logo
Ságats eAvis Laatasveien, PB 53, 9711 LAKSELV  -  Tlf: 78 46 59 00  -  Fax: 78 46 59 01  -  E-post: avisa@sagat.no

Kautokeino-nytt

Kautokeino kommune

Smånytt fra Guovdageaidnu-Katukeino.
Se forøvrig www.kautokeino.kommune.no (åpne i nytt vindu)


Har til salt i grøten

En mann fra Kautokeino bør ha nok til salt i grøten, etter at han lørdag stakk av med 3,3 millioner kroner i Lotto-trekninga. Kupongen ble levert hos Rema 1000 i hjembygda, og var én av i alt 13 vinnerkuponger under ukas trekning fra Norsk Tipping.

Mannen hadde for øvrig plottet inn tallene 2, 11, 12, 13, 15, 22 og 28 på vinnerkupongen sin.

| 23.12.2014 |

Tilbudet vil bli dårligere

Kautokeinos innbyggere vil merke kuttene som lokalpolitikerne har gjort. De siste kuttene rammer i stor grad helsesektoren. Det nye omsorgssenteret som ikke engang er åpnet enda, er blant de som må tåle kutt i bemanningen. Det samme må legetjenesten. Skolesektor­en og administrasjonen vil også merke sparekniven i tida som kommer, ifølge NRK Sápmis nettutgave. Kanalen har også intervjuet forskeren Johan K. Kalstad i Kautokeino, som mener kuttene helt klart vil merkes av folk.
– Det er ingen tvil om at dette vil føre til dårligere tilbud til folk i Kautokeino. Det vil spesielt gå utover folk som trenger legehjelp, sier Kalstad. Han mener at kuttene kan bidra til å svekke grunnlaget for bosetting.
– Allerede nå merker vi at flere vil flytte fra Kautokeino. Situasjonen kan bli enda verre hvis tilbud flyttes vekk fra kommunen, sier han.

| 20.12.2014 |

Bedre enn forventet

Kautokeino skytterlag søkte i høst om 9.270 kroner for å kunne kjøpe inn pusseutstyr til sine nye våpen. I sin søknad til ungdomsutvalget ga skytterlaget beskjed om at de trengte ytterligere et sett, til instruktør, men at det settet kunne være deres egenandel. Nylig kom saken opp til behandling i utvalget. Der ble det bestemt at skytterne skulle få dekt alle fire settene, til en total prislapp på 12.360 kroner. Roy A. Olsen som sitter i utvalget, og i tillegg er engasjert i skytterlaget, var til stede under møtet, men erklærte seg likevel inhabil under behandlingen.

| 19.12.2014 |

Åpent og stengt

Helse- og omsorgsavdelingen har reduserte åpningtider for publikum og ansatte, melder kommunen.
Siste halvdel av arbeidsdagen holdes det stengt på tirsdager, onsdager og torsdager. Mandag og fredag holder helseadministrasjonen åpent i vanlig kontortid. Årsaken til endringen oppgis å ligge i stor arbeidsmengde.

| 17.12.2014 |

Kjørt hjem av politiet

En mann fra Kautokeino ble lørdag brakt hjem av politiet etter en episode utenfor et utested i Kautokeino. I politiloggen står det at mannen vil bli anmeldt for ordensforstyrrelse etter hendelsen.

| 16.12.2014 |

Vil ha fokus på friluftsliv

Kommuneadministrasjonen i Kautokeino mener at kommunen bør bidra til friluftslivets år neste år ved å støtte opp om aktiviteter og gi friluftsliv økt fokus. I et saksfremlegg til kommunestyret anbefales politikerne å takke ja til å gjøre friluftsliv til et satsingsområde. Det innebærer at de støtter opp om lokale arrangementer og aktiviteter, at de satser på stier, stimulerer barnehager til å bruke naturen, vektlegger friluftshensyn i planarbeidet, og at de bruker det som et positivt virkemiddel i folkehelsearbeidet. Går forslaget igjennom som det står, skal kommunen også arrangere ordførerens tur med ordføreren som turleder, og stille opp til bålsamtale eller annet møte med friluftsorganisasjonene i kommunen.

| 13.12.2014 |

Plateslipp

Mandag neste uke er det tid for lansering av Circus Polarias nye CD på Maras Pub i Kautokeino. Bak utgivelsen og navnet står Rawdna Carita Eira, Kjetil Dalland, samt Roger Ludvigsen. Sistnevnte og Eira er bosatt i Kautokeino, mens Dalland til daglig bor i Tromsø. Det er Eira som har skrevet tekstene, mens Ludvigsen har bidratt som gitarist og komponist, og Dalland som bassist og komponist. De tre har produsert den nye CD-en ilag.

| 12.12.2014 |

Ber om utsatt frist

RiddoDuottarMuseat har nå søkt kommunen om å få utsatt fristen for innlevering av sluttrapport for forprosjektet til det som kan bli et dokumentasjonssenter for Alta- Kautokeino-vassdraget. I et brev til kommunen opplyser museet at forprosjektet ikke er ferdig, og at de med bakgrunn i det ønsker at de får utsatt fristen for innsending av dokumentasjon til 1. august 2015. Kommunen har tidligere satt av 40.030 kroner til formålet, men midlene er så langt ikke utbetalt.

RiddoDuottarMuseat har jobbet med forprosjektet siden 2011, og de engasjerte sent i 2013 Sámi International Consulting (SIC) og IMH Isak Mathis Henriksen for å jobbe videre med spesifikke deler av forprosjektet.

| 11.12.2014 |

Kutter for å «bli bedre»

Politiet flytter to betjenter fra Kautokeino til Alta og mener det vil gjøre polititjenesten i Kautokeino bedre enn tidligere. Til GLR forklarer regionlensmann Øyvind Lorentzen at de to stillingene som skal flyttes vil inngå i en total vakt- og beredskapsordning som også vil ivareta de behov Kautokeino har. Den nye ordningen innebærer at de to gjenværende betjentene skal ta seg av det daglige politiarbeidet i løpet av normalarbeidsdagen, og at kvelder og helger skal dekkes av regionpatruljen, som er på jobb døgnet rundt.
– Vil for eksempel lensmannen i Kautokeino ha en trafikkontroll natt til tirsdag, melder han det inn, så sendes en patrulje herfra, opplyser Lorentzen til GLR, som er overbevist om at dette vil gi et bedre tilbud til alle.

| 10.12.2014 |

Ute av brøyteplanen

Kautokeino motorklubb liker dårlig at flyplassveien er tatt ut av den kommunale brøyteplanen. I et brev til Kautokeino kommune viser de til at deres anlegg er i drift hele vinteren, og at det under løp også er nødvendig å ha en vei ambulanser kan kjøre på. At veien er ute av planen tolker de derfor som at kommunen ikke lenger ønsker å støtte deres aktiviteter. I brevet vises det videre til at kommunen har garantert for lån til anlegget, men at den stengte veien i verste fall kan føre til at klubben nå får økonomiske utfordringer.
De håper derfor at kommunen kan revurdere avgjørelsen om å ta veien ut av planen, slik at det igjen blir brøyting av denne veien.

| 09.12.2014 |

google plusfacebooklinkedintwitteremail