logo
Ságats eAvis Laatasveien, PB 53, 9711 LAKSELV  -  Tlf: 78 46 59 00  -  Fax: 78 46 59 01  -  E-post: avisa@sagat.no

Nesseby-nytt

Nesseby kommune

Smånytt fra Unjárga-Nesseby.
Se forøvrig www.nesseby.kommune.no (åpne i nytt vindu)


Bruktmarked på lørdag

På oppvekstsenteret i Nesseby arrangeres det bruktmarked, den samme dagen som Vuonnamárkanat, altså lørdag 30. august. Her blir det salg av masse spennende saker/ting og tang, samt lodd og kaffe/kaker.
– Den flotte gjengen som står for moroa, er ansatte på Nesseby oppvekstsenter. Formålet er å skaffe til veie noen av pengene til en personal-/studietur, som er planlagt ut på seinhøsten. Det opplyser Toril Klogh ved oppvekstsenteret.

| 28.08.2014 |

Duolva Duottar på samfunnshuset

I forbindelse med Vuonnamárkanat til helga spiller Duolva Duottar på samfunnshuset fredag kveld. De er en norsk-samisk rapgruppe, bestående av unge musikere fra Masi, Kautokeino og Karasjok.
Duolva Duottar er kjent for sine energiske opptredener på scenen og har hatt konserter på både norsk, finsk, og svensk side av Sápmi, samt på forskjellige festivaler. Gruppa har turnert i alle de nordiske landene, inkludert Russland.
Som supportband stiller Eternity, et pop/rock band bestående av ungdommer fra Vadsø og Nesseby. Eternity har tidligere hatt konserter på ungdomsklubben i Vadsø og på UKM.

| 27.08.2014 |

Vinnere til Àldon 2013

Det var hele 1.716 registrer­inger opp til Nesebys hellige fjell Áldon i fjor. Nesseby Idrettforening har grunn til å tro at det oppsto en viss konkurranse blant noen av turgåerne, da tre av dem gikk over 100 turer. Resultatet av trekninga, som ble publisert nå nylig, viser at Maggi Teigen vant et gave­kort på Capri, verdt 500 kroner.
Tone Iversen og Bams­e vant et tilsvarende gavekort på Capri, mens en NIF-dress gikk til Jeanett B. Store.
I tillegg synes idrettslaget at den som gikk flest ganger fortjente premie.
Eiren Calapini Johnsen gikk hele 121 turer og får derfor også et gavekort på Capri, verdt 500.
Det trekkes også frem at Haldis Nilsen gikk 112 tur­er og Gemma Lassander gikk 102 turer. Deres sesong varte helt til 18. oktober. Turboka ble hentet inn så sent som 26. oktober.

| 26.08.2014 |

Penge­skrinet

Isak Saba guovddáš /Isak Saba senteret tildeler midler til synliggjøring av samisk språk, dette gjennom Ruhtagiisá som betyr Pengeskrinet på norsk. Bedrifter, kommunens virksomheter, lag og foreninger kan søke.
Midler tildeles de som:
• Skal skilte på samisk.
• Skal lage informasjonsmateriell på samisk.
• Skal offentliggjøre hjemmesider på samisk.
• På annen måte ønsker å synliggjøre samisk språk.
Hver søker kan tildeles midler opp til 5.000 kroner.
Flere opplysninger gis av Isak Saba senteret, og søknad sendes til isaksaba@nesseby.kommune.no.

| 23.08.2014 |

Avslag på søknad om støtte

Sindre Asser Netland Nilssen fra Varangerbotn har fått avslag på søknad om støtte fra Nesseby kommune til jordbrukseiendom og stålhall/driftsbygning.
Kommunen avslår søknaden administrativt og skriver følgende når det gjelder søknaden i forhold til jordbrukseiendom;
«Gården driftes i dag av Arild Wiltmann Kero, som er far til Sindre. Kjøp av eiendom og traktor utgår derfor fra kostnadsoverslaget. Se vedlagte saksbehandling. Hvis du da hadde ment at dette burde inngå i kostnadsoverslaget, skulle saken ha vært klaget innen tre uker fra dere ble gjort kjent med vedtaket, dette i henhold til regler om klagefrist.»
Når det gjelder søknaden til stålhall skriver kommunen at investeringen ikke er støtteberettiget i og med at investeringen er gjort før søknaden er registrert mottatt i Nesseby kommune.
I avslaget skriver de:
«Din søknad er registrert hos oss den 16.05.14. Jeg med flere har sett at hallen har ligget umontert på jordet lenge før denne dato, noe som medfører at retningslinjenes krav ikke er overholdt. Hvis du kan dokumentere at nevnte begrunnelse for kjøp av stålhall ikke stemmer, kan du klage på dette vedtaket etter gjeldende klagerettsregler», skriver samfunnsutvikler Odd Arne Dikkanen i avslaget.

