logo
Ságats eAvis Laatasveien, PB 53, 9711 LAKSELV  -  Tlf: 78 46 59 00  -  Fax: 78 46 59 01  -  E-post: avisa@sagat.no

Kautokeino-nytt

Kautokeino kommune

Smånytt fra Guovdageaidnu-Katukeino.
Se forøvrig www.kautokeino.kommune.no (åpne i nytt vindu)


Kommunale arbeidslivsvisjoner

De sentrale styringsorgan­ene i Kautokeino kommune skal legge til rette for å inkludere og integrere tilflyttere, øke andelen innbyggere med høyere utdanning, og høyne IT-kompetansen blant voksne. Dette kan man lese i økonomiplanen/handlingsplanen for Kautokeino kommune for perioden 2011 til 2014.
Det heter videre i planen at kommunen skal arbeide for å bedre rammevilkår­ene for reindriften, øke verdi­skapingen i primærleddet i reindriftsnæringen, utbedre veier hvor det foregår slaktetransport og tilrettelegge for offentlige arbeidsplasser i kommunen.

| 25.07.2014 |

Kommunale mål

I økonomiplanen/handlingsplanen for Kautokeino kommune fram til 2014 listes det opp en rekke delmål når det gjelder de sentrale styringsorganene i Kvalsund kommune. Lista er lang.
Det sies blant annet at den kommunale servicen skal være best mulig på all­e nivåer, kommunens tilbud skal være tilgjengelig­e for hele befolkningen, og at befolkningen skal ha et forutsigbart og godt tjenestetilbud. Det står også at kommunen skal arbeide for at det etableres et ressurssenter for samisk språk, spesielt for å løse utfordringer som informasjons- og kommunikasjonsteknologien medfører.

| 24.07.2014 |

Foregangskommune

Kautokeino skal være en foregangskommune i språksammenheng og i skolesammenheng, kan man lese under punktet «satsingsom­råder» i økonomiplanen/handlingsplanen frem til 2014. Her pekes det på at kommunens oppvekstplan er et viktig grunnlag for å bedre barn og unges oppvekstvilkår. Det heter videre at barn og unges nærmiljø må forbedres, bl.a. når det gjelder trafikksikkerhet, og at ungdom skal motiveres til å ta høyere utdannelse.

 

| 23.07.2014 |

Var i livsfar­e - til sykehus i taxi

71-årige Ole Johan Hætta, opprinnelig fra Kautokeino, men bosatt i Alta, var død­en nær i mai i år på grunn av en infeksjon. Det startet på hytta i Bredbuktnes i Kautokeino hvor han holdt på å bygge carport. Plutselig begynte armen å hovne opp og han følte seg elendig. Han kontaktet lege i Kau­tokeino. Dagen etter var det ingen bedring, og på nytt ble legen kontaktet. Han ble sendt tilbake til hytta med smertestillende.

Men Hætta følte seg så dårlig at han ikke så noen annen utvei enn å ringe etter samboeren som var i Oslo. Da hun ankom Kautokeino fredag var situasjonen betydelig forverret og med hjelp fra samboeren bar det på nytt til legen, som ville ha Hætta rett til sykehuset i Hammerfest. 

Legen argumenterte for å bruke ambulanse, men fikk beskjed om at reglene ikke tillot det. Dermed måtte han ta taxi. Han ble i Hammerfest i to døgn før han ble sendt til Tromsø, hvor han straks ble operert. Transporten til Tromsø husker han ikke selv. Betennelsen var så alvorlig at kroppen holdt på kollapse. 

Senere er det blitt flere operasjoner. Etter å ha blitt utskrevet fra Tromsø har Ole Johan Hætta forsøkt å få informasjon om hva Hammerfest sykehus gjorde med han de to døgnene som er visket ut av bevissthet­en. Men han blir avvist eller henvist til andre når jeg spør. Alt tyder nå på at han vil bli helt god i armen. 

– Taxituren på 30 mil er mitt hovedankepunkt. Omveien til Hammerfest holdt på å koste meg livet. Dette handler om sykehusstruktur. Økonomi kan ikke hindre at alvorlig syke får forsvarlig transport, sier Ole Johan Hætta.

Finnmarkssykehuset vil ikke kommentere enkeltsaker, ifølge kommunikasjonsrådgiver Eilert Sundt.

