Ságat - Samisk avis AS

Ságat

– Nesseby bygdelag har fått en kastrert rett

Nesseby bygdelag, her representert ved advokat Brynjar Østgård (med ryggen til) kom med sitt innledningsforedrag mandag. Til venstre ser vi Gunn-Britt Retter og Øyvind Ravna. Vi ser også Utmarksdomstolens leder Nils Asbjørn Engstad og medlem Hans-Tore Bjerkaas (lengst unna). Foto: Erik Brenli

Advokat Brynjar Østgård fra Nesseby bygdelag, tok for seg det han mener er feil forståelse av loven, der Finnmarks-kommisjonen fastslår at det er FeFo som skal styre og forvalte grunnen i et større området i Nesseby kommune.

Ságat
Ságat - Samisk avis AS

Publisert:

Sist oppdatert: 12.10.2016 kl 14:00

– Finnmarkskommisjonens tolkning er at lokalbefolkningen har rettigheter. Vårt standpunkt er at disse rettighetene må få leve sitt eget liv, mens Finnmarkskommisjonen mener det er Finnmarkseiendommen (FeFo) som skal styre rettighetene. Det mener vi er feil. Vi mener Finnmarkskommisjonen blingser i sin tilnærming til spørsmålet om hvem som skal styre rettighetene i området, sa Østgård da Utmarksdomstolen hadde sin første rettsdag i Øst-Finnmark tingrett mandag.

– Kastrert rett

Østgård fremholdt at Finnmarkskommisjonen hadde rett når de anerkjente at Nesseby bygdelag har bruksrettigheter.

– Lokalbefolkningen i Nesseby, som her er representert gjennom Nesseby bygdelag, har en festned bruk. De har hatt en langvarig bruk av området. Det er det ingen tvil om. De har med andre ord en vesentlig rettighet som de ikke kan forvalte. Da blir denne rettigheten, uten mulighet til å styre og forvalte, en hul rettighet, ja, nær sagt en kastrert rettighet, uttalte Østgård.

Østgård sa videre at lokalbefolkningen, her representert ved Nesseby bygdelag, mener det er naturlig at de styrer og forvalter området det er tvist om.

– Det er en oppfattelse at FeFo har en bredere agenda enn det å styre lokalbefolkningens hevdvunne intereser. De mener det er naturlig at den rettigheten de er gitt, også omfatter retten til styring og forvaltning. Det er der sakens kjerne ligger, sa Østgård.

Stevnet i 2014

Nesseby bygdelag leverte sin stevning i august i 2014. I stevningen blir det sagt at Nesseby bygdelag har eksklusiv rett til området. Det er nå justert i prosesskrivet fra advokat Østgård.

– Lokalbefolkningen påstår ikke noen eksklusiv bruksrett. Men omfanget av jakt, fiske, bær og slåttemark, ja, hva det måtte være, omfanget av den rettigheten som er opparbeidet, er naturligvis slik at for enkelte bruksområdet, kan det være liten plass for utenstående personer. Det være seg finnmarkinger, eller folk fra andre deler av landet, eller fra utlandet for den saks skyld. Men det hører ikke under denne domstolen å ta stilling til i denne saken. Spørsmål om plass for andre er ikke et spørsmål i denne saken, sa Østgård.

Holdt innledning

Hele dagen mandag ble satt av til innledningsforedrag fra Nesseby bygdelag i saken de har anlagt for Utmarksdomstolen der FeFo er motpart.

Advokat for FeFo, Kristin Bjella får holde sitt innlegg tirsdag, mens onsdag er i stor grad satt av til vitner. Torsdag og fredag er det åpnet for befaring i tvisteområdet.

Retten er satt denne uka, men trer sammen igjen i oktober da «andre del» av saken blir avholdt.

Utmarksdomstolens kjennelse i denne saken vil ventelig kunne skape presedens i denne type saker også i andre deler av Finnmark.

Reinbeitedistrikt inn på FeFos side

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Reinbeitedistrikt 5D/6, her representert ved advokat John Jonassen og styremedlem Iver Per Smuk, mener FeFo er en tryggere aktør for å sikre reinbeitenæringens interesser. Foto: Erik Brenli

Reinbeitedistrikt 5D/6 har gått inn som partshjelp for FeFo i saken Nesseby bygdelag fører mot FeFo i Utmarksdomstolen.

Nesseby bygdelag hadde opprinnelig motsatt seg at reinbeitedistriktet skulle kunne gi partshjelp til Finnmarkseiendommen (FeFo), men da retten ble satt, frafalt bygdelagets advokat dette kravet.

– Vi står ved våre argumenter mot at reinbeitedistriktet gir partshjelp til FeFo, men frafaller dette siden vi simpelthen ikke har tid til å behandle dette spørsmålet, fremholdt advokat Brynjar Østgård på vegne av Nesseby bygdelag.

– Tryggere med FeFo

Reinbeitedistriktet har hyret inn advokat John Jonassen for å fremme sine interesser i saken. Jonassen sier til Ságat følgende om at reinbeitedistriktet går inn på samme side som FeFo i spørsmålet om hvem som skal få styre utmarka i et område i Nesseby kommune.

– Mine klienter er trygg på FeFo som grunneier som har en fast lov å forholde seg til. Det samme har ikke Nesseby bygdelag. Reinbeitedistriktet er også av den oppfatning at bygdelaget ikke har mer rettigheter i det omtalte område enn de selv har. Som kjent vant ikke reinbeitedistriktet frem med sitt krav om eiendomsrett, enda de er dominant i sitt bruk av området som det nå er tvist om. Da kan de vanskelig se for seg at bygdelaget kan vinne frem med sitt krav, sier John Jonassen til Ságat.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...