logo
Ságats eAvis Laatasveien, PB 53, 9711 LAKSELV  -  Tlf: 78 46 59 00  -  Fax: 78 46 59 01  -  E-post: avisa@sagat.no

Kautokeino-nytt

Kautokeino kommune

Smånytt fra Guovdageaidnu-Katukeino.
Se forøvrig www.kautokeino.kommune.no (åpne i nytt vindu)


Sjekk isen

Ordfører Klemet Erland Hætta ber, på vegne av Kautokeino kommune, om at arrangører av isfiskekonkurranser denne våren har fokus på sikkerhet.
Hætta ber om at trygghet og forsvarlighet vurderes i forkant av fiskekonkurranser.
Kautokeino kommune har som beredskapsmål å ivareta befolkningens sikkerhet og trygghet. Det handler blant annet om å se risikoer og forebygge uønskede hendelser i samfunnet.
Kommunen har fått henvendelser om dårlig is og råker ved enkelte elver og vann der det er planlagt å arrangere isfiskekonkurranser.

| 16.04.2014 |

Problem med løshunder

– Det er først nå etter at jeg har skaffet min egen hund, at jeg skjønner problemet med sykdommer og løshunder. De har alltid vært her i bygda. De er ekstra plagsomme nå når man skal gå tur, fordi det er jo en hel flokk. Man går jo turer med naboene sine hunder, sier Marianne Mikkelsen til NRK Sápmi.
Marianne Mikkelsen sier at hun ikke tør slippe sønnen sin alene ut med hunden, for hun er redd at løshunder skal angripe dem.
Leder i dyrevernnemnda i Vest-Finnmark, Isak Th. Triumf, sier at løshunder er et stort problem i Kautokeino.
– Hver dag så kommer folk og spør meg om vi kan gjøre noe med dette. De spør om vi kan sette løshundene fast, men det er ikke vår jobb. Vi vet at det er politiets arbeid å fange løshunder, sier Triumf.
Lensmannen i Kautokeino, Klemet Klemetsen, mener at problemet med løshunder ligger i kulturen.

| 15.04.2014 |

Stengt hall

På grunn av arrangement er Báktehárji idrettshall stengt for vanlig bruk fra og med 10. april til og med 22. april, melder Kautokeino kommune.

| 12.04.2014 |

Sommerjobb til ungdom

Tilbudet til ungdom om sommerjobb opprettholdes og støttes med 105.000 kroner, har formannskapet vedtatt.
Tilskuddet forbeholdes unge som har gått ut av 10. klasse, men som ikke fyller 19 år eller mer det året sommerjobben finner sted.
Tilskuddsbeløpet til bedriftene er 50 prosent av lønnskostnadene. Maksimalt 7.500 kroner per ungdom.

| 11.04.2014 |

Øl og fisk

Etter 1,5 år utenfor Nord-Norges grenser og med noen reiser rundt i verden under beltet, har Ida Sala­monsen begynt å innse at dumme spørsmål er hun bare nødt til å leve med.
– Så, hvordan går det der oppe i Kautokeino? Nei, hvilket fylke var det nå du bodde i igjen da? Troms? Er det et fylke? Jeg trodde det bare var en by, jeg. Tromsø liksom.
– Jeg er nødt til å forklare at nei, jeg er ikke same, og ja, det går faktisk an å være fra Nord-Norge uten å være same. Jeg er nødt til å forklare hvor Nord-Norge «starter», at ikke alt over Trondheim er «Nordland», og til de spesielt uvitende – at Nord-Norge ikke starter rett over Lillehammer, skriver Salamonsen i Fremtid i nord.
– Noen presterer faktisk å si at mitt opphav i nord er eneste grunnen til at jeg liker øl og fisk. Og hvis jeg blir sint har jeg blitt fortalt at «nå kom nordlendingen i deg frem». Slike stereotyper er selvfølgelig helt normalt, ikke bare for oss nordlendinger, men også for de fleste andre. Og ja, noen ganger føler jeg meg litt kul som eneste nordlending­en i en gruppe med folk.
– Det er jo litt gøy når alle tror jeg er skikkelig tøff bare fordi jeg kan kjøre sneskuter, fordi vi kun blir sendt hjem fra skolen hvis vannrørene fryser, og fordi vi trenger motorvarm­er på bilen vår om vinter­en. Rart hvor fascinert folk blir av kulde og gamle biler egentlig.