– Generelt er det slik at det er innleggende lege i samarbeid med AMK som bestemmer hva slags transport pasienten skal ha. Vi følger gjeldende nasjonal­e retningslinjer for hvor pasienter skal undersøkes og behandles. De aller fleste pasienter som henvises til sykehus, skal først til lokalsykehus for  undersøkelse og start av behandling. Hvis pasienten har behov for mer spesialisert behandling enn det som kan gis på lokalsykehuset, sendes de til universitetssykehus, forklarer Eilert Sundt til Altaposten.

 

| 22.07.2014 |

Underskudd for Beaivváš

Beaivváš sámi našuna­l­tea­h­ter AS har fått godkjent regnskapet for 2013.

Tallene viser driftsinntekter på 20 millioner kroer, og et lite underskudd på 99.000.

Det samiske nasjonalteateret eies av Sametinget og Kautokeino kommune med 40 prosent av aksjene hver. Samenes Landsforbund (SLF) og Norske Samers Riksforbund (NSR) eier 10 prosent hver.

Lene Hansen er styreleder, mens Haukur Jon Gun­nars­son er daglig leder. Sist­nevnte lønn i fjor er ikke registrert. I 2012 var lønna til daglig leder på 894.000 kroner. Nestleder i styret er Frank Jørstad. Styremedlemmer er Inger Elisabeth Utsi Gaup, Marit Elisabeth Hætta Øverli, Egil Keskitalo, Jovna Zakaria Dunfjeld og Anne Gro Gaup.

 

| 19.07.2014 |

Nedgang for motell

Arctic Motell & Kautokeino Camping har fått regnskapet for 2013 godkjent i Brønnøysundregistrene.

Det ble en nedgang i driftinntektene på vel 300.000 kroner i forhold til 2012. Inntektene i 2013 var på 924.000 kroner. Det ble også et underskudd i fjor, på 49.000 kroner. Bedriften har bokført eiendeler til en verdi av 988.000 kroner.

Marit Ellen Mortensdatter Kristensen eier alle aksjene i selskapet. Hun er også daglig leder og styreleder.

 

| 18.07.2014 |

Radioen har ferie

Guovdageainnu Lagasradio (GLR) har sommerferie, og er tilbake på lufta 18. august.

 

| 17.07.2014 |

Motor­ferdsel

Karin og Mikkel I. Hætta har søkt kommunen om dispensasjon fra motorferdsellov­en 2011-2015.

| 16.07.2014 |

MC-fører i asfalten

Lørdag fikk et følge med et tjuetalls nederlandske motorsyklister fikk seg en overraskelse like sør for Kautokeino. 

Noen kilometer før bygda, i 60-sonen på Wenchesletta, løp en løshund ut på riksvei 94 like foran rekken med motorsykler slik at en nederlender måtte bråbremse så hardt at han låste forhjulet og smalt i asfalten, melder Finnmark Dagblad.

Vitner forteller at mannen ble liggende på bakken i en halvtimes tid mens en lege undersøkt han. 

Naboer i området sier til Finnmark Dagblad at løshunder er et problem.

 

| 15.07.2014 |

Anders Nils Sokki er funnet død

Den døde mannen som torsdag ble funnet i Kautokeino-området er den 48 år gamle mannen som har vært savnet i over en uke, bekrefter politiet.

Politiet har foretatt en åstedsundersøkelse på stedet, melder de på twitter.

Den omkomne Anders Nils Sokki ble funnet ute i terrenget nordøst for Kautokeino. Han skal ha blitt funnet av et familiemedlem, ifølge Nordlys.

De pårørende er varslet.

Sokki ble meldt savnet etter at han skulle på fiske­tur til det populære fiskevannet Geašjávre, tre mil nord for Kautokeino i Finnmark. Han beskrives som godt kjent i området, turvant og han har vært på mange lange fisketurer før.

Så vidt politiet kjenner til startet mannen ut fra sitt hjem i Kautokeino tirsdag 1. juli, kjørende på en ATV. Påfølgende lørdag ble han meldt savnet av familien, melder Nordlys.

Både mikrofly og Sea King-helikopter ble satt inn i søk, fram til det ble trappet ned fra mandag av. 

Venner og familie har siden fortsatt å lete etter Sokki, og det var altså en av disse som til slutt fant ham død på torsdag.

 

| 12.07.2014 |

google plusfacebooklinkedintwitteremail