logo
Ságats eAvis Laatasveien, PB 53, 9711 LAKSELV  -  Tlf: 78 46 59 00  -  Fax: 78 46 59 01  -  E-post: avisa@sagat.no

Kautokeino-nytt

Kautokeino kommune

Smånytt fra Guovdageaidnu-Katukeino.
Se forøvrig www.kautokeino.kommune.no (åpne i nytt vindu)


300 elever sendt hjem

300 elever fra grunnskolen i Kautokeino ble fredag sendt hjem fra skolen fordi det var for kaldt på klasserommene. Grunnen til dette var en jordkoblingsfeil, som hadde ført til at strømmen var blitt koblet ut, melder NRK Sápmi på sin nettside. Til kanalen sier rektor Ellen J. Sara Eira at de ikke anså det som forsvarlig å ha elevene på skolen med de temperaturene det var i rommene.
– Det er svært beklagelig at vi må gjøre det, og vi skulle gjerne hatt skole for våre elever alle dager, men når sånt skjer, så kan ikke vi gjøre annet enn å beklage, sier rektoren til kanalen.

| 01.11.2014 |

Nedslående resultater

Sist helg kontrollerte vegvesenet 96 tunge kjøretøy ved Kivilompolo, med nedslående resultater. Av de som ble kontrollert fikk hele 25 kjøreforbud på grunn av dårlige dekk eller at de manglet kjettinger. Åtte sjåfører ble i tillegg anmeldt. Sju av dem for å ha brutt kjøre- og hviletidsbestemmelsene, og en for brudd på de såkalte kabotasjereglene, som fastslår hvor mange oppdrag utenlandske transportører får ta i Norge før de igjen må forlate landet etter sju dager.

| 31.10.2014 |

Har utsatt fristen

Nilut Cup vil ha flere lag til å delta i årets turnering og har nå utvidet fristen for å melde på lag til torsdag. Da påmeldingsvinduet ble stengt fredag forrige uke hadde 16 herrelag og kun seks damelag meldt seg på turneringen. Avgjørelsen om å utvide fristen i et forsøk på å få med flere lag ble tatt etter et styremøte søndag, skriver NRK Sápmi på nett. Turneringen arrangeres for øvrig fra 14. til 16. november i Báktehárji idrettshall i Kautokeino. Det er i år 21. gang den tradisjonsrike fotballturneringen blir arrangert.

| 30.10.2014 |

Sju vil bli ny rådmann i Kautokeino

Sju personer meldte sin interesse for rådmannsjobben i Kautokeino før søknadsfristen gikk ut, skriver Altaposten. De fire åpne søkerne på lista er Sindre Murud (45) som er bosatt i Kautokeino og er ansatt som HR-rådgiver i Mattilsynet, Johan Anders Bongo (32), som er bosatt i Alta og er ingeniør i Statens vegvesen, Ivar Edmund Vatten (50) fra Halsanaustan, som per nå jobber som er prosjektleder ved St. Olavs hospital, samt Karin Hætta (52) fra Kautokeino. I dag jobber sistnevnte som leder for rådmannens stab i Kautokeino. De tre anonyme er en kvinne (52) fra Alta, en mann (42) fra Tromsø, samt en mann (51) fra Risør, skriver Altaposten på nett.

| 29.10.2014 |

ATV stjålet i Kautokeino

Politiet gikk fredag ut med etterlysning av en stjålet ATV av merket Dresel. Det aktuelle kjøretøyet skal ifølge politiet ha blitt borttatt i tidsrommet torsdag til fredag. Ifølge politiet har kjøretøyet registreringsnummer ZW5895. ATV-en forsvant fra Økseidet.

| 28.10.2014 |

Flere godkjenninger

De to barnehagene Gáh­kur­čorru og Bálga i Kautokeino har begge fått ny kommunal godkjenning etter barnehageloven. Student­barne­hagen Gahkur­čorru er godkjent med et netto leke- og oppholdsareal på totalt 225 kvadratmeter. Godkjenning­en gjelder for inntil 48 barnehageplasser.
I vedtaket for Bálga fremkommer at godkjenningen deres gjelder for et netto leke- og oppholdsareal på 78,4 kvadratmeter, og at den gjelder for inntil 15 barn. Maksimal daglig oppholdstid for begge barnehagene er i vedtakene fastsatt til ni timer.

| 25.10.2014 |

Grønt lys til barnehage

Máze barnehage har fått ny kommunal godkjenning etter barnehageloven. I brevet som er sendt fra kommunen til barnehagen kommer det frem at barnehagen er godkjent med et netto leke- og oppholdsareal til 121 m2. Den kommunale godkjenningen gjelder for inntil 22 barnehageplasser, der barn under tre år regnes som to plasser. Ifølge godkjenninga er maksimal daglig oppholdstid i barnehagen fastsatt til ni timer.

| 24.10.2014 |

Hadde ikke skrapt ruta

En mann i 40-åra ble tirsdag ettermiddag stoppet av politiet og fratatt førerkortet etter å ha latt være å fjerne is fra frontruta før han la ut på sin kjøretur i et av boligområdene i Kautokeino. Ifølge NRK Sápmi forklarte føreren politiet at han egentlig hadde hatt planer om å stoppe, og bruke anti-isspray på ruta før han fortsatte. Politiet var likevel av den oppfatning av at han skulle gjort dette før kjøringen startet og var akkurat i ferd med å sikre seg bevis da mannen kom hoppende ut av bilen, og brukte sprayen på vindusrutene sine. Onsdag vil en politijurist vurdere om mannen i tillegg skal straffeforfølges for det politibetjentene anså som et forsøk på å forspille bevis, melder NRK Sápmi.

| 23.10.2014 |

Hætta klar for Høyre

Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta har besluttet å stille som kandidat til neste års fylkestingsvalg. På lokalt plan representerer ordføreren Samefolkets parti, men i fylkestingsvalget stiller han på Høyres liste. Det ble klart etter at partiet nylig la ut sin kandidatliste til bruk under prøvenominasjonene som i disse dager holdes i de ulike lokallagene. Det var Altaposten som slapp nyheten, og til avisen sier leder Jo Inge Hesjevik i Finnmark Høyre at de er fornøyde med at de har fått Hætta på laget.

– Klemet Erland kommer fra et parti som ikke har hatt nasjonalt nedslagsfelt. At han stiller for oss kan være et ønske om å involvere seg i politikken på nasjonalt plan i fremtiden, noe som ikke er unaturlig, sier Hesjevik i en kommentar til avisa.

| 22.10.2014 |

Jegere møtte på bjørn

Et jaktlag med vald i Speajal øst i Kautokeino fikk seg litt av en opplevelse av de onsdag forrige uke møtte på en sulten bjørn. Jaktlaget hadde akkurat hengt opp skrottene sine etter to vellykkede dager på jakt da de oppdaget at en bjørn nærmet seg leiren. Det ble skutt flere advarende skudd, uten at dyret lot seg påvirke av det. I stedet begynte den å løpe mot skrottene, og totalt fem skudd måtte til før den forsvant fra stedet. Da jaktlaget dagen etter våknet opp, var en kalveskrott borte fra en henger, ifølge NRK Sápmi som først omtalte saken.

Til kanalen sier jaktlagets Ole Johnny Jansen at laget er skremt etter hendelsen.

| 21.10.2014 |

google plusfacebooklinkedintwitteremail