logo
Ságats eAvis Laatasveien, PB 53, 9711 LAKSELV  -  Tlf: 78 46 59 00  -  Fax: 78 46 59 01  -  E-post: avisa@sagat.no

Karasjok-nytt

Karasjok kommune

Smånytt fra Kárásjohka-Karasjok.
Se forøvrig www.karasjok.kommune.no (åpne i nytt vindu)


Skadet

En estlender kjørte ut av veien på riksvei 92, like ved den finske riksgrensen tirsdag rundt klokken 12.00. Han skal ha pådratt seg moderate skader, men situasjonen hans er stabil, opplyser Karasjok legesenter. 

– Motorsyklisten klagde over å ha vondt både på arm og bein, opplyser lensmann Kjell Magne Grønnli til NRK Sápmi. Grønnli kjenner ikke årsaken til ulykken, og avhør vil bli foretatt. Det er ikke mistanke om promillekjøring.

| 31.07.2014 |

Kutter strømmen

Torsdag blir strømmen borte i Karasjok fra midnatt til 15 minutter over. Luoste­jok kraftlag melder at dett­e skjer i forbindelse med vedlikeholdsarbeid, og linje­ne må betraktes som spenn­ingsførende i utkoblingstidsrommet.

| 30.07.2014 |

Støtter joik

55.000 kroner har Sametinget bevilget til Sámi dáidaráđđi, Karasjok, til et internasjonalt joikeprosjekt.

| 29.07.2014 |

Skade på rekkverk

Trafikkforsikringsforeningen Crawco erkjenner i en epost til Statens vegvesen ansvar for påført skade på rekkverket på E6 ved Sávkadas i Karasjok kommune. Crawco avventer nå et formelt erstatningskrav fra vegvesen­et. 

 

| 26.07.2014 |

Boyne berget bader

Avisa Aust-Agder Blad forteller den dramatiske feriehistorien som heldigvis endte godt.
– Jeg lå på bryggen, leste, og lurte på om jeg skulle ta et bad. Da jeg fikk se en eldre mann som svømte i vannet, tenkte jeg at da må det jo være varmt nok for meg også, sier sykepleierstudent Camilla Cecilie Nerdalen til Aust-Agder Blad.
To minutter senere hørte hun folk skrike, og så deretter to kvinner og to menn bære den samme mannen opp fra vannet. En av dem som bar var legen Frode Boyne fra Karasjok, som ferierte i området. Også Boyne lå også og solte seg da han plutselig måtte trå til med sine livredningskunnskaper.
– Så vidt jeg vet var det en som hadde sett denn­e eldre mannen ligge med hodet ned i vannet cirka 10 meter fra land, og dratt ham inn mot bryggen, forteller Boyne. Mannen hadde verken puls eller respirasjon, men Boyne og Camilla Cecilie Nerdalen fikk etter hvert liv i ham - og ble dagens helter.

| 25.07.2014 |

Tesla på tur

En Tesla S elektrisk bil har passert Karasjok på sin tur/retur Fredrikstad-Nordkapp. Med dagsetapper opptil 400 kilometer har el-bil­en demonstrert at den duger også i nord. I alle fall på sommerføre.
Den anonyme sjåføren opplyser på sin blogg at mangelen på lade­stasjoner er påtagende, men gode hjelpere og komfyrstikkontakter her og der, blant annet på Grensen, fikk paret fra start til mål. Bilen, med totalvekt 2.590 kilo, er utrustet med en motor på 69 kilowatt, eller 94 hestekrefter.

| 24.07.2014 |

Alle får offisiell veiadresse

Karasjok kommune har pågående et prosjekt for å få alle matrikkeladresser over til offisielle vei- og område­adresser. Dette arbeidet skal gjennomføres innen utgangen av 2014. 

I områder med spredt bo­setting brukes avstands­prinsippet. Adres­se­num­mer tildeles i forhold til adressens avstand fra veiens startpunkt, an­gitt i nærmeste hele ti-meter. En avstand på 430 meter gir derfor adressenr 43 på høyre side, eventuelt 42 eller 44 på venstre side. 

For stikkveier som skal adresseres til en adresseparsell med avstandsnummerering, blir avstanden regnet til der stikkveien tar av. 

Blant de mange som har fått melding om nye adresser er Forsvarsbygg. Eiendommen gnr 19 bnr 1 fnr 11 på Áhpemohkki ved Bieskkenjárga har fått adresse Áhpemohkki 82. Eiendommen gnr 11 bnr 1 fnr 5 på Bálodievvá ved Ássebákte har fått adresse Ávjovárgeaidnu 1121.

 

| 22.07.2014 |

Bandyklubb jakter på sponsorer

Karasjok innebandyklubb er på jakt etter sponsor­er som kan hjelpe klubb­en med utvikling og videre sats­ing. Den aktive klubben ble stiftet i 1999, og vant i fjor 2. divisjon i Finnmark. I år spiller derfor Karasjok innebandy­klubb i 1. divisjon. 

Klubben driver på med aktiviteter året rundt. i jun­i hadde man en gateturner­ing i Karasjok for barn i all­e aldre. Leder i innebandy­klubben er Tom Gøran Gaup, mens Unn Renate Bu­eng er nestleder.

 

| 22.07.2014 |

Tilskudd til rusarbeid

Helse- og sosialavdelingen hos fylkesmannen i Finnmark har innvilget Karasjok kommune et tilskudd på inntil kr 320.000 til kommunalt rusarbeid. Midlene skal brukes til å prioritere aktivitet som oppfyller målet om bedre kapasitet og kvalitet i rustjenesten. 

Fylkesmannen har lagt visse føringer for arbeidet som skal utføres. Brukermedvirkning og brukerperspektiv skal ha et særlig fokus. Det samme gjelder mål om varig bolig for denne brukergruppa. Koordiner­ing av tjenestene internt i kommunen og mot spesialisthelsetjenesten skal vektlegges. 

 

| 19.07.2014 |

Kulturhuset skal fredes

Riksantikvaren jobber med planer om å frede kulturhuset i Karasjok. Norsk institutt for kulturminneforsk­ning (NIKU) foreslår at bygget fredes utvendig (eks­teriøret) sammen med NRKs øvrige bygninger fra samme tid.  

Innvendig foreslår NIKU at følgende fredes: Vindfang, vestibyle/kafé (men ikke kjøkken og tilstøtend­e wc) inkludert trappehus med nedgang til kjeller, sal med sluser fra vestibyl­e (men ikke scenens innside). Også fast innredning som kafékjøkkenets front mot vestibyle  vurderes som verneverdig, men ikke løse møbler. 

Interiørene beskrives som forholdsvis enkle, men meget tidstypiske og meget godt bevart i sin opprinnelige utforming. 

 

| 18.07.2014 |

google plusfacebooklinkedintwitteremail