logo
Ságats eAvis Laatasveien, PB 53, 9711 LAKSELV  -  Tlf: 78 46 59 00  -  Fax: 78 46 59 01  -  E-post: avisa@sagat.no

Kautokeino-nytt

Kautokeino kommune

Smånytt fra Guovdageaidnu-Katukeino.
Se forøvrig www.kautokeino.kommune.no (åpne i nytt vindu)


Tilskudd til kortfilm

Kautokeino Film AS har fått et tilskudd på 95.000 kroner fra Sametinget. Pengene er gitt til produksjonen av kortfilmen Sámi Boja. Filmen er beregnet å koste 1.074.337 kroner, og selskapet hadde i utgangspunktet søkt om et tilskudd på 192.594 kroner, fremgår det av tilsagnsbrevet som er sendt. Søker har nå tre uker på seg for å levere en eventuell klage, eller fem uker på å bekrefte at de aksepterer vedtaket og dermed også kriteriene som hefter ved tilskuddet.

| 19.09.2014 |

Bygdelaget får prisen

Fylkesutvalget besluttet tirsdag å gi årets bolyst-pris til Máze bygdelag som i en årrekke har sørget for å skape aktivitet og arrangementer i bygda. Blant prosjektene de har initiert finner man et folkehelseprosjekt for eldre, et prosjekt der laget har tynnet skog, opprettelse av førstehjelpsgruppe som en ekstra trygghet for bygdas befolkning og flere arrangementer der idrett har stått i fokus. I tillegg har de arrangert julebord for hele bygda, og bidratt til å skape mye oppmerksomhet rundt bygda ved å blant annet gjøre familieforøkning til en stor konkurranse. Prisen består av en gavesjekk på 30.000 kroner og et maleri. Den deles ut i forbindelse med neste samling i fylkestinget neste måned.

| 18.09.2014 |

Reddet boligen med vannbøtte

Rask reaksjon fra den uredde huseieren Jack Isak Myrseth Hætta i Kautokeino bidro trolig til å berge boligen hans, da det natt til søndag begynte å brenne i et stabbur få meter fra boligen. Det var naboer som varsler familien Myrseth om brannen, skriver Altaposten. Stabburet sto i full fyr, det var vind, og det tok noe tid før brannvesenet kom til stedet. Den uredde huseieren tok imidlertid grep, og brukte vannbøtta for å bløte ned huset, for å unngå at det ble offer for flammenes rov. Til Altaposten sier politiet at de er i oppstartsfasen av etterforskningen, og at det foreløpig er for tidlig å si noe om årsaken til at brannen startet.

| 17.09.2014 |

Skatteetaten avlyser

Skatteetaten har avlyst sine planlagte aktiviteter i Kautokeino senere denne måneden på grunn av manglende interesse. I utgangspunktet hadde de satt opp et informasjonsmøte om a-ordningen for arbeidsgivere, og et gratis innføringskurs for nyetablerte næringsdrivende i kommunen. Sistnevnte kurs skulle gi aktørene et lite innblikk i regnskap, forskuddsskatt, selvangivelse og næringsoppgave, fradragsrett, merverdiavgift, omsetningsoppgave og elektronisk innlevering. Årsaken til at både infomøtet og kurset nå avlyses er at få har meldt sin interesse for å delta, opplyser kommunen på sin nettside.

| 16.09.2014 |

Kjørte inn nye kroner

Fred Anton Valstad fortsatte i fjor å kjøre inn overskudd i sitt firma F. V. Varetransport, med adresse i Kautokeino. I årsregnskapet som nylig ble levert og godkjent står det at selskapet i fjor hadde en omsetning på i overkant av 4,36 millioner kroner, og at driftsresultatet til slutt endte 272.000 kroner i pluss. I løpet av de siste tre årene har selskapet samlet sett levert 1,3 millioner kroner i overskudd, av en samlet omsetning på om lag 11,4 millioner kroner, viser tallene fra regnskapsregisteret.

| 13.09.2014 |

Samehater på Beaivváš

Når Beaivváš nå om ikke  lenge for første gang viser Siri Broch Johansens «Til venstre i Hetta», så slipper teateret samehateren Junne til ordet. Beaivváš-debutanten og tromsøværingen Espen Østman er den som har fått den tvilsomme æren å mislike det samiske, melder Beaivváš i en pressemelding. 

