logo
Ságats eAvis Laatasveien, PB 53, 9711 LAKSELV  -  Tlf: 78 46 59 00  -  Fax: 78 46 59 01  -  E-post: avisa@sagat.no

Kautokeino-nytt

Kautokeino kommune

Smånytt fra Guovdageaidnu-Katukeino.
Se forøvrig www.kautokeino.kommune.no (åpne i nytt vindu)


Et kostbart prosjekt

Norsk institutt for natur­forsk­ning har beregnet at det vil koste rundt 446.000 kroner i året om de skal gjennomføre et prosjekt for å hente inn mer kunnskap om forekomstene av end­er i Kautokeino. NINA er blitt bedt om å sende inn en prosjektskisse til Miljødirektoratet og det er i denne skissen at prisen på prosjektet også blir nevnt.
I regnestykket har forskerne i NINA tatt høyde for å bruke fem år på tellinger i et angitt område før og etter vårjakta, tellinger ved hjelp av helikopter, registrering av hekke- og mytebestand, samt å levere en vurder­ing av tidspunkt for jaktstart. I et notat til direktoratet skriver NINA at 294.000 kroner av det årlige beløpet på 446.000 kroner er lønns­kostnader mens resten er feltkostnader, herunder heli­kopterleie med en pris på 9.000 kroner timen.

| 20.11.2014 |

Høyt oppe på lista

Så mange som 228 av Kautokeinos innbyggere er blitt svartelistet fordi de ikke har klart å betjene gjelden sin. I snitt har de 228 personene 109.218 kroner hver i gjeld, noe som innebærer en samlet gjeldsbyrde på cirka 27,9 millioner kroner for de svartelistede personene. Det viser ferske tall som VG mandag denne uka publiserte. I oversikten kommer det frem at det jevnt over er mennene som er de verste betalerne. Det er også tendensen i Kautokeino, der 69 prosent av de svartelistede er menn.

Tallene viser at 64 personer per 1.000 innbyggere er svartelistet i Kautokeino, og også Finnmark sett under et kommer dårlig ut. I landets nordligste fylke er det Gamvik med 104 per 1.000 innbyggere det står verst til i.

| 19.11.2014 |

Team Nilut gikk av med seieren i år

Team Nilut med flere profilerte spillere gikk denne helga av med seieren i futsalturneringen Nilut Cup. Årets vinnerlag besto av Christoffer Jensen (NIL), Tor-Martin Mienna (TUIL), Torje Veibakken (NIL), Thomas Båtnes Braaten (Alta IF) samt broren Vegard Båtnes Braaten (Bodø/Glimt). Det er første gang arrangørens eget herrelag vinner innendørsturneringen, ifølge Framtid i nord.
– Vi hadde et utrolig bra lag i år. Det var en sykt god følelse å vinne og at det er første seieren til Team Niluts herrelag gjør det bare enda bedre, sier Christoffer Jensen fra Nordreisa til avisen.

| 18.11.2014 |

Klemetsen er i rute

Kautokeinos store kombinertløper Håvard Klemetsen er i god rute med oppkjøringen til sesongen etter å ha tilbrakt tid i høyden, skriver Altaposten. Etter en oktober med virus i kroppen fikk han et vellykket opphold i Mellom-Europa med flere av de andre norske stjernene. Til avisen sier Klemetsen at han synes det er deilig å kjenne at kroppen igjen begynner å fungere normalt.
– Testresultatene tilsier at jeg var veldig bra i rute, så når det begynner å dra seg mot januar og februar, skal formen være på topp, fastslår han overfor Altaposten.

| 15.11.2014 |

Fikk nei til gjeterhytte

Ole Thomas A. Gaup i reinbeitedistrikt 34 fikk nylig avslått søknaden der han ba om å få føre opp gjeterhytte ved Adjetvuopmi i reinbeitedistrikt 30A, der Gaups distrikt har vinterbeite. Gaups plan var å føre opp en hytte på 24 kvadratmeter, og han begrunnet det med at det til tider ville være nødvendig med døgnkontinuerlig tilstedeværelse, på grunn av den store faren for sammenblandinger. Landbruksdirektoratet sier i sitt avslag at de er opptatt av at antall hytter begrenses, at det ikke er hytter i området han ønsker å bygge, og at han disponerer hytte ca. en mil fra dette stedet.
– Direktoratet vurderer derfor at søkerens samlede behov for gjeterhytte anses å være dekket, lyder konklusjonen fra direktoratet.
Søker har tre uker på seg dersom han ønsker å påklage vedtaket.

