logo
Ságats eAvis Laatasveien, PB 53, 9711 LAKSELV  -  Tlf: 78 46 59 00  -  Fax: 78 46 59 01  -  E-post: avisa@sagat.no

Kautokeino-nytt

Kautokeino kommune

Smånytt fra Guovdageaidnu-Katukeino.
Se forøvrig www.kautokeino.kommune.no (åpne i nytt vindu)


Flere godkjenninger

De to barnehagene Gáh­kur­čorru og Bálga i Kautokeino har begge fått ny kommunal godkjenning etter barnehageloven. Student­barne­hagen Gahkur­čorru er godkjent med et netto leke- og oppholdsareal på totalt 225 kvadratmeter. Godkjenning­en gjelder for inntil 48 barnehageplasser.
I vedtaket for Bálga fremkommer at godkjenningen deres gjelder for et netto leke- og oppholdsareal på 78,4 kvadratmeter, og at den gjelder for inntil 15 barn. Maksimal daglig oppholdstid for begge barnehagene er i vedtakene fastsatt til ni timer.

| 25.10.2014 |

Grønt lys til barnehage

Máze barnehage har fått ny kommunal godkjenning etter barnehageloven. I brevet som er sendt fra kommunen til barnehagen kommer det frem at barnehagen er godkjent med et netto leke- og oppholdsareal til 121 m2. Den kommunale godkjenningen gjelder for inntil 22 barnehageplasser, der barn under tre år regnes som to plasser. Ifølge godkjenninga er maksimal daglig oppholdstid i barnehagen fastsatt til ni timer.

| 24.10.2014 |

Hadde ikke skrapt ruta

En mann i 40-åra ble tirsdag ettermiddag stoppet av politiet og fratatt førerkortet etter å ha latt være å fjerne is fra frontruta før han la ut på sin kjøretur i et av boligområdene i Kautokeino. Ifølge NRK Sápmi forklarte føreren politiet at han egentlig hadde hatt planer om å stoppe, og bruke anti-isspray på ruta før han fortsatte. Politiet var likevel av den oppfatning av at han skulle gjort dette før kjøringen startet og var akkurat i ferd med å sikre seg bevis da mannen kom hoppende ut av bilen, og brukte sprayen på vindusrutene sine. Onsdag vil en politijurist vurdere om mannen i tillegg skal straffeforfølges for det politibetjentene anså som et forsøk på å forspille bevis, melder NRK Sápmi.

| 23.10.2014 |

Hætta klar for Høyre

Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta har besluttet å stille som kandidat til neste års fylkestingsvalg. På lokalt plan representerer ordføreren Samefolkets parti, men i fylkestingsvalget stiller han på Høyres liste. Det ble klart etter at partiet nylig la ut sin kandidatliste til bruk under prøvenominasjonene som i disse dager holdes i de ulike lokallagene. Det var Altaposten som slapp nyheten, og til avisen sier leder Jo Inge Hesjevik i Finnmark Høyre at de er fornøyde med at de har fått Hætta på laget.

– Klemet Erland kommer fra et parti som ikke har hatt nasjonalt nedslagsfelt. At han stiller for oss kan være et ønske om å involvere seg i politikken på nasjonalt plan i fremtiden, noe som ikke er unaturlig, sier Hesjevik i en kommentar til avisa.

| 22.10.2014 |

Jegere møtte på bjørn

Et jaktlag med vald i Speajal øst i Kautokeino fikk seg litt av en opplevelse av de onsdag forrige uke møtte på en sulten bjørn. Jaktlaget hadde akkurat hengt opp skrottene sine etter to vellykkede dager på jakt da de oppdaget at en bjørn nærmet seg leiren. Det ble skutt flere advarende skudd, uten at dyret lot seg påvirke av det. I stedet begynte den å løpe mot skrottene, og totalt fem skudd måtte til før den forsvant fra stedet. Da jaktlaget dagen etter våknet opp, var en kalveskrott borte fra en henger, ifølge NRK Sápmi som først omtalte saken.