Junne er en ung mann med et syn på det samiske som ikke akkurat står i forhold til det samiske nasjonalteaterets formålsparagrafer. Men likevel står han på scenen hos Beaivváš med sine hatske utspill.

­— Junne er ung, frustrert, fylt av et indre opprør og jeg tror han forsøker å reise seg fra en vanskelig fortid. Men det mest gjennomgående trekket ved ham og kanskje det som gjør ham sårbar er hans utrygge forhold til sin egen identitet. Sånn beskriver    tromsøværingen Espen Østman sin rollefiguer
Beaivváš.  

Teaterstykke tar for seg forholdet mellom det samiske, norske og finske på en ny måte.

| 12.09.2014 |

Bygdelaget kan få pris

Máze gilisearvi har gjennom flere år stått på for å lage liv i bygda. Opprettelsen av en førstehjelpsgruppe for bygdas befolkning, et folkehelseprosjekt for de eldre samt arrangementer innenfor ski, sykkel og spark er bare noen av prosjektene bygdelaget har fått realisert. Lagets brennende engasjement har blitt lagt merke til, og nå har også fylket fått øynene opp for laget, ved at de har innstilt dem som prismottakere av årets bolystpris, som deles ut av fylkesutvalget. Om det blir bygdelaget som får den gjeve prisen blir avgjort når fylkesutvalget møtes 16. september. Prisen er for øvrig på 30.000 kroner samt et kunstmaleri, står det i saksfremlegget forut for møtet.

| 11.09.2014 |

Selvstendig institusjon

Samisk høgskole skal også i fremtida være en selvstendig institusjon. Det bekrefter statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Bjørn Haugstad, i en kommentar gitt til NRK Sápmi. Årsaken til dette er at institusjonen har en helt egen plass, at den er liten, samtidig som den samarbeider med større institusjoner der det er nødvendig.
– Høgskolen har en helt spesiell plass og begrunnelse i det norske systemet, knyttet til vår deltakelse i samisk språk og kultur, og norske urfolksforpliktelser. Det tilsier at Samisk høgskole forblir en selvstendig institusjon, sier statssekretæren til statskanalen.
Høgskolens rektor Jelena Porsanger sier det betyr at skolen har klart å formidle argumentene de har hatt.

| 10.09.2014 |

Oppfordres til å søke

Bare åtte av fylkets kommuner søkte penger til trafikksikkerhetstiltak for 2014, på tross av at det er satt av fire millioner kroner til formålet i fylket. Kautokeino var blant søkerne i forrige runde og kommunen ble tildelt et tilskudd på 215.000 kroner. Nå håper Statens vegvesen at flere søker på millionene som i realiteten bare ligger og venter på gode ideer til tiltak for å bedre trafikksikkerheten, skriver vegvesenet på sin egen nettside.

| 09.09.2014 |

Vurderer å flytte tilbud

Samisk høgskole mener det er viktig å kunne tilby studier der samene bor, og høgskolen satser nå derfor på å tilby profesjonsstudier i Oslo. Det er i alle fall det styret ønsker, når de nå har bedt skolens ledelse om å se på muligheten for å flytte deler av tilbudet dit. Blant de som har signalisert at en slik endring er ønskelig er byråd for oppvekst og utdanning i Oslo. De har blant annet besøkt Kautokeino for å fortelle om behovet for å få utdannet flere samisktalende lærere og førskolelærere, skriver NRK Sápmi på nett.

| 06.09.2014 |

google plusfacebooklinkedintwitteremail