logo
Ságats eAvis Laatasveien, PB 53, 9711 LAKSELV  -  Tlf: 78 46 59 00  -  Fax: 78 46 59 01  -  E-post: avisa@sagat.no

Kautokeino-nytt

Kautokeino kommune

Smånytt fra Guovdageaidnu-Katukeino.
Se forøvrig www.kautokeino.kommune.no (åpne i nytt vindu)


Barn og ungdom

Kautokeino kommunes ungdomsutvalg viser til kommunenes og ungdoms­utvalgets retningslinjer for tildeling av tilskudd fra ungdomsutvalgets midler, og lyser ut midler til barne- og ungdomsformål i Kautokeino kommune.
Søknadsfrist er satt til 1. september 2014.

| 30.08.2014 |

Drapsdømt til Vadsø

Mannen som er tiltalt for drapet på Helge Mannsverk, ble denne uken dømt for drap i Hålogaland lagmannsrett.
Da ankesakens siste dag startet torsdag morgen var det uten tiltalte til stede. Han møtte sine forsvarer­e i rettssalen tidlig torsdag morgen, men forlot rettsbygningen sammen med to politibetjenter.
Ifølge aktor Torstein Hevnskjel blir den tiltalte nå fraktet til kretsfengselet i Vadsø for å fortsette varetektsfengslingen til dommen fra lagmannsretten er rettskraftig.
Skyldspørsmålet er endelig og kan ikke ankes, melder Finnmark Dagblad.

| 29.08.2014 |

Urfolks medier

Samisk høyskole tilbyr nå mastergrad i samisk journa­listikk med et urfolksperspektiv.
Undervisningsspråket er engelsk, og studiet gir 90/120 studiepoeng, skriver høyskolen på sine hjemmesider.
Programmet samler studenter fra hele verden, som den første av sitt slag. Dette skal være et høykvalitetsstudie med et urfolksperspektiv, med undervisning av ledende eksperter og med muligheter for å skape internasjonale nettverk.
Masterprogrammet i urfolksjournalistikk er et studie som gir akademisk trening og dyp innsikt i journalistikkens verden, samtidig som man undersøker journalistikken med urfolks perspektiv. Et viktig aspekt i programmet er å gjøre studentene i stand til å reflektere over hva det å være urfolksjournalist innebærer, og hva, om noe av dette har og si for journalistikk. Programmet tilbyr teoretisk og forskningsbasert vitenskap om journalistikk, og metoder og ferdigheter som trengs for og jobbe som journalist i avanserte situasjoner.
Samtidig gir programmet kontekst for en internasjonal utveksling av erfaringer, verdier og faglige prioriteringer for journalister i verdens urfolkssamfunn. Det har til hensikt å tiltrekke seg blant annet studenter fra samiske og andre urfolkssamfunn, og studenter med spesiell interesse for urfolksmedie­r og journalistikk, med sikt­e på å gi urfolks- og andr­e samfunn medieutøvere, akademikere og politikere.

| 28.08.2014 |

Tung tid for drapstiltalt

Kautokeino-mannen som er tiltalt for å ha drept Helge Mannsverk med overlegg har gitt sitt første intervju til avisa Nordlys.
Ankesaken mot ham i Hålogaland lagmannsrett startet i forrige uke, inklusive to dager i Kautokeino. Saken fortsetter i Tromsø.
– Jeg har hatt det veldig tungt med daglige tanker om at jeg skulle gjøre slutt på det. Etter en stund fikk jeg brev fra datteren til Helge, og fikk besøk i fengselet av sønnen til Helge. Det hjalp mye, og da begynte jeg å tenke på at jeg ikke skal ta livet av meg. Jeg har jo også en sønn, og jeg tenkte på hvordan ville han takle det, sier mannen til Nordlys, og sier at han ikke har skutt Mannsverk med overlegg.
I to politiforklaringer har den tiltalte forklart at han ikke husker noe fra det som skjedde, men både i tingretten og i lagmannsretten har han forklart seg i detalj om det som skjedde fra rett før det første skuddet ble avfyrt. Han har også forklart at han ikke husker noe fra etter at han forlot hytta.

| 27.08.2014 |

Årets langtur

Tuvrrahasat-Kautokeino turlag inviterer til langtur fra Tutteberget i Alta til Čuovddatmohkki fra fredag 29. til søndag 31. august.
Dette blir Tuvrrahasat sin lengste tur denne sesong­en.
Starten går fra Tutteberget fredag formiddag med ankomst Čuovddatmohkki søndag. Turen er på 63 kilometer.
Det settes opp buss fra Kautokeino til Tutteberget.
Første natt blir det overnatting i telt. Andre natt blir Nedre Mollešjok fjellstue overnattingssted.
Påmeldingsfristen til år­ets langtur er i morgen onsdag 27. august.

| 26.08.2014 |

Anbefaler å ta opp lån

Administrasjonen mener det er riktig å ta opp et nytt lån i Husbanken, slik at kommunen har midler de kan videreutlåne til personer som vil inn på boligmarkedet, men som mangler egenkapitalen til det. Når formannskapet i Kautokeino tirsdag samles, ligger det derfor klar en innstilling om at politikerne bør si ja til å ta opp et lån på fire millioner kroner. I skrivende stund er det ifølge kommunen 8-10 boliger til salgs og startlån ses derfor på som et fornuftig virkemiddel for å stimulere dette markedet og få flere til å etablere seg.

| 23.08.2014 |

Kautokeino slo BUL 2

Kautokeino ILs fotballherrer vant onsdagens kamp mot BULs andrelag hjemme på Baktevarre stadion. På nettsiden til hjemmelaget fremkommer det at kampen heller var sjansefattig, men at det ble hjemmelaget som til slutt trakk det lengste strået etter scoring av nykommeren Morten Ailu Hansen og Ante Jonas Gaup Gustad. I skrivende stund innehar KIL sjetteplass på tabellen, som består av ti lag. Avdelingen ledes for øvrig av Norild.

| 22.08.2014 |

Tvangsoppløsning

Ved Indre Finnmark tingrett er det avsagt kjennelse om tvangsoppløsning i boet til AS Venor, melder Brønnøysundregistrene.
Aksjeselskapet er ved rettens kjennelse besluttet oppløst i medhold av aksjelovens paragraf 16-15.
Avviklingen vil skje etter reglene i konkursloven og dekningsloven.

| 21.08.2014 |

Vil legge ned kontoret

Direktør i Mattilsynet Harald Gjein foreslår å legge ned regionkontorene i Kautokeino og i Sortland, melder High North News.

Dersom mattilsynets kontor i Kautokeino legges ned rammes 14 årsverk.

Forslaget er del av en omorganisering av mattilsynet hvor de tre nordlingste fylkene slås sammen med et nytt regionkontor i Tromsø. 

En nærmere undersøkelse viser at departementet har til høring en sak om endring av matloven. Jeg ser til min forundring at høringsfristen for en såpass viktig sak er svært kort og at Nordland fylkeskommune og andre fylkeskommuner ikke er høringsinstanser i denne saken, sier fylkesråd for næring i Nordland, Arve Knutsen.

| 20.08.2014 |

Klammeri utenfor Maraz

Natt til søndag havnet to gutter i klammeri utenfor Maraz pub, melder politiet i Vestfinnmark på twitter.

Fornærmede i saken skal ha blødd litt fra nesen.

Det er i følge politiet usikkert om fornærmede vil anmelde forholdet.

 

| 19.08.2014 |

google plusfacebooklinkedintwitteremail