logo
Ságats eAvis Laatasveien, PB 53, 9711 LAKSELV  -  Tlf: 78 46 59 00  -  Fax: 78 46 59 01  -  E-post: avisa@sagat.no

Karasjok-nytt

Karasjok kommune

Smånytt fra Kárásjohka-Karasjok.
Se forøvrig www.karasjok.kommune.no (åpne i nytt vindu)


Stor interesse for Ivnnit já Eallin

– Det er overraskende stor interesse for premieren på filmen Ivnnit já Eallin/Fargene og Livet. Det betyr at vi må sette opp to forestillinger i Karasjok den 28. august, sier filmskaper Harry Johansen.
Ivnnit já Eallin/Fargene og Livet er en 40 minutter lang dokumentarfilm om Amund Anti fra Karasjok som så inderlig vil bli kunstner, men hans alkoholiserte fortid truer drømmen.

| 27.08.2014 |

Hunde-melding

«Leat go beatnaga lahppan? Soames lea iðihan dan gaskkal Láhpoluobbala ja Kárašjoga otne». Slik lød meldingen Østfinnmark politidistrikt twitret på søndag. Det handlet altså om en hund funnet ved Rv 92 ca 5-6 mil fra Láhpoluoppal mot Karasjok. Noen timer senere ble hunden gjenforent med sin eier, melder politiet.

| 26.08.2014 |

Statsbygg og de underjordiske

Sametingets prøvesoving på den tidligere slakteritomta, er ikke gått ubemerket hen. Avisa Vårt Land kommenterer dette: At en representant for Statsbygg tilbringer en natt i lavvo bør derimot ikke være noen stor sak, uansett hvor man står i spørsmålet om åndeverdenens plass i en høringsprosess i utbyggingssaker. – Det er noe med å vise respekt for oppdragsgiveren, sa avdelingsdirektør Kjersti Sandvik i Statsbygg til Vårt Land etter å ha sovet godt i lavvo. Det er lett å snakke om respekt når det eneste som kreves er en sovepose. Heldigvis for Sandvik tilsa ikke tradisjonen at jorden måtte stenkes med 15 liter reinsdyrblod fra egen slakt eller at byggherren måtte utføre en rituell dans iført kun ravnefjær på hodet. Mener Vårt Land.

| 23.08.2014 |

Åpen gård på Holganjárga

Førstkommende søndag inviterer Karasjok bondelag til åpen gård hos familien Nordsletta på Stabekk gård i Holganjárga.
Her fins kyr, kalver, sau, lam, høner og ponnier som man kan klappe og kose med. Det er også mulighet for ponnikjøring, høyhopping og natursti.
På gården er det et fjøs med melkerobot, hvor man kan se hvordan melkeroboten fungerer.

| 22.08.2014 |

Streikebuss

Om ikke partene i lærerstreiken finner en løsning før dette går i trykken, drar en busslast med lærere til Alta i morgen ettermiddag. Karasjok skole er ikke tatt ut i streik, men det er varslet opptrapping i dag slik at i alt 7.700 lærere kan bli tatt ut av Utdanningsforbundet. – Det er en markering for hele Finnmark, og vi støtter de streikende lærerne i Alta, sier Aud Scheie Anti. Hun utelukker ikke at om dette fortsetter, så blir også lærere i Karasjok tatt ut i streik. – Vi håper KS og forhandlerne våre finner en løsning. Men vi er villige til å stå på kravene våre lenge, sier Anti til Ságat.

| 21.08.2014 |

Plukket bjørnebæsj, og vant

Brunbjørnestammen overvåkes årlig ved å plukke hår og bæsj. Analysene av dette kan fortelle hvor det er bjørn, og hvor mange bjørner det er av ulike kjønn. Basert på antall binner som registreres, beregnes antall årlige ynglinger av bjørn.

Fem personer i Finnmark har vunnet gavekort fra fylkesmannen, etter at de har levert inn hår eller bæsj av brunbjørn i 2013. To av vinnerne har gjort sine funn i Karasjok. Den ene  har levert prøve av en binne. I perioden 2011 - 2013 er det funnet DNA av denne i området Bássevuovdi og Iškuras.