Til kanalen sier jaktlagets Ole Johnny Jansen at laget er skremt etter hendelsen.

| 21.10.2014 |

Oskal ikke prioritert

Mathis A. Oskal i Kautokeino, som tidligere i år søkte Sametinget om penger til et fritidstilbud for barn mellom 6 og 14 år, har nå fått saken sin behandlet. Behandlinga endte med avslag fra Sametinget. I avslaget står det at det er satt av 4,6 millioner til kulturtiltak, men at de også får svært mange søknader i løpet av året, noe som betyr at de må gjøre strenge vurderinger av hvilke søkere de skal støtte. I behandlinga av saken er blant annet tiltaket vurdert opp mot økonomiske, markedsmessige, kunstneriske, tekniske, faglige og markedsmessige hensyn.

| 18.10.2014 |

Uforståelig avgjørelse

Runar Hals Bjelland reagerer kraftig på at ikke Nav tilbyr skjemaer på samisk når man skal søke foreldrepenger. Bjelland er innflytter, og har norsk som morsmål. Likevel har han aktivt gått inn for å lære seg samisk, ettersom han nå er bosatt i samiskspråklige Kautokeino. Av den grunn ønsket han også å fylle ut skjemaet på samisk. Fra den statlige etaten fikk han imidlertid vite at skjemaene var fjernet, fordi de ikke ble flittig nok brukt, skriver NRK Sápmi på nett.

– Svaret vitner om at Nav ikke er opptatt av å gi et likeverdig tilbud til alle, sier den skuffede faren som ifølge NRK Sápmi kaller avgjørelsen for «uforståelig».

Nav sier på sin side at de vil gjøre en ny vurdering av avgjørelsen om å ikke tilby denne søknaden på samisk.

| 17.10.2014 |

Savner én medalje

Kombinert-esset Håvard Klemetsen har både stafettgull fra VM og OL på hylla, men savner fortsatt én medalje i samlingen, melder iTromsøs nettutgave. Det han sikter til er en medalje fra individuelt mesterskap, som han fremdeles ikke har sikret seg, til tross for mange suksesser.
– Hvis alt klaffer er det mulig for meg med medalje individuelt. Jeg vet jeg har det inne, sier utøveren i intervjuet med iTromsø.

| 16.10.2014 |

– Har råd til nytt teater

Skuespilleren Knut Walle er kritisk til at regjeringen ikke har prioritert de om lag 200 millioner kronene som må til for å få et nytt teater i Kautokeino. Til NRK Sápmi sier han at han mener manglende vilje til å sette av penger til et nytt samisk teaterbygg vitner om at Norge kanskje ennå ikke har forstått at samene er en del av det moderne samfunnet i landet.
– Det er ikke et reservat med raringer i flotte klær, og skal det være likeverdighet, må også den samiske nasjonen ha sine spesialbygg, sier Walle, som er klar på at han mener landet har råd til et nytt samisk teaterbygg.
Til NRK sier statsminister Erna Solberg at de må forholde seg til en lang liste av kulturinstitusjoner som ønsker penger, og at de ikke har plass til alt i budsjettet.

| 15.10.2014 |

Syke­fraværet er høyt

Kommunen sliter fremdeles med høyt sykefravær og vil nå vurdere hva de kan gjøre for å redusere fraværet som koster kommunen om lag ti millioner kroner i året, skriver Altaposten. Da fraværet ble diskutert under kommunestyremøtet tidligere i måneden ba de folkevalgte om at det enten ble opprettet en stilling som kun skulle jobbe med sykefraværet eller vurdere å søke ekstern hjelp for å få redusert det høye fraværet. Forslaget ble vedtatt etter forslag fra Ann-Catharina A. Lango (V).

| 14.10.2014 |

google plusfacebooklinkedintwitteremail