjord skole og aksjeandelen i Industribygget AS vedtatt solgt. Begge disse har nå andre eiere.

(Arkivfoto)

Onsdag ble Børselv oppvekstsenter lagt ut for salg. Markedsverdien ifølge taksten er 4,5 millioner kroner.  Sommeren 2012 vedtok et enstemmig kommunestyre i Porsanger å selge skolebygningen i Børselv. I dag, over to år etter at vedtaket ble fattet, skal salget gjennomføres. – Det er tatt takst av bygget og nå effektueres salget hvis det dukker opp en god kjøper, kan ordfører Knut Roger Hanssen fortelle til Ságat.  Eventuelle kjøpere har frist til 25. september å legge inn bud på den 3.340 m2 store bygningen som sto ferdig i 1952, og renovert i 1996. Den gamle delen av skolebygningen ble stengt i 2006, mens den nye delen, som inneholder oppvektssenteret og en utleiedel i 2. etasje, nylig ble pusset opp.

Selv om Boliginstituttet AS, som har takstert bygget, beregner den tekniske verdien av skolen til 21,54 millioner kroner, er reell salgsverdi bare 4,5 millioner kroner. For å få et tilsvarende bygg i dag må man ut med 37,69 millioner kroner. Selskapet mener også at brutto leieinntekter per år vil beløpe seg til 747.500 kroner. Hvorav boligdelen kan innbringe 270.000 kroner, skoledelen 343.500 kroner, bassenget 90.900 kroner i året, mens lager og arkivdel kan hente inn 43.100 kroner for eieren.
Da saken ble behandlet i kommunestyret i juni 2012 var det et enstemmig kommunestyret som vedtok å selge skolebygget.

Arbeiderpartiets Mona Skanke, som selv bor i Børselv, sier hun er positiv til salget, og håper den fremtidige eieren ser verdien av å ha skolen i lokalene. Det hun derimot er kritisk til er at salget har trukket ut i tid og at det har tatt over to år å få lagt bygget ut til salgs. I samme møte vedtok et enstemmig kommunestyre å selge både bo og servicesenteret i Billefjord og barnehagen i Billefjord, samt aksjene i Industribygget AS. Også vaktmesterbygg/svømmehall/gymbygg i Billefjord skulle stenges, eventuelt selges/avhendes.

(Les hele saken på papir eller i eAvisa)

| 29.08.2014 |

Nesseby kommune: Sprekker med 5-7 millioner på helse

Store

andre år på rad:

For andre år på rad skaper pleie- og omsorgssektoren i Nesseby hodebry for ordfører Knut Store. Nå sier han at det vil bli satt ned en administrativ gruppe som skal gå sektoren nøye etter i sømmene og finne ut hvorfor sektoren har så store avvik fra budsjett.

(Foto: Siv Irene Andersen)

Nesseby kommune kan gå mot million­sprekk på budsjettet i størrelsesorden 5 til 7 millioner kroner. Grunnen er overforbruk på pleie- og omsorgssektoren. Per august har virksomheten et overforbruk på 6.4 millioner kroner går der fram av saksframstillingen som politikerne får på bordet på formannskapsmøtet tidlig neste måned. I den summen ligger 3.3 millioner kroner i overforbruk på lønn, 1.1 milloner kroner på kjøp av varer og tjenester, og 1.6 millioner kroner i manglende inntekter. Det har også vært flere beboere enn budsjettert ved, og dette har også økt kostnadene. Kommunenes andre virksomhetsområder synes å gå i balanse.

Konklusjonen formannskapet får på bordet sier at kommunen har en stor utfordring når det gjelder den nevnte virksomheten. «Nesseby kommune har ikke råd til å drive pleie og omsorg på det nivå virksomheten drives i dag. Kommunene risikerer å gå med underskudd tilsvarende overforbruket på pleie og omsorg i 2014. Med det inntektsnivå og fondssituasjon kommunen her i dag må situasjonen rettes opp. Som påpekt tidligere bør det straks settes i gang tiltak som skaper endringer i positiv retning på følgende områder», står det svart på hvitt. I fjor brukte virksomheten 5.4 millioner kroner mer enn budsjettert.

Nå har ordføreren fått nok, og han sier det vil settes ned en egen arbeidsgruppe som skal gjennomgå pleie og omsorgssektoren i kommunen. – Vi er i ferd med å sette ned en gruppe i administrasjonen som skal se på denne store sprekken i budsjettet. De skal jobbe frem forslag som skal komme på politikernes bord. Overforbruk i pleie- og omsorgssektoren kommer blant annet av utstrakt bruk av overtid. Vi må se på om det ville være bedre med flere stillinger for å unngå overtid, og slik få ned overforbruket,sier ordfører Knut Store til Ságat.