Den andre vinneren  har levert prøve av en hannbjørn. I perioden 2011-2013 er det funnet DNA av denne i området fra Galmmat til Iškuras, men også i Finland, melder fylkesmannen.

 

| 20.08.2014 |

Får ikke trene

Norgesmester i vanndrag, Joakim Olsen, får ikke trene på Karasjohka. I følge NRK Sápmi er det kommunen som setter foten ned. Olsen vant i vinter Semi Pro Stock under NM i scootercross i Valdres. – Jeg må langt av sted for å trene, nærmeste er i Kautokeino, forteller han til kanalen. Karasjok Motorklubb søkte Karasjok kommune om dispensasjon til å trene med snøscooter på et vann i Karasjok, i det øyemed å trene på vanndrag. Dispensasjonen ble ikke innvilget.

– Vi ga ikke dispensasjon, fordi vi med dagens lovgrunnlag ikke har mulighet til å gi dispensasjon til slike aktiviteter på vann, forteller kultur- og næringssjef i Karasjok kommune, Nils Aslak Boine.

| 19.08.2014 |

Kuppet Porsanger

Med verdens største sameflagg på 75 kvadratmeter, «kuppet» Karasjok Arctic Race of Norway i Porsanger, melder FD. Gjengen fra Karasjok var uten tvil mest synlig i nabokommunen Porsanger. 

Idemaker, direktør John Arne Mathiesen ved Ric­a Hotel i Karasjok, sier at målet er å synes: Få Karasjok og Sápmi på tv-bildene ute i den store verden. På spørsmål om Karasjok har fått lov å gjøre slikt i Porsanger, svarer en leende ordfører Anne Toril Eriksen Balto: – Porsanger er jo ennå med i Ávjovárri urfolksregion, så da tar jeg sjansen.

| 16.08.2014 |

Arctic Race

Da er det som med stor sannsynlighet er verdens største samiske flagg kommet til Karasjok, flagget er hele 75 kvadratmeter stort, røper hotelldirektør John Arne Mathiesen på Facebook. I går og i dag inviterer han alle med på busstur ut til fjorden for å lage folkefest under Arctic Race of Norway. Rittet sendes på tv i 158 land.

| 15.08.2014 |

Meahcceterapiija

Meahcceterapi  som behandlingsmodell har eksi­stert i omtrent ti år, og ble utviklet av familieavdelingen innen psykisk helsevern for barn og unge i Karasjok.
Barnepsykiater og dr. med. Cecilie Jàvo, assisterende avdelingsoverlege ved BUP underlagt SANKS, har vært en pådriver for denne modellen. Hun har vært opptatt av å utvikle psykiatriske helsetjenester som er kulturelt tilpasset samer. I områder med stort innslag av urbefolkning bør det utvikles behandlingsmetoder knyttet til den eksisterende kulturen.
Meahcceterapiija er et tilbud og en terapiform spesielt tilpasset familier med samisk kulturbakgrunn. Familiene får styrket sin identitets- og mestringsfølelse gjennom å oppleve naturen sammen, melder psykiskhelsearbeid.no.
Samer har hatt et aktivt forhold til naturen, blandt annet gjennom høsting og reindrift. I åndelig sammenheng har ofring vært viktig. Dette for å styrke fellesskapsfølelsen mellom mennesker og naturmaktene. I Meahcceterapi (MT), som kan oversettes med «ut­marksterapi», benytt­er terapeuten seg aktivt av dette.
MT (eller utmarksterapi) har flere ting til felles med det som kalles villmarksterapi. Friluftsliv, samvær og det å bruke naturen er viktige bestanddeler i begge modellene. Til forskjell fra villmarksterapi, som har fokus på det ukjente og å klare seg i barsk natur, har MT fokuset rettet mot det kjente og trygge. Her kan en hvile og rette blikket innover i seg selv.

| 14.08.2014 |

google plusfacebooklinkedintwitteremail