| 10.04.2014 |

Vil lære flyktninger samisk

Kommunestyret i Kautokeino sa for ikke lenge siden nei til å imot 20 flyktninger, på grunn av dårlig økonomi. Kommunene er pålagt å gi norskundervisning til nyankomne flyktninger. Men nå sier ordfører Klemet Erland Hætta at det vil være lettere å integrere flyktninger hvis de lærer samisk.
– Hvis man skal lykkes med integrering er det jo viktig at man lærer seg det språket i det området man skal bo. I Kautokeino snakker over 90 prosent samisk i det daglige, og da er det jo kanskje naturlig at samisk er undervisningsspråk, sier Hætta til NRK Nordnytt.
Ordføreren får også støtte av flere lokalpolitikere i Kautokeino, blant andre Ellen Sara Eira i Samefolkets parti.
– Det hadde jo vært det mest naturlige for oss, for det er det vi kan og det vi har, nemlig undervisning på samisk. Skal vi endre på det slik at vi etter hvert må gå over til å undervise i norsk, fordi noen av elevene ikke klarer å henge med? spør Eira, som også er rektor på ungdomsskolen i kommunen.
Regiondirektør i IMDI Nord-Norge Dulo Dizdarevic innrømmer at de ikke har tenkt gjennom potensielle utfordringer med bosetting av flyktninger i samiske kommuner.

| 09.04.2014 |

Futsal

Sara Birgitte Marie Eira fra Kautokeino representerte Norge i futsal-grenen i Tromsø denne helga under Barents Winter Games.

Barents Winter Games samler mer enn 700 unge idrettstalenter i alderen 15 til 23 år fra barentsområdene i Norge, Sverige, Finland og Russland.

Sara Brigitte Marie Eira forteller til NRK Sápmi at de spiller dobbeltserie med Finland og Sverige, siden det er bare de tre nasjonene som stiller i futsal-grenen.

 

| 08.04.2014 |

Lyttepop

21 år gamle Agnete Bråtnes Braaten har holdt på med sang og låtskriving siden hun var rundt 14 år gammel.
Hun skriver låtene sine på gitar, men har med seg musikere når hun spiller konsert, så hun kan konsentrere seg om å synge. Agnete skriver fengende ”lyttepop” med tydelige påvirkninger og referanser til artister som Eva Cassidy og Alanis Morisette. Musikken hennes beskriver hun selv som vise-pop møter r&b og soft rock, skriver studentavisa ved Universitetet i Tromsø, utropia.no.
Agnete er et ikke helt ukjent navn i Finnmark, heller tvert imot. Hun er på god vei til å skape seg en posisjon i et musikkmiljø preget av mange talenter og gode musikere. Hun har allerede holdt flere konserter og varmet opp for flere kjente artister, nå sist for Hekla Stålstrenga. Det var på fredag 20. mars på City Scene. Der var det var utsolgt og “kø fra gata ned til hallen” allerede før åpningstid.

| 05.04.2014 |

Nærmiljø og folkehelse

Formannskapet foreslår at kommunen deltar i prosjektet «Nærmiljø og folkehelse blant barn og unge i samiske kommuner i Finnmark».
Prosjektet skal være et samarbeid mellom UiT, helsedirektoratet, fylkeskommunen og sametinget.
Kommunens egenandel er på 20.000 kroner per år, og prosjektet skal vare fra 2014 til 2017.
Bakgrunnen til oppstart av prosjektet er at det finnes begrenset tilgang på data om helsen i den samiske befolkningen, da undersøkelser om befolkningens helse ikke inkluderer opplysninger om samisk etnisitet.
Det genereres midler til utarbeiding og etablering av utendørs aktivitetspark og lignende. Fylkeskommunen har øremerket midler til å lage nærmiljøanlegg og andre lavterskeltilbud som barn og unge kan benytte seg av. Søknadsfristen for dette er rett over påske.

| 04.04.2014 |

Nye kortfilmer

Til sommeren skal syv kortfilmer spilles inn i Kautokeino.
– Filmene skal produseres av et filmteam som består av filmarbeidere fra hele den nordlige filmbransjen, sier direktør Anne Lajla Utsi ved Internasjonalt samisk filmsenter, til Altaposten.
Det jobbes nå med å finne de ulike stedene hvor filmene skal spilles inn, og alle de syv filmene har ulike manusforfattere. Det skal være et fast team som skal jobbe med filmene fra juni måned. Teamet består av filmarbeidere fra hele den nordlige filmbransjen.
– Vi satser stort på å ta med filmfolk fra hele Nord-Norge, så dette vil gagne filmbransjen i nord. Fordelen med dette prosjektet er at det er kostnadseffektivt å spille inn syv filmer i samme måned, på samme sted, sier Utsi.
De syv kortfilmene vil ha ulike regissører og produsenter, men blant annet Nils Gaup er mentor for manusutvikling og regi til det store filmprosjektet.
Internasjonalt Samisk Filmsenter, som har hovedansvaret for prosjektet, satser i første omgang å få vist filmene på Berlin Internasjonale Film Festival i 2015.
Budsjettet på filmprosjektet er 6,2 millioner kroner og per i dag har Internasjonalt Samisk Filmsenter halvparten av finansieringen på plass.

| 03.04.2014 |

google plusfacebooklinkedintwitteremail