(Les hele saken på papir eller i eAvisa)

| 28.08.2014 |

Vestre Jakobselv: Magnhild fikk sin rett

Magnhild

kjempeglad over kjøredisp:

– Magnhild Reisænen jubler over å ha fått dispensasjon fra motor­ferdselsforbudet for å kjøre til hytta og bærmyra ved Austajoenjänkkä (Tønnevannsmyra)  i Varangerhalvøya nasjonalpark. Allerede i dag er hun på bærtur.

(Arkivfoto)

Etter å ha ventet på kjøredisp hele ­høsten fikk Magnhild Rei­sæ­nen (88) fra Vestre Jakobs­elv ­endelig tillatelse til å ­kjøre til hytta si ved Austa­joen­jänkkä i nasjonal­parken på Var­ang­er­halv­øya. – Jeg har fått fire kjøredisper, det er mer enn nok. Nasjonal­park­styret hadde møte i går og så ringte dem. Jeg ble veldig glad over at det var i orden, forteller Magn­hild Reisænen på telefon fra Vestre Jakobs­elv i går formiddag. Nå skal den spreke 88-åringen på multetur. – Vi drar opp i morgen torsdag. Jeg og datteren min. Broren min pleier å kjøre, men han har vondt i ryggen.  

Hun skal helt klart opp for å plukket multer, slik familien har gjort i generasjoner. Hun sier hun ikke fikk dispen i første omgang, fordi nasjonalparkstyret ikke fikk avviklet møte fordi de ikke var fulltallig. I Finnmarkskommisjonens rapport, som ble fremlagt i sommer, ble det slått fast at Magnhild Reisænen har særrett til bærplukking på den såkalte Tønne­vanns­myra, i nærheten av hytta hennes. Kommisjonen konkluderte også med at hun har rett til å kjøre til myra og hytta. Magnhild Reisænen presisere at det opprinnelig ikke het Tønnevannsmyran.  – Det er et nytt navn. Det heter Austerelvsmyran, på finsk Austa­joenjänkkä, presiserer hun.

Hun minnes tilbake at hun og andre fra hjembygda gikk og hentet bær med skreppene på Austajoenjänkkä. Mange kalte myra også for Itte­lin-jänkkä, fordi det var Ittelin-familien som brukte myrene. Jeg hadde Ittelin som pikenavn, forteller Magnhild. Den spreke pensjonisten sier at multene var en viktig del av inntekten til folk den gangen. – Sånn fikk vi inntekten til å kjøpe klær og sko, humrer hun.Nå skal hun på nytt opp og høste av naturen, slik hun har gjort hele livet. – Jeg er jublende glad for at jeg fikk lov til å kjøre, ellers ville det ikke blitt tur, og det ville vært forferdelig trist, sier Magnhild Rei­sænen til Ságat.

(Les hele saken på papir eller i eAvisa)

| 28.08.2014 |

Lakselv: Håper å komme i mål

Motocross

Tommelen opp:

Joachim Olsen, Ken Ivan Aslaksen og Markus Aslaksen er klare for ei fartsfylt helg med motorcross i Lakselv.

(Foto: Roger Albrigtsen)

Med i overkant av 40 kjørere fra Tromsø i sør til Kirkenes i nord ligger det an til en svært spennende og fartsfylt helg når tredje runde av NNM Motocross går av stabelen på Lakselv Motorsportsenter. Trafikklærer og nestleder i Lakselv Motorklubb, Ken Ivan Aslaksen har hatt litt trøbbel med søvnen de siste dagene. – Jeg våknet halv seks for et par dager siden og kjente på stresset rundt deltagelsen, forteller Aslaksen som for første gang skal kjøre motocross i løps­sammenheng.

– Jeg har en tendens til å bli litt vill, det er nok mer et hvis jeg kommer i mål, ler Aslaksen som deltar i mosjonistklassen. – Jeg kjøpte sykkel i fjor, da var det noen tiår siden sist jeg kjørte, ler han. En som både sover godt, har erfaring og gleder seg stort til å kjøre på hjemmebane er Ken Ivans sønn Markus. – Dette er min tredje sesong, forteller han. Det er artig å kjøre, men jeg er litt usikker på hvor jeg ligger i sammendraget, sier han.

I mars i år vant Karasjok-gutten Joachim Olsen NM i skutercross i Valdres. – Jeg tar Lakselv som trening, forteller Olsen som tilhører Karasjok MK. Og nettopp trening er det lagt opp til på lørdag, fra klokken 12.00 kan man oppleve luftige svev og kubikk i fri utfoldelse. Arrangøren håper på godt vær, mye folk og god stemning. Lakselv Motorklubb frister med gratis inngang og, ifølge Ken Ivan Aslaksen, sykt gode vafler. Er du spent på om han klarer å komme i mål? Da er det bare å legge planer for helga.

(Les hele saken på papir eller i eAvisa)

| 28.08.2014 |

/assets/images/reklame/Davvi_20_06_2014.gif
/assets/images/70_000_bingo.gif
/assets/images/Tana_VGS_nett.jpg
/assets/images/eAvis.gif

google plusfacebooklinkedintwitteremail