Ságat

– Han ga oss troen på språket

Det ble en vakker seanse da fra venstre musiker Niko Valkeapää, poet, musiker, skuespiller og aktivist Niillas Holmberg, styreleder Anne Dalheim i Lásságámmi, årets unge kunstner Ánná Káisá Partapuoli samt poet- og billedkunstnerveteran Synnøve Persen hedret den avdøde multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää med egne verk.
 Foto: June Helén Bjørnback

Det ble en vakker seanse da fra venstre musiker Niko Valkeapää, poet, musiker, skuespiller og aktivist Niillas Holmberg, styreleder Anne Dalheim i Lásságámmi, årets unge kunstner Ánná Káisá Partapuoli samt poet- og billedkunstnerveteran Synnøve Persen hedret den avdøde multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää med egne verk. Foto: June Helén Bjørnback

Fire dyktige samiske kunstnere var samlet for å hedre multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää – Áillohaš under Riddu Riđđu-festivalen.

Publisert:

Poet- og billedkunstnerveteran Synnøve Persen fremførte sine dikt under Riddu Riđđu for hedre minnet av den avdød­e multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää. Sam­men med poet, musiker, skuespiller og aktivist Niillas Holmberg, musiker Niko Valkeapää og årets unge kunstner Ánná Káisá Partapuoli skapte hun en vakker seanse, som ble badet i solskinn. Vi i Ságat ville vite hva Áillohaš har betydd for de fire kunstnerne.

Takknemlig

Synnøve Persen er i dag en stor kunstner selv, innenfor Sápmi. Uten Nils-Aslak Valkeapää er det imidlertid ikke sikkert hun ville vært der hun er i dag.

– Det er takket være han at jeg begynte å skrive på samisk. Han inspirerte meg til å gi ut min første diktsamling. Det var et kjempestort steg fra det å ha hatt en skolegang hvor samisk ikke var til stede. Han har betydd at jeg selv har blitt en samiskspråklig poet. Han ga oss troen på språket og åpnet opp for hvor vakkert språket er. Hele min generasjon skylder han et stort takk til han, sier Synnøve Persen varmt.

Gudfar

Niko Valkeapää vokste opp med Áillohaš som gudfar, og som liten var det stor stas da hans kjente gudfar skulle opptre på Nikos skole.

– Han var jo min gudfar, så selvfølgelig har han vært både en stor inspirasjonskilde, og en jeg bestandig har sett opp til, i både barndommen og siden. Med den musikalske aktiviteten han har hatt, og det at han har reist verden rundt, så var det alltid stas da han opptrådde på skolen i Hätta. Det var veldig stas for meg, forteller Niko Valkeapää smilende.

– Han var en pionér

Niillas Holmberg vet ikke om han ville vært poet uten den store kunstneren som forbilde.

– Uten han vet jeg ikke om jeg ville skrevet poesi. Hvis vi snakker om ham generelt, uten han vet vi ikke om denne festivalen ville eksistert. For han var en pionér. Han er ikke bare et kunstnerisk forbilde for meg, men han har lært meg mye om liv­et. Jeg fikk bli kjent med han gjennom en drøm, selv brukte han drømmer mye som metode og som elementer i sin kunst. Vi blir alle påvirket av våre drømmer, og det visste han.

– Har alltid vært der

Ánná Káisá Partapuoli, som i år er utpekt som Riddu Riđđu´ unge kunstner, forteller at Áillohaš bestandig var en del av livet hennes.

– Da jeg var liten pleide jeg å spille masse piano og synge sanger, og da sang jeg alltid Áillohaš, og det var sånn jeg ble kjent med han. Han er jo på en måte den samiske poesiens far. Han har alltid vært der, og han har alltid vært en et sånt mål for andre samiske kunstnere, når man ser hvor langt han kom med poesien ut i verden, mener unge Partapuoli.