| 22.08.2014 |

Ilars frilufts­camp i helga

Ilars friluftscamp arrangeres i år kommende helg. Tema for årets friluftscamp er «rennende vann og kulde».
Deltakerne skal blant annet få bade i Bergeby­elva, og lage en enkel badstue. Friluftscampen gjennomføres ved Ilargammen. Planlagt start er fra parkeringsplassen ved travbanen lørdag. Alle barn må ha med en voksen person som har ansvaret for dem.
Ilar har en egen lavvo som det er mulig å overnatte i, men det er ikke plass til alle i den. De som har egen lavvo/telt bør overnatte i det. Har man behov for å overnatte i Ilarlavvoen, må man gi beskjed om dette ved påmelding.
Det vil være mulig å få transportert opp utstyr fra travbanen til Ilargammen, opplyser arrangørene.

| 21.08.2014 |

Bygger ut i Gressbakken

Ivar Ballo, Krøkebærveien 6, Vadsø, har søkt om tiltak uten ansvarsrett. Ballo ønsker å bygge ut om lag 18 kvadratmeter av boligen sin i Gressbakken. Boligen skal utvides med nytt inngangsparti, gang og våtrom.

Tillatelsen har gyldighet i tre år fra vedtaksdato som var 10. juli. Etter denne tid faller tillatelsen bort, dersom den ikke er søkt fornyet innen tre-årsfristen er utløpt. Ønskes tiltaket endret i forhold til vedtaket, må endringene søkes særskilt på som endring av tillatelse og endringen være godkjent før den gjennomføres.

| 20.08.2014 |

Vuonna­markanat nærmer seg

Vuonnamárkanat arrangeres i år for 10. gang den 30. august ved Várjjat Sámi Musea - Varanger Samiske Museum. Det er de som står som arrangør sammen med andre samarbeidspartnere. 

Vuonnamárkanat er et marked som tar utgangspunkt i gamle samiske markedstradisjoner og har en klar samisk profil. Det foregår i området utenfor Várjjat Sámi Musea-Varanger Samiske Museum i Vuonnabahta/Varangerbotn i Unjárgga gielda/Nesseby kommune.

Her får man kjøpt håndlagede/hjemmelagede produkter og matvarer, som ulikt håndverk, treprodukter, skinnprodukter, klær og tilbehør, kortreist mat, økologiske produkter, årets bær, poteter, sopp, og lignende. Det er ikke anledning å selge masseproduserte varer. I fjor hadde markedet over 3.000 besøkende, ikke verst med tanke på at man er litt over 900 innbyggere i Nesseby kommune. Det blir som vanlig kaféer med matservering, kaffe og kaker.

I tillegg til markedet vil det være ulike aktiviteter for publikum som ponniridning, utstillinger og kongekrabbesafari.

 

| 19.08.2014 |

Får sette opp tilbygg

Therese og Leo Pettersen har fått tillatelse til å føre opp et tilbygg på sin eiendom i Abelsborg i Nesseby. Søknaden omfatter utvidelse på omlag åtte kvadratmeter av bolig. Boligen skal utvides med større våtrom. 

Det foreligger ikke protester til søknaden, og de kan sette i gang med en gang. Tillatelsen har gyldighet i tre år fra vedtaksdato. Etter denne tid faller tillatelsen bort, dersom den ikke er søkt fornyet innen tre-årsfristen er utløpt.

 

| 16.08.2014 |

Vil sette opp nybygg

Kim Erling Johansen fra Vesterelv har søkt kommune om å få sette et bygg på 35 kvadratmeter på eiendommen sin i Vester­elv. Bygget skal benyttes til hobby/lagring. Eiendommen er på 13,4 mål og bebygd fra før av med blant annet bolighus. Nybygget ligger henholdsvis 70 og 100 meter fra eiendomsgrensene på kortsidene av eiendommen. 

| 15.08.2014 |

google plusfacebooklinkedintwitteremail