| 14.11.2014 |

Sen henting koster mer

Kautokeino kommune skrur nå opp gebyret som ilegges foreldre som henter ungene sine etter stengetid i barnehagen. Tidligere var gebyret på 100 kroner for hvert påbegynte kvarter, men nå har kommunen bestemt seg for å sette prisen til 250 kroner per påbegynte halvtime. Da saken kom opp til behandling var forslaget at de skulle sette prisen til 250 kroner per påbegynte kvarter, men dette ble endret til å gjelde per påbegynte halvtime etter et forslag fra Inger Marit Bongo, skriver Altaposten.
Avisen melder også at de i samme møte vedtok å øke antall dager barnet kan være sammenhengende sykt, før det kan søkes betalingsfritak, fra 10 til 14 dager.

| 13.11.2014 |

Farmen-Mikkel ble stemt ut

Alta Høyre har større tro på at Klemet Erland Hætta kan klare å fenge velgerne enn Mikkel Isak Eira, bedre kjent som Farmen-Mikkel. Da de i forrige uke var samlet til nominasjonsmøte ga de Hætta femteplassen på lista, og sendte Eira ut av lista, skriver Altaposten. Til avisen sier leder Ivar Pettersen i Alta Høyre at møtet sto overfor et vanskelig valg da de måtte velge mellom de to profilene fra Kautokeino. Spesielt siden lokallaget mener at Farmen-Mikkel har vært en god representant for Vest-Finnmark i fylkespolitikken.
– Samtidig tror vi at Klemet Erland har større gjennomslagskraft i fylket, og vi anser han som en toppolitiker. Derfor fikk han en sentral plassering, sier lederen i kommentaren til Altaposten.

| 12.11.2014 |

Ikke noe til bredbånd

Post- og teletilsynet har avslått Kautokeino kommunes søknad om tilskudd til bredbåndsutbygging. I avslaget står det at det ialt ble levert inn 171 søknader med et totalt søknadsbeløp på 713 millioner kroner, mens rammen til fordeling bare var på cirka 160 millioner kroner. I brevet skriver Post- og teletilsynet at søknaden er evaluert i samråd med fylkeskommunen, men at de likevel ikke har funnet å kunne støtte den med penger. Det er heller ikke klage­adgang på avslaget.

| 11.11.2014 |

Ønsker mer åpenhet

Kommunen inviterer tirsdag til et folkemøte for å få opp folks bevissthet rundt selvmord og selvmordsforsøk. I dag ligger fylket, og spesielt unge menn, høyt på statistikken over mennesker som velger å avslutte livet. Møtet på tirsdag skjer i samarbeid med et offentlig initiert prosjekt som har som formål å øke bevisstheten rundt dette problemet. Anne Silviken fra SANKS er blant de som skal holde foredrag i forbindelse med møtet. Her får tilhørerne blant annet vite hva de skal se etter, hvordan de kan hjelpe de som sliter, og hvordan de skal reagere om de er bekymret for at noen de kjenner går rundt og vurderer å ta sitt eget liv. Ifølge invitasjonen på kommunens nettside vil det også bli åpnet for diskusjon og spørsmål underveis i folkemøtet.

| 08.11.2014 |

Mer kritikk mot partikollega

Leder for Kautokeino Høyre, Nils Henriksen, rettet denne uka nok et spark mot ordfører Knut Roger Hanssen (H) i Porsanger. Henriksen mener Hanssen ikke er opptatt av samepolitikk og mener at han gjorde en så dårlig figur da han satt på Sametinget i 2009-2013 at partiet deres ikke klarte å få inn noen nye representanter fra Ávjovárri i forrige sametingsvalg. Henriksen har tidligere kommet med krass kritikk mot partiledelsen i Porsanger Høyre, etter at de sørget for å melde kommunen ut av regionrådssamarbeidet Porsanger hadde med Kautokeino og Karasjok. Det var NRK Sápmi som først brakte nyheten om den nye kraftsalven.

Hanssen sier til NRK at han ikke vil kommentere beskyldningene fra Henriksen.

| 07.11.2014 |

google plusfacebooklinkedintwitteremail