logo
Ságats eAvis Laatasveien, PB 53, 9711 LAKSELV  -  Tlf: 78 46 59 00  -  Fax: 78 46 59 01  -  E-post: avisa@sagat.no

Karasjok-nytt

Karasjok kommune

Smånytt fra Kárásjohka-Karasjok.
Se forøvrig www.karasjok.kommune.no (åpne i nytt vindu)


TV-aksjonen

37 kroner per innbygger til årets tv-aksjon. Landsgjennomsnittet var 47 kroner, der Hasvik toppet igjen i Finnmark med 177 kroner per hode. Svalbardenserne ga imidlertid 366 kroner hver. Karasjok og Vardø i Finnmark har havnet på bunnplasseringer flest ganger, skriver NRK. 

Karasjok har vært blant de dårligste giverkommunene i fem av de elleve siste tv-aksjonene, 2003–2013. Vardø har havnet på bunnlisten fire ganger i samme periode. 

– Jeg vet ikke årsaken, kanskje det er fordi vi ikke har så stort næringsliv i kommunen? Jeg håper hvert fall at alle gir det de har råd til å gi. Det er til en viktig sak, sier Solveig Boine Nikkinen varaordfører i Karasjok kommune til NRK.

| 23.10.2014 |

Skatten

I Karasjok er det totalt 2.416 skatteytere. Gjennomsnittlig inntekt i Karasjok er 212.819 kroner. Menn har en gjennomsnittsinntekt på 224.020 kroner, mens kvinner har en gjennomsnitts­inntekt på 211.462 kroner. Geir Ole Fredeng, Karl Arne Larsson, Trond Pedersen Biti, Georges Joseph Nasr og Seppo Tapani Härkönen topper inntektslisten der 17 personer hadde over én million kroner i inntekt. John Ole Boine troner øverst på formuelisten med nesten 17 millioner kroner, med Jan Einar Høifødt, Arne Hansen, Aslak Johnsen Anti og Kirsti Gulsrud på listetoppen.

| 22.10.2014 |

Ruspolitikk

Kommunal ruspolitiske mål og strategier, og innsatsområder er på agendaen når kommunestyret settes i slutten av måneden. Hovedutvalg for omsorg og sosiale tjenester har behandlet saken og vil prioritere primærforebyggende arbeid, hvor helsefremmende og forebyggende arbeid i forhold til barn og ungdom er i fokus. De ønsker, blant annet, et lavterskeltilbud og oppsøkende virksomhet, for å få reduksjon av det totale rusmiddelforbruket blant barn og unge.

| 21.10.2014 |

Fortvilelse blir møte

Et foreldrenettverk inviterer til åpent møte om kommunens totale sammenbrudd på etterlevelsen av både forvaltningsloven og offentlighetsloven. –  Vi må gjøre noe i forhold til kommunen. De svarer ikke på våre søknader, og det er ikke tilfelle at det bare er Svein Holmestrand, som er tidligere omtalt i media,  som ikke får svar, sier et av nettverksmedlemmene til Ságat. Nå inivterer di media til sitt neste møte som er på videregående skole i Karasjok den 6. november.

| 18.10.2014 |

Karasjok og Pretoria

Ingrid Hanssen er professor ved Lovisenberg diakonale høgskole i Oslo. Hun intervjuet pleiere og pårørende til demente i Karasjok og i Pretoria, skriver Aftenposten. I Sør-Afrika finnes det 11 ulike offisielle språk i tillegg til en mengde ulike dialekter. – Der fikk jeg virkelig sett hvor stort problemet med kommunikasjon og forståelse kan være. Men veldig få pleiere var oppmerksomme på at dette overhodet var et problem. I Karasjok opplevde Hanssen det motsatte: Der var samiske pleiere og pårørende til demente svært oppmerksomme på sammenhengen mellom pleiernes språkkunnskaper og god behandling. – Geriatri er et av de mest kompliserte områdene i helsevesenet. Dessverre har fagområdet lav status. Men her har man stort behov for kompetanse, blant annet om språk og kommunikasjon. Og problemet er selvsagt like stort om pasienten er innvandrer og pleieren er etnisk norsk, som om pasienten er norsk og pleieren innvandrer. Til og med norske dialekter som er fremmed for pasienten, kan skape forståelsesproblemer, påpeker forskeren.

| 17.10.2014 |

Kulturuka

Tradisjonen tro blir det kulturuke også i år, og Karasjok kommune er i full gang med planleggingen. I år er det mye som skjer og programmet vil vare over flere uker med start 8. november og avslutning 23. november.
Hovedfokuset skal være på samisk språk og samiske farger, melder kommunen på sin hjemmeside.

| 16.10.2014 |

Orienterer

Ifølge kontrollutvalgets vedtatte aktivitetsplan for 2014 skal det være en orientering fra rådmannen om kommunens system og rutiner for internkontroll, og herunder om kommunens system og rutiner for behandling av klager i neste møte, den 20. oktober. Rådmannen er bedt om å møte og gi kontrollutvalget en muntlig orientering om dette. Utvalget ledes av Ingvald Laiti som har med seg Ragnhild Varsi Dahl, Anne Ravna Gaup, Tore-Jan Gjerpe og Thoralf Henriksen.

| 15.10.2014 |

Erna ville til Karasjok

Statsminister Erna Solberg gikk glipp av festen i Karas­jok, da Sametingets 25-års jubileum ble markert. Statsbudsjettet forhindret henne fra å dra fra Oslo. – Jeg skulle gjerne vært med på feiringen, men det er svært vanskelig å forlate Oslo disse første dagene etter at Stortinget er samlet og forslag til statsbudsjett lagt frem. Derfor måtte jeg dessverre takke nei da invitasjonen kom i sommer, uttaler Statsminister Erna Solberg.

| 14.10.2014 |

Jakter på Nordbye

Hans Norbye (27) har fått skriftlig tilbud fra både TIL og en annen eliteserieklubb, men avventer begge klubbene, melder Aftenposten. Norbyes kontrakt går ut etter denne sesongen, og flere klubber har vist interesse for høyrebacken. Nå har TIL for alvor kommet på banen, og tidligere denne uka møttes partene for å diskutere 27-åringens fremtid. – Vi ble enige om å utsette en avgjørelse til etter sesong­slutt, sier Tore Rismo, Norbyes rådgiver, til iTromsø.

| 11.10.2014 |

Buss i elg

Politiet melder at tirsdag kveld fikk de inn en melding om at en buss hadde kjørt ihjel en elg nord for Karas­jok. Det oppstod ingen personskader, og viltnemnda ble varslet.

| 10.10.2014 |

google plusfacebooklinkedintwitteremail