Ságat - Samisk avis AS

Ságat

Samisk ved Sommervann

Man benyttet garnfiske som et ledd i samiskundervisningen. Elevene følger nøye med hvordan man greier garn. Til venstre: Jan Larsen som instruktør, og lærer ved Utsjok skole Sámmol A. Lukkari som hjelpemann. Foto: Tom Hardy

Deanu giellagáddi/Tana samiske språksenter sin språkleir ved Geassájávri/Sommervann i Tana er en god læringsarena i samisk for elever fra Norge og Finland, der naturen og høstingstradisjonen benyttes aktivt.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Sist oppdatert: 11.09.2018 kl 09:13

Lærer Seija Magga fra Inari skole er veldig fornøyd med utbyttet. Leiren ved Sommervann har vært arrangert i fem år, og hun har vært med flere ganger.

Lærer Seija Magga (61) (til venstre) og elev Sáranne Näkkäläjärvi (12), begge fra Inari, var strålende fornøyd med oppholdet. Foto: Tom Hardy

– Her er det fin natur, været har vært flott og det er mye bær og fisk. Ungene har kommunisert veldig bra hele tiden, alle snakker samisk, og så er det så fint at de lærer seg å fiske og høste av naturens goder, sier Seija Magga.

– Koselig å overnatte

Leiren er et ledd i prosjektet «Čuŋ!» som er finansiert av Sametinget. Årlig arrangerer man to samlinger, der den ene er ved Sommervann/Geassájávri i Tana.

I år var 15 elever og tre lærere med på leiren, fra sameskolene i Inari, Utsjok og Deanu sámeskuvla.

Inne i ett av teltene finner vi Annie Ballo (11), Tana, Sáranne Näkkäläjárvi (11), Inari, Kristin Trosten (12), Tana, og Sáve Malin, Tana (11).

Fra venstre: Annie Ballo (11), Tana, Sáranne Näkkäläjärvi (11), Inari, Kristin Trosten (12), Tana og Sáve Malin, Tana (11) syntes det var spennende å overnatte i telt. Foto: Tom Hardy


– Vi synes det var utrolig koselig å overnatte i telt, forteller jentene mellom soveposene.

Språkarena

Gjennom prosjektet vil man fange opp ungdom som ønsker og har behov for å utvikle seg språklig.

– Mange ungdommer i samiskspråklige områder har få språkarenaer der de kan opprettholde, vedlikeholde og utvikle sin språklige ferdigheter. Tilbudene er få, og ofte er skolen og/eller hjemmet den eneste arenaen der de møter det samiske språket. Dessuten ser man ofte at selv om samisktalende ungdom møtes, foregår mye av kommunikasjonen på nasjonalspråket.

– Dette prosjektet vil gi deltakerne en unik mulighet til å bruke sitt samiske språk på andre språkarenaer. Siden deltakerne skal rekrutteres fra begge sider av grensen, vil samisk være deres eneste fellesspråk og bidra til at all kommunikasjon foregår på samisk, forteller leder Sverre Porsanger ved Deanu giellagáddi/Tana samiske språksenter som holder til ved Tanabru.

Lokal kunnskap

Ved Sommervann benytter man naturen som læringsarena. I tillegg til god språkbading får elevene, som er i alderen 11-13 år, lære å fiske med garn, plukke bær, og ikke minst får man nyte den gode maten, som i all hovedsak er tilberedt av Sverre Porsangers støe kokkehånd.

Deltakerne bor i lávvuer og telt ved Sommervann ved Jan Larsen sin gamme. Han er også sentral i opplæringen i garnfiske, etter et langt liv som fangstmann i området.

Andre samling for «Čuŋ!» er i januar 2019 i forbindelse med Skábmagovat filmfestival i Inari.

– Det har vært noen flotte dager her oppe, der man har fått høre samisk hele tiden, og dessuten har vi fått mye fisk, det er en viktig del av undervisningen å lære barna den biten, og ord og uttrykk omkring dette, sier leder Sverre Porsanger ved Deanu giellagáddi/Tana samiske språksenter.

Arrangør og leder ved Deanu giellagáddi/Tana samiske språksenter, Sverre Porsanger er kokk for 18 deltakere og har nok å henge fingrene i. Her steker han røye til middag.
– Alle spiser fisk her oppe, det er flott, sier villmarkskokken. Foto: Tom Hardy

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...